Innovatie

Waarom je IBAN nu al achterhaald is

0

Column – Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Een banknummer is een lelijk ding, zeker het nieuwe IBAN-nummer met de landcode, het controlegetal, de bankcode en het tien-cijferige rekeningnummer. Er zijn hoogopgeleide mensen in de top van ministeries die niet eens één getal op één bonnetje kunnen onthouden, laat staan een code van 18 posities.

Waarom nu is het niet mogelijk om domweg een unieke naam te geven aan je eigen bankrekening die je wèl makkelijk kan onthouden? jooststeinsbisschop.prive, of jooststeinsbisschop.spaar bijvoorbeeld. Natuurlijk is dat mogelijk, maar we hebben het over banken, de sector die nu niet bepaald van oudsher bekend staat om haar proactieve en klantvriendelijke instelling of opstelling.

Praten door middel van getallen

Neem dan de ontwerpers van het internet. Wil je computers met elkaar in een netwerk laten praten dan moet je ze een nummer geven, want nummers is het enige dat computers begrijpen. Liefst digitale nummers, maar om het makkelijk te maken zetten we dat om in een numeriek getal, 192.123.456.1 bijvoorbeeld, en dat noemen we het IP (Internet Protocol) nummer. Zo heeft ieder aangesloten apparaat op het internet een eigen IP-nummer. Maar omdat de mens moeite heeft met het onthouden van 12-cijferige nummers werd bedacht om niet met nummers maar met namen te werken, www.frankwatching.com bijvoorbeeld. Zonder in details te willen treden en om een lang verhaal kort te maken, iedere keer dat deze naam (de url) wordt ingetikt is er een geautomatiseerde telefoniste (we noemen haar de Domain Name Server, afgekort de DNS) die razendsnel de naam omzet in een IP-adres. En met het IP-adres gaat het systeem aan de slag en wordt zo snel mogelijk verbinding met de gevraagde computer gelegd.

En leg me nu eens uit, waarom zou dat niet met mijn bankrekeningnummer kunnen. Natuurlijk kan dat wel, het is even nadenken en organiseren maar het moet mogelijk zijn om wereldwijd een BAS (Bank Account Server) te configureren die precies doet wat de nerdy snotapen van het internet voor elkaar hebben gekregen.

What3words

Nu een ander domein, het trok volop de aandacht van de jury van de D&AD awards en werd beloond.

Het gaat over What3words. Op onze aarde is iedere plek bepaald door een lengte- en breedtegraad. Zo is de aarde ingedeeld in een enorm grid van lengte- en breedtelijnen. Er zijn er maar heel weinigen op deze wereld die de coördinaten van hun eigen huis kennen. Hoe makkelijk zou het zijn als je een plaats op aarde kunt benoemen in drie woorden? De oppervlakte van de hele aarde –dus ook alle wereldzeeën, onbegaanbare polen en ondoordringbare oerwouden- wordt ingedeeld in stukjes van drie bij drie meter.

De hele aarde heeft dan ongeveer 56 biljoen gebiedjes. Dat is 56 met 12 nullen er achter. (Als je van de volgende berekening uitgaat: de oppervlakte van de aarde is 510.000.000 km2 (5,1E+08) dit is 510.000.000.000.000 m2 (5,10E+14) deel dit door 9m2 (stukjes van 3 bij 3 meter) kom je tot 5,66E+13 stukjes).

Van woorden naar lengte- en breedtegraad

Stel dat je ieder gebiedje een unieke naam geeft door er drie woorden aan te geven. Waar woon je? Bal-tafel-kust! Of de drone-programmeur vraagt aan de boer waar ergens op het eiland het pakje met veevoeder geleverd moet worden? Antwoord: Rook-lamp-lepel. En vervolgens worden deze drie woorden razendsnel omgezet in een lengte- en breedtegraad. Iedere plaats in een sloppenwijk of ruraal gebied waar geen straatnaam ooit werd gegeven kan een uniek adres krijgen van drie woorden. De waterbron is te vinden op boor.poging.begin (vlak naast hang.augustus.slim).

column

Tekening: Sterre Steins Bisschop

Wat kun je ermee?

En denk maar na wat hiermee allemaal kan. Vier miljard bewoners van deze aarde hebben geen adres, volgens de Times. Wat zouden mogelijke toepassingen kunnen zijn voor logistieke dienstverleners?

Het is bekend dat mensen nu eenmaal veel makkelijker woorden onthouden dan getallen.

Het is bekend dat mensen nu eenmaal veel makkelijker woorden onthouden dan getallen. Dat heeft alles te maken met het feit dat we beelden verbinden met woorden, en beelden onthouden we nu eenmaal makkelijker.

Hoe verbinden we woorden met woorden?

Eigenlijk is het simpel. Mensen praten met mensen en gebruiken daarbij woorden. Mensen denken in woorden, dromen in beelden en vertellen deze beelden aan de dromenuitlegger met … woorden. Computers daarentegen praten met computers en gebruiken daarbij getallen, uiteindelijk enen en nullen.

De twee –mensen en computers- komen elkaar steeds meer tegen en dus ontstaat er steeds meer behoefte aan een hulp-tabel. De DNS-server (namen als adressen voor internetsites) heeft zijn nut bewezen. Op de BAS (Bank Account Server) is het wachten, als over een paar jaar Google en Apple de grootste banken ter wereld zijn zullen we het vanzelf zien en krabben de oude banken zich achter hun oren.

De mens is talig

What3words gebruikt 25.000 tot 40.000 zorgvuldig gekozen woorden, afhankelijk van de taal. Nu is het wachten op de mooie toepassingen. Blijf het volgen, de mens is een talig-wezen en alles wat die eigenschap ondersteunt verdient volop de aandacht.