Online marketing

Google Mijn Bedrijf: vaarwel omschrijving, hallo kenmerken!

0

Voor ondernemers en marketeers die met lokale vindbaarheid bezig zijn, is ‘Google Mijn Bedrijf’ het vertrekpunt. Vanuit één portaal beheer je daar namelijk de bedrijfsgegevens die getoond worden in Google search (local pack), Google Maps en Google Plus. In dat portaal is er deze week een grote wijziging geweest. Google heeft in Mijn Bedrijf eindelijk afscheid genomen van de bedrijfsomschrijving: tekst over je bedrijf, vergelijkbaar met een over-ons-sectie op je eigen website. Wat voor een impact heeft deze wijziging?

In plaats van die omschrijvingen voegt Google nu iets nieuws toe: kenmerken. Deze tags schrijf je niet zelf, maar zijn door Google al klaargezet op basis van je rubriek. Jouw bezoekers bepalen vervolgens of ze ook op je locatie van toepassing zijn. Een verandering met grote impact dus.

Eindelijk afscheid van een comateuze patiënt

De bedrijfsomschrijGoogle mijn bedrijf helpving die je beheerde in Google Mijn Bedrijf wordt al bijna een jaar niet meer vertoond in Google Maps of in het Local Pack in de Google-zoekresultaten. Daarom lijkt het niet meer dan logisch dat ondernemers niet meer wordt gevraagd die content aan te leveren. Sommige lokale SEO-experts noemden de omschrijving ook wel een soort comateuze patiënt, waarvan het de vraag was of deze ooit nog weer echt tot leven kwam.

Die vraag lijkt beantwoord te zijn nu het contentveld niet meer zichtbaar is in de beheeromgeving. De exacte reden voor het niet meer vertonen van deze informatie in de zoekresultaten heeft Google nooit gedeeld. Een suggestie hiervoor zou kunnen zijn dat bedrijfsomschrijvingen te vaak gevuld werden met keywords, waardoor het als spam overkwam en daarmee niet van toegevoegde waarde was voor de eindgebruiker.

De omschrijving is in Google Plus overigens (nog?) niet weggehaald. Hoe je deze informatie voor jouw locatie kunt wijzigen, terwijl je er niet meer bij kunt komen vanuit Google Mijn Bedrijf, laat ik je aan het einde van deze blog zien.

Foursquare achterna?

Google heeft de bedrijfsomschrijvingen vervangen met kenmerken. Dit zijn korte, informatieve tags die een bedrijf karakteriseren. Via de Maps-app op Android-telefoons kunnen consumenten deze kenmerken al zien en aanklikken voor sommige bedrijfscategorieën. De verwachting is dat dit in de komende maanden naar alle rubrieken uitgerold wordt. Ik ben ze tot nu toe zelf alleen tegengekomen bij cafés en restaurants, zoals hier bij mijn stamcafé:

Google mijn bedrijf 2

Het uitvragen van kenmerken doet me denken aan het systeem dat Foursquare gebruikt om onder andere de sfeer van een horecagelegenheid in te schatten:

google mijn bedrijf 3

Wat betekent dit voor bedrijven?

Het grootste verschil tussen de nieuwe kenmerken en de bedrijfsomschrijving is de mate van controle die de ondernemer heeft op de content. Geef jij een omschrijving over je eigen bedrijf, dan bepaal jij wat je deelt. Voor de kenmerken geldt, op dit moment in ieder geval, dat ze door Google al klaargezet zijn en dat ze dus alleen te bereiken zijn via de Google Maps-app op Android.

Aan cafés en restaurants kunnen nu al kenmerken toegeëigend worden, zonder dat de eigenaar daar om gevraagd heeft. Google geeft wel aan dat ‘binnenkort’ de kenmerken voor alle rubrieken bewerkbaar zijn vanuit Mijn Bedrijf. Belangrijk dus om deze omgeving in de gaten te blijven houden voor iedereen die bezig is met lokale online vindbaarheid!

Het grootste verschil tussen de nieuwe kenmerken en de bedrijfsomschrijving is de mate van controle die de ondernemer heeft op de content.

Moeten we eigenlijk huiverig zijn voor deze nieuwe kenmerken?

Duidelijk is dat Google de bedrijfseigenaar niet ziet als de primaire bron voor de meest complete en waarheidsgetrouwe informatie over een locatie. Als consument kun je bijvoorbeeld al een tijdje suggesties doen voor de informatie die getoond wordt van een bedrijf in bijvoorbeeld Maps, zoals het wijzigen van openingstijden of het telefoonnummer. Het is dus belangrijk om te beseffen dat je bedrijf aanwezig is in de zoekresultaten in Maps, het Local Pack en dat jij niet de enige bent die bepaalt wat voor content daar getoond wordt. Dit geeft wel kansen: jouw klanten kunnen je gaan helpen om je bedrijf nog beter te positioneren voor nieuwe klanten.

Google zoekt extra bevestiging van al haar gebruikers

Google hecht steeds meer waarde aan beoordelingen van klanten. Eerder dit jaar werd het geven van reviews al een stuk eenvoudiger gemaakt. Later werd ook duidelijk gemaakt dat reviews en jouw reactie als ondernemer op deze feedback impact heeft op je lokale vindbaarheid. In deze verwacht ik dat ook de kenmerken een effect gaan hebben op de lokale vindbaarheid. Als meer mensen bevestigen dat een kenmerk van toepassing is op jouw bedrijf, zal Google meer vertrouwen hebben om je te tonen in de resultaten bij een zoekopdracht in het Local Pack of Maps. Zaak om dus snel je klanten te activeren op het moment dat de kenmerken ook bij jouw bedrijf zichtbaar zijn!

Bedrijfsomschrijving in Google Plus

Zoals beloofd in het begin, hier nog een kort stappenplan om je bedrijfsomschrijving te wijzigen in Google Plus, de enige plek waar deze content nog wel zichtbaar en beschikbaar is. Het kan zijn dat je deze informatie wilt verwijderen of aanpassen, omdat je wat nieuws te melden hebt.

  1. Log in met je Google Mijn Bedrijf-credentials.
  2. Ga naar Google Plus en zoek daar naar je bedrijf of klik vanuit Google Mijn Bedrijf door naar jouw pagina.
  3. Zorg dat je Google Plus ziet vanuit de nieuwe weergave om de tekst te wijzigen. Klik je in de oude weergave op bewerken, dan wordt je doorverwezen naar Google Maps en zie je de content überhaupt niet meer. Om de nieuwe weergave aan te zetten, zie je meestal zo’n soort mededeling:

Google mijn bedrijf 4

Oude view Google Plus:

Google mijn bedrijf - google +

Nieuwe view Google Plus:

Google mijn bedrijf - google + 2

  1. Klik op ‘over’ en vervolgens op het pennetje bij ‘Verhaal’ om bij de tekst te komen en ‘m te kunnen wijzigen of verwijderen.

Google mijn bedrijf - over mij

Waar ligt volgens jou de kans?

Zie jij nog andere kansen die de nieuwe kenmerken bieden? Laat hieronder een reactie achter!