Content

Zo schrijf je artikelen zonder pijn en moeite [5 tips]

0

Je kennis delen via een nieuwsbrief is de makkelijkste en goedkoopste manier om klanten te krijgen. Door regelmatig interessante artikelen voor je doelgroep te schrijven, maak je je expertise zichtbaar. Bovendien bouw je automatisch een mailinglijst op van potentiële klanten waarmee je contact mag en kunt onderhouden.

laptop which letters go out from

Maar het regelmatig schrijven van artikelen lijkt je misschien enorm veel werk. De ervaring die je hebt met schrijven is gebaseerd op doorwrochte analyses, perfecte grammatica en een standaard ‘goede’ opbouw. Een artikel dreigt daardoor lang en saai te worden. Bovendien is het zoveel werk om het volgens ‘de regels’ te doen, dat je er bijna niet aan durft te beginnen. Het zou me dan ook niet verbazen als jij bij het schrijven van een aantrekkelijk artikel denkt: “een berg werk!” Daardoor moet je er niet aan denken om dat op regelmatige basis te moeten doen.

Of je hebt het idee dat een e-zine of nieuwsbrief verschillende onderwerpen moet bevatten. Een hoeveelheid en variëteit aan tips, onderwerpen en weetjes waarvan je vermoedt dat je ze niet bij elkaar kan bedenken.

Het gevolg is dat je óf niet begint aan een e-zine óf dat jouw e-zine niet gelezen wordt omdat het veel te lang of te saai is. Doordat je te veel wilt vertellen mis je de kans om potentiële klanten op een waardevolle manier kennis te laten maken met jouw expertise. En mis je dus de kans dat zij ervaren hoe waardevol jouw dienstverlening voor hen kan zijn.

Het hoeft geen roman te zijn!

Dit voorkom je door het onderwerp van een artikel voor je e-zine sterk af te bakenen. Je hoeft niet alles wat je weet in een artikel te plaatsen. Een e-zine is een snel medium. Lezers willen een kort en krachtig antwoord op een vraag, een interessant weetje of een waardevolle tip. Maak het voor jezelf niet ingewikkelder dan het is. Mensen zoeken in jouw e-zine een waardevolle tip, geen roman.

Dit zijn vijf tips om een e-zine leesbaar én schrijfbaar te houden:

1. Beperk je e-zine tot één hoofdartikel per nummer. En hou het bij dat ene artikel. Dat is overzichtelijk voor je lezers. En behapbaar voor jezelf ;-).

2. Beperk een artikel tot zo’n 500 tot hooguit 750 woorden. Houd het dus kort. Een lengte van 500 tot 750 woorden leest een lezer met een gemiddelde leessnelheid in 2 tot 3 minuten. Dat is een hoeveelheid tijd die bijna iedereen kan en wil opbrengen voor jouw informatie.

3. Beperk het artikel tot één onderwerp. De kans is groot dat dit voor jouw gevoel een deelonderwerp is van alles waar je mee bezig bent. Realiseer je bij het schrijven dat jij de expert bent. En dat jij dus heel veel meer weet over het onderwerp dan jouw lezers. Wat voor jou een sub-onderwerp of een detail is, is voor hen volstrekt nieuwe informatie.

4. Zorg ervoor dat je lezers kunnen ‘koppensnellen’.Je lezer scant daardoor de hoofdlijnen en kan daarna beslissen of het interessant genoeg is om meer de diepte in te gaan en ook de rest te lezen. Dat heeft voor jou als schrijver ook voordelen: het vergroot de kans dat de lezer in tijden van de drukte jouw mail opent omdat diegene weet dat het hooguit 30 seconden kost om de inhoudelijke hoofdlijnen te lezen. Als je lezer alleen de hoofdlijnen leest, krijgt hij/zij een gevoel voor wat je te bieden hebt.

5. Vergeet wat je bij Nederlandse les hebt geleerd. Perfecte grammatica is onnodig. Keurige zinnen zijn saai. Schrijf zoals je praat en alsof je tegen je lezer praat. Daarmee maak je contact en zorg je ervoor dat je epistel leesbaar is voor je doelgroep. Kort en krachtig!

leeg scherm schrijven boek thee bureau LindaHet schrijven van een e-zine of artikel is dus minder werk dan je denkt zolang je het beperkt tot een deelaspect dat je kort en krachtig beschrijft. Artikelen schrijven is de beste en goedkoopste manier om je expertise zichtbaar te maken en een mailinglijst op te bouwen van potentiële klanten waarmee je contact mag en kunt onderhouden. Je netwerkt van achter je bureau! De ideale manier om met minder moeite meer klanten te krijgen.

Een vaak gestelde vraag in dit kader is hoe vaak je nou eigenlijk je e-zine moet versturen. Zelf stuur ik ‘m elke week uit. De meest ideale verzendfrequentie hangt ook af van je doelgroep. Maar minimaal éen keer per maand raad ik iedereen aan.

