Cases

Welke Facebook-ad van Game of Thrones trekt meer aandacht?

0

Wint Jon Snow of de White Walker de strijd om aandacht? Nee, het is geen inhaker op het winterse weer. De Game of Thrones-fans weten al snel de link te leggen. Ik zag twee verschillende Facebook-advertenties langskomen voor het spel Game of Thrones: Conquest. Maar welke advertentie weet meer aandacht te trekken? Om hier antwoord op te geven, hebben we een eyetracking-test uitgevoerd. Kun jij raden welke uiting effectiever is?

Game of Thrones: Conquest

Deze liefhebber van Game of Thrones (GoT) wacht ook met veel ongeduld op de nieuwe afleveringen, die pas in 2019 worden verwacht. Hoe moeten hardcore fans deze lange periode overbruggen? Gelukkig is er de online game Conquest, die je op je mobiel kunt spelen.

Awareness voor het spelen van de game wordt onder andere gecreëerd via Facebook-ads. Men zet hiervoor verschillende uitingen in. Zoals hieronder te zien een afbeelding met de White Walker en een afbeelding van Jon Snow en Daenerys.

Wie wint de strijd om aandacht?

Om alvast een voorproef te nemen op de ontknoping, hebben we beide uitingen naast elkaar gelegd in de eerste strijd om aandacht. Welke Facebook-advertentie krijgt meer aandacht en weet de aandacht het beste te sturen naar de verschillende elementen binnen de uiting?

Beide uitingen zijn getest op aandachttrekkend  en behoudend vermogen. Vervolgens hebben we geanalyseerd hoe de aandacht wordt gestuurd naar:

  • Afzender boven
  • Tekst boven
  • Tekst onder
  • Call to action (game spelen)
  • Visual
Kennisname betekent bij eyetracking-onderzoek dat het oog er gedurende korte tijd in ieder geval op heeft stilgestaan (fixatie) en de respondent de mogelijkheid heeft gehad om dit waar te nemen. Het is dus een minimale eerste voorwaarde (er is verder niet geanalyseerd op fixatietijd per element en recall/beoordeling). Wel wordt de fixatietijd over de gehele uiting berekend.

Welke uiting wint: A of B?

Dus wat denk jij? Welke uiting is als geheel beter in staat de de meeste aandacht naar zich toe trekken en vast te houden? De uiting met de White Walker of de uiting met Jon Snow en Daenerys?

Uiting A: White Walker

Uiting B: Jon Snow & Deanerys

En de winnaar is…

Jullie hebben massaal gereageerd op de vraag welke uiting nu effectiever is, met 525 reacties in de poll en 63 reacties onder het artikel. In de poll koos 56% voor A (294 mensen) en 44% voor B (232 mensen). De meningen zijn ook in de reacties verdeeld: zou de White Walker Jon Snow en Daenerys verslaan?

De uitslag is bekend en het is wellicht verrassend: de Facebook-advertentie met Jon Snow en Daenerys wint de eerste slag. De advertentie krijgt gemiddeld 20% meer aandacht!

 A. White WalkerB. Jon Snow & Daenerys
Gemiddelde aandacht1,17 sec.1,38 sec.
Gemiddelde tijd tot 1e fixatie0,66 sec.0,58 sec.
% Afzender boven65%80%
% Tekst boven80%75%
% Tekst onder33%40%
% CTA (game spelen)35%38%
% Visual95%93%

De visual in een Facebook-ad is de meest bepalende factor hoe er naar de advertenties wordt gekeken. Uit nadere analyse blijkt dat er vooral langer naar de visual van Jon Snow en Daenerys  wordt gekeken. Deze afbeelding zorgt voor meer aanzuiging van aandacht in vergelijking tot die met de White Walker. Hoewel de pay-off en heading/titel ook van elkaar verschillen, is de visual first reading en zorgt het ervoor of het uitnodigt om kennis te nemen van andere elementen.

In het verder kijkgedrag treden de grootste verschillen op in kennisname van de afzender, bovenaan de advertentie  “Game of Throne: Conquest”. In de uiting met Jon Snow en Daenerys nemen meer mensen hiervan kennis. Ook nodigt deze advertentie meer uit om kennis te nemen van de ondergelegen elementen, al zijn deze verschillen niet significant.

1-0 voor Jon Snow en Daenerys als gaat om de eerste fase van aandacht. We weten niet hoe de conquest verder loopt of is verlopen qua conversie. Jon Snow en Daenerys zullen niet zo maar deze eerste voorsprong uit handen geven, toch? Of maakt de White Walker een comeback?

De winnaars van de e-books

Onder de inzenders van reacties verloot de redactie 3 e-books uit de 60-minutenserie. Gewonnen door: Martijn Visser, Anniek en Rachel. Bedankt voor het meedoen!