Tech

Hoe gatendichters stramme oudjes SAP & Oracle te hulp schieten

0

Column – “You know, Djoest, I really don’t know. Ik schaam me voor het land. Als dit het beste is wat we kunnen brengen. Als ex-president heb je de mooiste baan van het hele land. Maar het nadeel is dat je daarvoor wel eerst president moet worden. I might vote Trump. I might vote Hillary. We’ll see.”

Aan het woord is Billy Boy, assistent of the captain. We varen op de Potomoc, ooit het presidentiële schip van Roosevelt. Met Billy raak ik in gesprek, over Amerikaanse presidenten, over het marineschip dat we zien wat is gebouwd van gerecycled staal uit de rampresten van 9/11. Ik krijg een dag later een mail van hem. “November 7 will be interesting here in the USA. Starting November 8, the world reaction to the result will be equally interesting.”

potomac-ship

Het is begin oktober, Salesforce organiseert haar jaarlijks feestje in San Francisco, onder de naam Dreamforce. Dit keer worden 170.000 mensen verwacht. Als je zoiets organiseert, doe het dan goed. Op de maandag en de dinsdag voorafgaand aan Het Groot Spektakel is er een studietrip. Een 60-tal genodigden uit de Benelux en Scandinavië gaan in Silicon Valley op bezoek bij partijen die een bezoek waard zijn. Universiteiten als Stanford en Berkeley, investeerders, startups, gevestigden.

Tien ontmoetingen, twee indrukken.

Creatieve frustratie

Eerder schreef ik over de creatieve frustratie. Het verschijnsel dat een ontevreden klant meer dan ooit het vermogen heeft om zijn negatieve ervaringen om te zetten in een daadwerkelijke actie, dikwijls met als ondertoon “dat kan ik beter”, of “dan doe ik het zelf toch?”. Zo zijn ooit Uber en Netflix begonnen.

Udacity

Professor Sebastian Thrun is professor aan Stanford. Hij doceert Artificial Intelligence, en doet dat zo inspirerend dat de collegezalen overvol raken. Hij besluit, met Peter Norvig, om een courseware ‘Introduction to Artificial Intelligence’ te ontwikkelen en online te zetten, gratis. Meer dan 160.000 studenten uit meer dan 190 landen volgden de cursus, en even later was Udacity geboren.

Combineer dit succes met wereldwijd de ‘war on talent’ en je begrijpt het huidige aanbod van Udacity. Veertien leergangen (‘Nanodegrees’), allen zelfsturend. De inhoud wordt gemaakt door mensen met ervaring in het vak (Facebook, Google, Mercedes, vele anderen). Leergangen als VR devloper, Predictive Analyses for business, Machine learning engineer, programmeren, front-ending. Veel belangstelling trekt de laatst ontwikkelde leergang, Self-driving Car engineer. Alle oude beloften van online learning zie je langskomen. Life-long learning, permanent education, leren op de werkplek, leren met elkaar, community learning. Udacity pas het allemaal toe.

Investeerders

“Ik wou dat er in mijn tijd als ondernemer een investeerde als Andreessen en Horowitz was geweest”, schijnt Marc Andreessen ooit gezegd te hebben. Het is hem goed vergaan, Andreessen, ook zonder een dergelijke investeerder indertijd. Ooit medebouwer van Mosaic, later Netscape, en een van zijn huidige missies is om huidige startups te helpen en in alles volledig in dienst te staan om de kans op succes te vergroten. Samen met Horowitz, hun korte naam is a16z (Andreessen en Horowitz, en daartussen 16 letters). Een ondernemer krijgt een uur om te pitchen aan de partners, als een van de partners te laat is gaat er een tientje per te late minuut in de boetepot. En als alle partners het positief met elkaar eens zijn, dan is er een probleem. Dan lag het idee misschien wel te veel voor de hand. 64 miljard is nu het belegde vermogen.

Het was bij a16z dat we zes deelnemingen hun verhaal hoorden vertellen. Niet echt startups meer, het zijn gevestigde bedrijven. En zo kom ik bij de gatendichters.

golden-gate-bridge-san-francisco-sterre-steins-bisschop

Tekening: Sterre Steins Bisschop

De gatendichters

Het opmerkelijke van de zes partijen die we ieder twintig minuten hoorden, was dat er drie tussen zaten die voorzien in een behoefte die de ouderen laten liggen, omdat ze er te log voor zijn.

Capriza

Capriza levert een software-omgeving waarmee het mogelijk is om snel code te ontwikkelen voor mobiele platforms. ‘Enterprise apps for mobile users’. Boven op de drekkerige laag van SAS, Oracle IBM mainframes of andere enterpriselegacy-systemen. Een dashboard, of bijvoorbeeld een mobiele app, waarmee offertes die in de strakke financiële administratie op een goedkeuring wachten, makkelijk kunnen worden gefiatteerd.

Mixpanel

Mixpanel doet iets vergelijkbaars. Het helpt ondernemingen om de door hen gedefinieerde kpi’s op een toegankelijke manier weer te geven. Geef ons je kpi’s en wij gaan er in de legacy-brei naar op zoek.

Tanium

Tanium (openingszin: “we don’t do any powerpoints”) belooft zichtbaarheid en controle over ieder eindpunt in het digitale netwerk van een onderneming. Een veiligheidslaag dus, gebaseerd op de constatering dat hoe groter de schat (data), hoe groter de aantrekkingskracht is voor boeven. Cybersecurity dus.

Voorzien in een behoefte

Wat de drie gemeen hebben, is dat ze alle drie voorzien in een behoefte die de onderliggende grootmachten (nogmaals SAP, Oracle, Legacy systems, Peoplesoft, IBM DB2, noem ze maar op) niet kunnen invullen. Omdat het moeilijk is om staal te buigen. En wat ze ook alle drie gemeen hebben is dat ze een toegankelijke ontwikkelomgeving en een snelle ontwikkeltijd beloven. Rapid development. Vergelijk het met een vierde generatietaal die je loslaat op een strakke relationele database.

Zijn het tijdelijke oplossingen die deze gatendichters leveren? Of is het juist een gewenste symbiose tussen een robuuste achterkant en een lenige voorkant, die nog jaren lang en gelukkig samen zullen gaan?

U2

Op de woensdagavond treedt U2 op, in San Francisco, voor de Dreamforce-gangers. Hij was duidelijker over Trump dan Billy, de assistant captain van de Potomoc.

“If I win, they will go back”, zegt Trump, op een levensgroot scherm waar Bono voor staat. Hij heeft het over de Mexicanen.

“All of them? All of us?”, vraagt Bono. En even later zal hij zeggen: “You’re fired, candidate.”

Accepteer cookies

50.000 toeschouwers juichen.

Het waren vier prachtige dagen.