Digital marketing

Hoe overleef je als mkb-webshop in 2016? 5 trends

0

‘Gratis verzenden. We houden het niet meer vol!’ en ‘Hoe kan ik met mijn webwinkel opboksen tegen de reuzen zoals Amazon?’ Als eigenaar van een mkb-webshop klinkt je dit vast niet vreemd in de oren. De vooruitzichten voor 2016 voorspellen nog steeds dat gratis verzending boven een X bedrag meer en meer de norm gaat worden. Geen goed nieuws, of zijn er toch nog lichtpuntjes? Elke bedreiging is in feite ook een kans. In dit artikel leg ik uit hoe je als webwinkel het beste kunt inspelen op de trends in e-commerce en logistiek om zo weer stevig in je ‘online schoenen’ te staan.

Inspelen op de behoeftes van je doelgroep

Om te begrijpen hoe je kunt overleven, moet je de behoeftes van je doelgroep weten en het belangrijkste, daarop inspelen. Wat beïnvloedt de aankoopbeslissing van online consumenten? Hier de top 3 belangrijkste factoren:

In de top 3 staan dus al twee aspecten die met verzending te maken hebben, namelijk gratis verzending en gemakkelijk retourneren. Deze factoren komen na het aspect productkwaliteit. Dit wordt door de meeste online retailers onderschat.

Overige factoren die de aankoopbeslissing van online consumenten beïnvloeden:

  • Bestelgemak
  • Veiligheid en betrouwbaarheid
  • Reviews van consumenten
  • Gemakkelijke navigatie
  • Online advertenties
  • Social media
  • Prijs
  • Personalisatie
  • Klantenservice
  • Gemakkelijk zoeken

Ook belangrijk om te weten: wat zien consumenten anno 2015 verder als nadeel van het online shoppen?

Nadeel online shoppen consumenten Nederland 2015

Wat zien consumenten anno 2015 als nadeel van het online shoppen? Bron: Thuiswinkel Markt Monitor onderzoek november 2015 | GFK

Juist. Hierin komen ook meerdere keren aspecten terug rondom verzending en logistiek. Het feit dat dit door de meeste webwinkeliers onderschat wordt, maakt het een grote kans. In onderstaande trends wordt verder ingegaan op de logistieke trends en hoe je hier als webwinkel van kunt profiteren.

Trend 1: Consumenten zijn steeds minder bereid te betalen voor verzendkosten

Gratis verzenden vanaf €20. Klinkt aantrekkelijk toch? Zoals hierboven al toegelicht is dit een belangrijke beslissingsfactor. Een online shopper kiest bijvoorbeeld namelijk niet voor goedkoopste retailer als verzendkosten te hoog zijn. Ten opzichte van 2014 wordt verzendkosten vaker als nadeel van online shoppen gezien. Waarom denk je dat succesvolle webshops zoals Sarenza en Zalando adverteren met gratis verzending en retour? Omdat het werkt.

Actiepunt nummer één voor 2016 voor je webwinkel moet daarom ook zijn: een goede verzend- en retourstrategie. Dit kan je namelijk veel extra orders opleveren.

Waarom denk je dat succesvolle webshops zoals Sarenza en Zalando adverteren met gratis verzending en retour? Omdat het werkt.

Trend 2: Flexibel verzenden?!

Flexibel verzenden, wat een vage term. Inderdaad! Maar eigenlijk is het erg simpel. In Nederland heb je veel verschillende vervoerders met elk hun eigen voor- en nadelen. PostNL is bijvoorbeeld super in 24-uurs leveringen en met DHL kun je kiezen voor ochtend of avondlevering. Daarnaast kun je kiezen voor levering op een afhaalpunt en met de verschillende Same Day Delivery-diensten kun je je klanten nog meer toegevoegde waarde bieden.

Online Shoppen

‘Wat is nu dé verzendoptie die ik moet aanbieden? PostNL? DHL? DPD? UPS? Help!’ Er is niet één heilige graal qua verzending. De kracht zit hem in een combinatie. De klant wil namelijk bepalen waar, wanneer en hoe er geleverd wordt. Klinkt allemaal erg logisch, maar hoe kun je als kleine webwinkel dit nu allemaal aanbieden? Er zijn zogenaamde verzendtools die hiervoor simpele plugins bieden.

