Carrière

Steeds meer vacatures bij startups & de voor- en nadelen van er werken

0

Startups zijn booming en dat is te zien aan het aantal arbeidsplaatsen. In de periode tussen november 2013 en oktober 2016 is het aantal vacatures bij startups met 8 procent gegroeid. Voor de hele Nederlandse arbeidsmarkt ligt dat percentage op 5,5 procent. Dat kwam naar voren uit gegevens van JobFeed.

Welke steden?

En waar moet je dan zijn als je bij een startup wil werken? Amsterdam is de absolute nummer 1 als het gaat om startups. Van de in totaal 4759 geplaatste vacatures waren er 2215 afkomstig van startups die in Amsterdam gevestigd zijn. Utrecht en Rotterdam staan op plek 2 en 3, maar het verschil met Amsterdam is groot. Utrecht had op het moment van het onderzoek 302 vacatures en Rotterdam 296. Eindhoven en Den Haag staan op een gedeelde vierde plaats met 129 vacatures.

In die steden is er wel sprake van  een sterkere groei dan in Amsterdam. Het afgelopen jaar is het aantal vacatures soms met wel 23 procent gestegen. In Eindhoven en Rotterdam hebben ondernemers het meest vertrouwen in de toekomst: daar worden de meeste vaste contracten getekend. Deze gegevens komen uit een onderzoek van Joblift, een zoekmachine die meerdere vacaturesites doorzoekt.

Voor- en nadelen van werken bij een startup

Waarom zou je bij een startup willen werken? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo zijn startups over het algemeen flexibeler qua werktijden en kun je proeven aan verschillende rollen. Zo kun je kijken welke verantwoordelijkheden bij je passen en heb je een grote mate van autonomie. Daarnaast kun je als starter makkelijk doorgroeien naar een hogere functie, omdat een startup meestal minder hiërarchie heeft en een informele sfeer.

Toch zijn er ook nadelen. Doordat er minder structuur is, kan het werkproces rommeliger zijn en je taken onduidelijker. Ook kun je taken krijgen die onder je niveau zijn. Een ander probleem zijn de financiën. Doordat startups, zeker in het begin, nog weinig financiële middelen hebben, liggen de salarissen vaak niet erg hoog. NRC besteedde aandacht aan het fenomeen ‘stagelopen bij een startup’ waaruit bleek dat studenten vaak worden ingezet als volwaardige arbeidskracht en daardoor minder of zelfs helemaal geen begeleiding krijgen.

In deze infographic vind je alle voor- en nadelen op een rijtje.

pros-and-cons-of-working-at-a-startup

Zelf een startup beginnen

Droom jij van je eigen startup? Dan kan deze website van de Kamer van Koophandel je verder helpen.

Tot slot: bedenk goed of jouw product of idee al bestaat en of je écht het spreekwoordelijke ‘gat in de markt’ hebt gevonden. Want, zo betoogt ondernemer en marketingconsultant Roland van Kralingen in het Financieele Dagbad: “Het ge­romantiseerde beeld van de start-up moet worden ontnuchterd en teruggebracht tot de realiteit. Bijna 50% van alle mislukkingen is te wijten aan het feit dat de start-ups komen met producten waar niemand op zit te wachten.”

In Nederland blijkt maar 1 op de 10 startups een succes te worden. WeTransfer en Blendle zijn voorbeelden van succesvolle Nederlandse startups.

Heb jij ervaring met (werken bij) een startup?