Loopbaan

De metamorfose van een cv: zo stap je af van die saaie letterbrij

0

Mijn huidige cv bestaat uit een zelfgemaakte rap-video en een kleurrijke infographic. Maar ik moest van ver komen. Lees hoe een sneer van een recruiter mijn aanpak totaal op zijn kop zette en neem kennis van 4 leerpunten voor jouw online cv.

“Saaie boel.” Die kritische opmerking kreeg ik tijdens een sollicitatietraining in 2016, nadat een Randstad-recruiter een korte blik op mijn cv had geworpen. Beduusd wees ik haar op het feit dat ik ook een video had gemaakt, waarin ik de eerste 40 jaar van mijn leven samenvatte. Ze gaf me het voordeel van de twijfel en klikte op de Youtube-link.

“Jij doet jezelf tekort”, concludeerde ze. “Je filmpje is leuk: het vertelt me veel over jou als persoon. Maar dat saaie cv vol platte tekst past daar totaal niet bij. Laat meer van jezelf zien.” Ze had gelijk. Ik besloot het roer radicaal om te gooien. Sindsdien is mijn cv geen saaie opsomming meer, maar een kleurrijke collage van mijn leven. In een klikbare infographic presenteer ik mijn video, referenties, skills, werkervaring en portfolio.

Dit is een ingekorte versie. Bekijk de volledige pdf.

In mijn zoektocht naar de juiste vorm voor mijn cv, heb ik geleerd me volledig open te stellen voor kritiek. Een compliment is namelijk fijn om te krijgen, maar een kritische opmerking daagt je uit om iets beters te maken. Ik trok de stoute schoenen aan en schreef me in voor de wedstrijd ‘cv van de maand’ van de website Sollicitatielab. Dat kan ik iedereen aanraden. Alle genomineerden voor deze wedstrijd krijgen namelijk een schriftelijke beoordeling van een team recruiters. En dat is een goudmijn aan tips.

Sollicitatielab roept elke maand een winnaar uit en dat twaalftal strijdt om de titel ‘cv van het jaar’. Die eer ging in 2016 naar Noreen van ’t Hof, die een zeer overzichtelijk, stijlvol, goed geschreven en mooi vormgegeven cv instuurde. De complimenten en verbeterpunten die de jury gaf over alle deelnemers, kun je teruglezen op de site.

4 leerpunten voor jouw online cv

Mijn belangrijkste leerpunten op een rij:

1. Ruim baan voor de elevator pitch!

Het is een pittige opgave, maar als het lukt om jezelf zo treffend mogelijk te beschrijven in enkele regels tekst (of 1 minuut gesproken woord), dan zien recruiters die elevator pitch heel graag pontificaal bovenaan je cv staan. Eerst vertellen wie je bent en wat je goed kunt, daarna pas de rest presenteren…

2. Benoem je skills

Een onderdeel van wat je kunt, zijn je skills. Veel mensen staan zo uitgebreid bij hun werkervaring en persoonlijke gegevens stil, dat ze vergeten om een overzichtelijk blokje met skills toe te voegen. Welke talen spreek je, welke programma’s beheers je, welke vaardigheden zitten er in jouw arsenaal?

3. Voeg links toe

Heb je een portfolio met voorbeelden van je werk? Maak het de lezer dan makkelijk door hiernaar door te verwijzen. Liefst niet via één algemene link onder of bovenaan de pagina, maar graag deeplinks naar de specifieke voorbeelden op de plekken in je cv waar je deze wapenfeiten benoemt. Niet dat de recruiters al die linkjes zullen doorklikken, maar je geeft ze daarmee de kans om zelf te kiezen wanneer ze de details induiken. Trouwens, als je actief bent op social media, help de recruiters dan een handje door alle links naar jouw profielen toe te voegen. ‘Klik en klaar’, daar houden ze van.

4. Referenties graag!

Vroeger had je aanbevelingen van oud-collega’s of -managers hooguit nodig als je werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dan gaf je, op aanvraag, een telefoonnummer door of stuurde je een brief waarin iemand jou en je werk beschreef. Maar de wereld is veranderd. Recruiters willen niet alleen op LinkedIn jouw recommendations zien staan, het liefst zien ze deze ook al terugkomen in je cv. Kies dus enkele pakkende, korte quotes van je referenties en zet die goed zichtbaar op je cv, liefst nog boven je werkervaring.

Maar zoals gezegd: openstaan voor kritiek is de belangrijkste basis voor een goede presentatie van jezelf. Luister naar hoe jouw idee overkomt op een ander, bekijk welke verbeterpunten er liggen en ga zoek naar de vorm die bij jou en je doelgroep past. Voor je het weet is de ‘saaie boel’ waar je ooit mee begon, ontpopt tot een full colour visitekaartje waar niemand omheen kan. Hoeveel beter kan JOUW cv?

Afbeelding intro met dank aan 123RF.