Wist je al dat verzendopties ook brancheafhankelijk kunnen zijn? Verkoop je bijvoorbeeld de wat ‘intiemere’ producten? Dan is het een échte must om de mogelijkheid aan te bieden om de zending op te halen bij een afhaalpunt, dit is namelijk in de praktijk veruit de meest gekozen verzendoptie door consumenten bij deze shops.

Trend 3: Same Day Delivery

Same Day-services zijn in het verleden al meerdere malen gefaald, omdat consumenten hier nog niet klaar voor waren. Maar in 2015 is gebleken dat Nederlandse consumenten hier meer en meer gebruik van maken. De kosten voor Same Day Delivery dalen, hierdoor wordt de verzendoptie ook een stuk betaalbaarder voor de consument. Sinds enkele weken biedt elektronicaketen Expert bijvoorbeeld standaard gratis Same Day Delivery aan in hun webwinkel en steeds meer shops volgen. Mijn verwachting is dat 2016 het jaar van de Same Day Delivery zal zijn. In vooraanstaande e-commercemarkten wordt dit ook al volop gebruikt met initiatieven als Google Shopping Express, DHL Same Day, UPS Same Day en FedEx Same Day.

Trend 4: Sterke groei cross-border in de regio en op Europees niveau

Cross-borderverzendingen, zendingen naar het buitenland, worden steeds belangrijker. Vervoerders bereiden zich voor op een steeds groter wordende ‘cross-border e-commerce’-markt. UPS en FedEx hebben bijvoorbeeld al diverse bedrijven overgenomen om de cross-bordercapaciteit te verhogen.

Het klinkt op zich logisch, maar net als in heel de EU, zijn de grenzen open. Nederlandse webwinkels kunnen steeds gemakkelijker naar het buitenland verzenden. Dit wordt aangeboden tegen een steeds scherper tarief, wat het voor webshops aantrekkelijker maakt om zich op de internationale markt te begeven.

Tariefzones

Grenzen gaan dus vervagen en het is wachten op de eerste vervoerder die met zogenaamde ‘regiotarieven’ gaat komen. Het bekende binnenlandtarief wordt langzaamaan vervangen door tariefzones, welke meerdere landen kunnen bevatten, al zijn de meeste grote vervoerders hier nog lang niet klaar voor.

Wist je trouwens al dat Zuidoost-Brabant verkozen is tot de beste plek om te zitten voor e-commercebedrijven en distributiecentra in Nederland? Dit is niet voor niks, het ligt namelijk centraal voor Nederland, België en Duitsland.

Trend 5: De groei van afhaalpunten trekt sterk door

Het gebruik van afhaalpunten is de afgelopen jaren flink gegroeid en deze groei zet door. Waarom zou je eigenlijk ook thuis moeten wachten op een pakketje, met het risico de bezorger te missen, als je de bestelling ook gewoon tijdens het boodschappen doen kunt ophalen? Consumenten zien dit voordeel daarom ook steeds meer. Het is een echte must om dit aan te bieden in de check-outomgeving van je webwinkel.

Tip: hoe stimuleer je herhaalaankopen?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je klant weer terug komt bij je webwinkel. Bijvoorbeeld een nieuwsbrief met daarin 10% korting op je volgende aankoop, of €10 tegoed. Maar wist je dat eenmalig gratis verzenden waar je €6,99 mee bespaart interessanter is voor de meeste mensen dan een korting van €10 op hun aankoop?

Wat zijn nu belangrijke factoren voor klanten om weer bij jouw webwinkel te shoppen en niet bij de concurrent? Uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt het volgende:

Nu je dit weet, kun je bovenstaande informatie combineren met je eerstvolgende actie. Geef bijvoorbeeld eens gratis verzending op je volgende order of biedt gratis retour aan in combinatie met je actie.

I will survive!

Zoals je dus ziet is verzending erg belangrijk voor het succes van je webwinkel in 2016. Klinkt gemakkelijk, maar geen simpele taak vanwege de relatief hoge kosten die dit meestal met zich mee brengt. Toch is het nu de tijd om je verzendstrategie te definiëren en uit te voeren voor 2016. Gebruik bovenstaande trends en tips om je als webwinkel te onderscheiden van je concurrenten.

Gebruikte bronnen voor dit artikel: