Online marketing

Google AdWords vs. bloggen: wat is effectiever?

0

Aan de slag met Google AdWords of toch (meer) bloggen? Of kan het ook allebei? Het is een vraag die online marketingbureaus vaak horen. Waarmee boek je de beste resultaten? Het strategisch inzetten van Google AdWords en blogs kennen overeenkomsten en verschillen. Hieronder zet ik de voor- en nadelen ervan op een rij, zodat jij eenvoudig kunt bepalen welk marketingmiddel geschikt is voor jouw bedrijf!

Google AdWords

Voordelen Google AdWords

Het gebruik van Google AdWords biedt een aantal unieke voordelen. Hoe sterk of zwak je SEO ook is, het inzetten van Google AdWords garandeert een positie bovenaan de zoekresultaten. Zo kun je zelfs met de zoektermen van de concurrent boven de website van je concurrent komen te staan.

Dit is mogelijk doordat AdWords de betaalde resultaten boven organische resultaten plaatst. Als je concurrent organisch hoog scoort, maar geen Google AdWords inzet, kun je hier gebruik van maken. Kies de zoektermen waarop je concurrent hoog scoort en creëer hier een pakkende advertentie omheen. Een beetje sneaky, maar we zien het steeds vaker gebeuren.Adwords Concurrentie

Daarnaast biedt Google AdWords de mogelijkheid om advertentie-extensies in te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld door een locatie-extensie je adres en kaartmarkering koppelen aan de advertentie of door sitelink-extensies extra pagina’s toevoegen aan je advertentie.

Advertentie-extenties

Nadelen Google AdWords

Een nadeel van Google AdWords is dat het erg kostbaar kan zijn. Hierbij is wel een bijkomend voordeel dat je gericht onderzoek kunt doen naar de customer lifetime value en aan de hand daarvan kunt bepalen hoe ruim het budget voor je cost per click is.

In het kort: Als je de cost per click vermenigvuldigt met het gemiddeld aantal clicks dat een klant oplevert, moet dat bedrag lager zijn de customer lifetime value. Als je de bedragen van elkaar aftrekt, houd je de winst over. Op die manier zorg je ervoor dat je geen verlies maakt.

Doe goed onderzoek naar de cost per click die samenhangt met de keywords die je wil gebruiken. Google maakt indicaties van de cost per click van verschillende keywords die afhankelijk van de concurrentie iets hoger of lager uit kunnen vallen. Zo vind je een schatting van de kosten. In de zoekwoordplanner van Google krijg je een duidelijk beeld van de cost per click voor relevante zoekwoorden.

Zoekwoorden CPC Analytics

Zoekwoorden CPC Analytics. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Kennis over de cost per click opdoen, helpt je efficiënter AdWords in te zetten. Een juiste inschatting kunnen maken helpt ook bij een ander nadeel: zodra het budget op is, stopt de campagne. Als het budget op is, wordt de advertentie namelijk niet meer weergegeven in Google en is verkeer genereren niet meer mogelijk totdat er weer een budget wordt ingevoerd.

Bloggen

Voordelen van Bloggen

Bloggen op je eigen domein brengt – in tegenstelling tot AdWords – geen extra kosten met zich mee, behalve de tijdsinvestering. Met een gerichte strategie levert bloggen organisch verkeer op dat mooi aansluit bij de zoekintentie van de bezoeker. Je biedt jezelf niet aan bij de bezoeker, maar de bezoeker komt uit zichzelf bij jou terecht. Het voordeel hiervan is dat er vanuit de bezoeker al geïnteresseerd is, wat weer makkelijker tot sales leidt.

Met bloggen help je ook andere pagina’s op je domein. Kwalitatieve, waardevolle én relevante blogs met unieke content zijn een nuttige toevoeging aan het internet en interessant voor je doelgroep. Goede blogs worden door Google beloond met toekenning van meer autoriteit aan je domein. Die autoriteit zorgt er weer voor dat de ranking van je andere pagina’s ook stijgt.

Domein Autoriteit en Pagina Autoriteit

Nog een voordeel van bloggen is dat de resultaten doorlopen zolang de content op het domein beschikbaar is. Een blog is dus een eenmalige investering. Als je niet actief met een campagne bezig bent, zijn de blogs nog steeds vindbaar en genereren zo blijvend verkeer.

Om deze reden adviseer ik om voor SEO-doeleinden voornamelijk in te zetten op evergreens: informatie die niet tijdelijk relevant is, maar nog jaren na plaatsing informatief is. In analytics wordt door de paginawaarde ook inzichtelijk hoeveel deze verschillende blogposts opleveren. In onderstaand voorbeeld zien we de analytics van één van onze klanten, gefilterd op enkel de blogposts. We zien dat de kosten voor onze diensten bij deze klant bijvoorbeeld elke maand bijna twee keer worden terugverdiend.

Analytics Paginawaarde

Analytics Paginawaarde. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Nadelen bloggen

Als je blogs inzet, is het een vereiste om te beginnen met een gerichte strategie. Er zijn al enorm veel blogs geschreven, dus het zal moeilijk zijn om op algemene zoekwoorden hoog te scoren.

Wij adviseren daarom kleinere partijen om gerichte vragen te beantwoorden die spelen bij je doelgroep. Kies dus bijvoorbeeld niet voor ‘wasmachine’, maar voor ‘wasmachine studentenhuis’. Op zogenaamde long tail keywords wordt een stuk minder gezocht, maar de concurrentie is wel lager en dus is er een grotere kans om hoog te scoren in Google.

Zoekwoorden concurrentie

Naast een gerichte vraag beantwoorden, is het ook zaak dat je blogs goed in elkaar zitten. Blogs van lage kwaliteit – en niet SEO-geoptimaliseerd – zullen weinig verkeer opleveren. In dat geval is bloggen tijdverspilling.

Daarnaast is het bij blogs moeilijk om vooraf de return on investment te bepalen. Je kunt aan je blogstatistieken zien hoeveel bezoekers je hebt, maar het maken van een verwachte opbrengst is lastig, omdat statistieken erg kunnen fluctueren. Zoals we bij de voordelen al zagen, is het wel mogelijk om na verloop van tijd de paginawaardes inzichtelijk te krijgen. Het is echter moeilijk om hier vooraf een inschatting van te maken.

Naast een gerichte vraag beantwoorden, is het ook zaak dat je blogs goed in elkaar zitten.

Wat is effectiever: AdWords of bloggen?

Wat effectiever is, AdWords of bloggen, hangt af van je doelen en strategieën. Als je zo snel mogelijk resultaat wil zien, kun je met AdWords direct van start gaan. Je zult waarschijnlijk niet bij de eerste poging de perfecte methode hebben gevonden, maar de resultaten zijn direct zichtbaar. Daarmee kun je de campagne verder ontwikkelen.

Op de lange termijn levert het inzetten van blogs duurzamere resultaten op. Het kost tijd om een strategisch blogplan te maken en op te zetten, maar je blijft van de investering veel langer de vruchten plukken!

Haal je meer opbrengst uit Google Adwords dan de kosten? Dan is AdWords een goede keuze. Om ook voor de lange termijn een goede basis te hebben, is het altijd aan te raden om te beginnen met bloggen. Doordat bloggen zo kostenefficiënt is, kun je hier altijd voordeel uit halen. In vergelijking met AdWords zijn de kosten erg laag en de resultaten blijven langer doorwerken.

Kies dus slim en gebruik de voordelen van beide middelen!