Tech

Innovatie in de financiële sector: fintech als gouden kans

0

Bij digitale ontwikkelingen wordt meestal niet direct gedacht aan toepassingen in de financiële wereld. Maar door een verandering in marktsentiment en versnelde innovatie, teweeggebracht door de vele fintech start-ups (financiële technologie), worden traditionele financiële diensten steeds meer verschoven naar online en mobiel.

De ‘fintech-hype’ trekt tegenwoordig veel media-aandacht. Start-ups storten zich massaal op niches in de financiële sector en exploiteren de ‘data-explosie’ om met financiële technologie, innovatieve oplossingen te verzinnen en processen in financiële dienstverlening goedkoper, efficiënter of meer gebruikersvriendelijk te maken. Veel startende bedrijven die zichzelf als fintech beschouwen, hebben een model dat moeilijk is op te schalen. Hierdoor houden ze het vaak niet lang vol tussen andere competitieve en meer gevestigde financiële partijen.

Als ondernemer heb je door het toenemende gebruik van internet en social media steeds meer toegang tot informatie over onder andere alternatieve financieringsvormen en kun je makkelijk op zoek gaan naar nieuwe, innovatieve manieren om te investeren. De fintechs die goed inspelen op de kansen in de markt en met hun technologie waarde toevoegen aan de manier waarop gebruikers hun financiën regelen, kunnen een positieve verandering brengen in de financiële sector.

Big data in de financiële sector

Big data’ is kort samengevat een grote hoeveelheid ongestructureerde digitale informatie die met behulp van geavanceerde software en hardware wordt verkregen, verzameld en bewaard. Je hebt eigenlijk niets aan al die informatie, tenzij je door het goed analyseren van de data relevante conclusies kunt trekken en geïnformeerde besluiten kunt vormen, zodat je bijvoorbeeld je product of dienst hierdoor kunt verbeteren.

fintech-bedrijven hebben een structuur die draait om innovatie en flexibiliteit en gebruiken ‘big data’, ingewikkelde algoritmes en complexe data-analyses om de karakteristieken van klanten te bepalen. De meeste fintechs zijn gestoeld op het maken van data-analyses om zo betere beslissingen te maken en bestaande praktijken te verbeteren. Als zakelijke financier bijvoorbeeld kun je hierdoor een goed profiel schetsen van je klanten, ook al heb je weinig persoonlijke interactie met hen gehad.

Je hebt eigenlijk niets aan al die informatie, tenzij je door het goed analyseren van de data relevante conclusies kunt trekken en geïnformeerde besluiten kunt vormen.

Je kunt door naar het betaalgedrag van een klant te kijken, met een bepaalde zekerheid voorspellen of hij/zij in de toekomst in staat is een lening terug te betalen en je kunt nauwkeuriger het risicoprofiel beoordelen. Hierdoor neemt de kans op achterstallige betalingen af. Verder kun je veiliger geld uitlenen en fraude vermijden, omdat je beter begrijpt wie er achter de data zit doordat je een grote hoeveelheid controles en verificaties razendsnel kunt uitvoeren.

Eenvoudig lenen

Verder biedt fintech op het gebied van lenen nieuwe mogelijkheden voor ondernemers. Uit een internationaal onderzoek van de Federal Reserve (pdf) blijkt dat ondernemers alleen al 25 uur kwijt zijn met het invullen van papierwerk als zij op zoek zijn naar financiering. Door de opkomst van fintech kan eenvoudig in enkele minuten een financiering worden aangevraagd. Doorgaans ontvang je dan binnen één werkdag een concrete offerte, terwijl dit bij traditionele kredietverstrekkers weken, zo niet maanden in beslag neemt.

Ondernemers hebben tegenwoordig veel opties als het gaat om financiering. Dit is aan de ene kant positief, omdat je hierdoor een specifieke oplossing vindt die precies past bij de onderneming, maar zorgt aan de andere kant ook voor een overvloed aan informatie. De voordelen van fintech zijn eindeloos en als ondernemer loont het om goed uit te zoeken welke technologie wel of niet past bij de doelstellingen van je onderneming.