Dan nóg een vraag die me ook vaak gesteld wordt; de call-to-action. Zet je die in je e-zine en waar dan? Ik verstuur een e-zine met daarin verschillende onderdelen. Zo geef ik vaak in een apart blokje (dus echt los van het artikel) aandacht aan een programma. Bij dit stukje tekst zet ik natuurlijk een call-to-action: ik wil graag dat mensen naar de informatiepagina gaan van dit programma. In mijn artikel beperk ik me echter tot een andere call-to-action. Het doel van dit artikel is namelijk puur kennis delen met mijn lezers. Ik zet onderaan het artikel in mijn e-zine altijd een vraag om mensen te motiveren op het blog een reactie te geven naar aanleiding van het artikel. Zoals ik dat ook altijd doe bij mijn artikelen hier op Frankwatching :-).

Ik schrijf voor diverse blogs en websites, wat nu?!

Vervolgens stuit je misschien op het probleem dat je al op diverse plekken mag publiceren. Maar dat al die weblogs van jou unieke content verlangen en je je een slag in de rondte schrijft. Niet echt meer klanten met minder moeite ;-).

Schrijven voor verschillende websites is heel goed voor je listbuilding, laat dat duidelijk zijn. Als potentiële klanten je op allerlei plekken tegenkomen is dat bovendien goed voor je expertstatus. Maar externe sites eisen vaak unieke content: wat je schrijft mag nergens anders gepubliceerd zijn. Elk artikel dat je voor een externe site schrijft moet dus een nieuw artikel zijn.

Externe websites willen die unieke content om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de regels van Google op het gebied van het zogenaamde ‘duplicate content’. Dat betekent dat ze geen kopieën willen van wat er al op een andere website staat.

Wil je gebruik maken van de listbuilding-voordelen van het plaatsen van artikelen op externe sites, betekent dat daarom vaak dat je op regelmatige basis veel artikelen moet schrijven. Niet alleen voor de externe websites, maar ook voor je eigen e-zine en je blog. Kost veel tijd en moeite, daarom wil ik je graag een aantal tips geven om ervoor te zorgen dat het schrijven van die artikelen makkelijker wordt en je je content kunt recyclen. Dat recyclen is in mijn ogen een van de makkelijkste manieren om te zorgen dat je expertstatus zich als een olievlek uitbreidt zonder dat je steeds maar opnieuw nieuwe content hoeft te bedenken.

Maak gebruik van een snel-schrijf-systeem

Van een ‘ snel-schrijf systeem’ kun je veel profijt hebben als je veel artikelen moet schrijven. Ik heb een systeem waarmee je in maximaal anderhalf uur, maar vaak slechts in een uur of drie kwartier, een nieuw artikel kunt produceren. Veel ondernemers doen een halve dag over een artikel. Mocht je tips willen over hoe je dit kunt realiseren: ik beschrijf de tips in mijn nieuwste boek Ondernemershout bestaat niet (aff.)

Vector shuffle icons setAls het gaat om het recyclen van content heb ik vier tips voor je:

1. Gebruik jouw extern geplaatste artikel wel in je e-zine, maar niet op je blog

Op deze manier kan je toch iets toesturen aan je mailinglijst, wat verder niet op het web terecht komt. Daarom heeft de externe website hier geen last van en er dus geen bezwaar tegen. Je moet het natuurlijk altijd even navragen, maar je e-zine is toch weer een ander medium dan je blog.

2. Voeg twee gebruikte artikelen samen tot een nieuw extern artikel

Gebruik twee korte artikelen die je al verstuurd hebt aan je abonnees om een nieuw artikel te creëren. Dan heb je iets totaal nieuws, zonder dat je iets totaal nieuws hebt hoeven schrijven.

3. Maak een video-tip van een bestaand artikel

Dat kun je voor elk artikel doen dat je hebt geschreven voor een externe website. Dan gebruik je precies dezelfde inhoud, maar omdat de vorm anders is, is het niet hetzelfde artikel. Zo heeft de externe website unieke content en heb jij met dezelfde inhoud, ook unieke content voor jouw blog en jouw e-zine.

4. Verwijs via social media naar je externe artikel

Zo zien je volgers dat jij als expert op heel veel plekken leesbaar bent. Dat doet echt iets voor je expertstatus. Zo haal jij iets uit die artikelen die extern geplaatst zijn.

Recyclen wordt een eitje

Kortom: door je artikelen te recyclen kun je gebruik maken van de voordelen van het plaatsen van artikelen op externe websites, zonder jezelf extra werk te bezorgen. Met de tips uit dit artikel wordt het recyclen bovendien een eitje!

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen als het gaat om het schrijven maar ook het recyclen van artikelen. Deel je ervaringen hier met ons!

Afbeelding header met dank aan 123RF.com