Een unieke ervaring voor iedereen?

Data-analyses kunnen ook worden toegepast op bijvoorbeeld marktsegmentatie, zodat bedrijven hun product of dienst perfect laten aansluiten op wat de klant op dat moment nodig heeft. Hierdoor besteed je geen tijd en geld meer aan mensen die op dat moment geen behoefte hebben aan een product of dienst. Bovendien bereik je hoofdzakelijk mensen die deel uitmaken van je geïnteresseerde doelgroep. Dit kun je doen door automatisch te segmenteren en te ‘targeten’ met gerichte proposities op het juiste moment. Zo kunnen bijvoorbeeld zakelijke financiers zich richten op mensen met een onderneming die recent interesse toonden in financiering of groei van het bedrijf.

Een passende financiële oplossing

Automatisering heeft veel voordelen, maar we moeten niet vergeten dat achter al die data een persoon zit en als dienstverlener is het je doel om die persoon te helpen met zijn/haar ambities. Zo is bijvoorbeeld zakelijke financiering vaak afhankelijk van een heleboel verschillende factoren die eigen zijn aan de klant, het bedrijf en de industrie. Een passende financiële oplossing vinden, is daardoor niet altijd even makkelijk. De uitdaging als financier is om je dienstverlening aan de ene kant zo eenvoudig en gebruikersvriendelijk mogelijk te maken aan de hand van automatisering en gestandaardiseerde processen, en aan de andere kant iedere klant een unieke ervaring te geven.

De uitdaging als financier is om je dienstverlening aan de ene kant zo eenvoudig en gebruikersvriendelijk mogelijk te maken aan de hand van automatisering en gestandaardiseerde processen, en aan de andere kant iedere klant een unieke ervaring te geven.

Waarom fintech?

De voornaamste redenen dat ondernemers ervoor kiezen om fintech-diensten te gebruiken in plaats van traditionelere kanalen, is door het gemak van het opzetten van een account, eenvoudig gebruik, door betere tarieven, toegang tot meer opties en een betere ‘user experience’. Om als ondernemer optimaal gebruik te kunnen maken van FinTech, helpt het om een goede online presence te hebben en te investeren in technologie binnen je bedrijf.

Door ‘tech savvy’ te zijn, ben je niet alleen constant op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maar kun je fintech ook makkelijker integreren in bestaande processen en verbeterde inzichten krijgen in je bedrijfsvoering. Je kunt bijvoorbeeld op nieuwe manieren je bedrijf financieren, eenvoudig mobiele betalingen accepteren en transacties doen, inkomsten en uitgaven overzichtelijk beheren en verzekeringen afsluiten.

De toekomst van financiële dienstverlening

De opkomst van fintech heeft ertoe geleid dat er veel nieuwkomers in de financiële sector zijn, ieder met een relatief klein bereik en specifieke doelgroep, waardoor ze moeilijk op kunnen tegen grote traditionele partijen in de financiële sector. fintech-spelers weten hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van data, maar hebben individueel nog weinig overwicht in de financiële wereld.

Traditionele financiers en banken hebben door hun dominante positie in de financiële sector een enorme verzameling aan data opgebouwd over hun klanten. Deze informatie zit echter vast in verouderde systemen en het is behoorlijk lastig dit op een effectieve en goedkope manier te ontsluiten. Banken en fintech hebben heel diverse, maar aanvullende werkwijzen en kunnen door informatie en kennis te delen, hun dienstverlening beter afstemmen op hun klanten. Banken hebben toegang tot een hele hoop data, fintechs zijn goed in het ontsluiten en analyseren van die data.

De financiële wereld is in snel tempo aan het veranderen. fintech brengt innovatie door ondernemers snellere, goedkopere en efficiëntere oplossingen aan te bieden en daardoor day-to-day tasks makkelijker te laten verlopen. fintech is op dit moment nog een relatief nieuw fenomeen en het bracht al een heleboel voordelen met zich mee. Er liggen zeker ook nog kansen in de markt en gebieden waar fintech in de toekomst verlichting voor de ondernemer kan brengen om financiële diensten uiteindelijk toegankelijker te maken voor iedereen.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.