Digital marketing

4 nieuwe features van het Google Marketing Platform

0

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen van het Google Marketing Platform? Welke updates kunnen we verwachten? Google maakte tijdens hun summit nieuwe features bekend, ik mag er 4 delen.

Het Google Marketing Platform Summit 2018 in San Francisco is achter de rug. Van 31 oktober tot en met 1 november gaven productmanagers en ontwikkelaars van Google presentaties over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Google Analytics, Data Studio, Tag Manager, Optimize, Cloud/ BigQuery, Ads en meer.

Daarnaast werden ter plekke nieuwe functies van Google Analytics aangekondigd. Helaas mag ik niet alles publiekelijk delen, omdat sommige dingen onder Non Disclosure Agreements (NDA) vallen. Wat ik wel mag delen, lees je hieronder.

1. Integratie tools in Google Marketing Platform (GMP)

Tijdens het Partner Summit ging het met name over het Google Marketing Platform. Het platform is een geïntegreerd advertentie- en analyseplatform dat is gelanceerd op 24 juli 2018. Door de integratie biedt het onder andere de mogelijkheid om marketingactiviteiten sneller en slimmer uit te voeren, dagelijkse processen worden geautomatiseerd.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om de complete customer journey van begin tot eind in kaart te brengen en het is mogelijk om eenvoudig insights te delen met teams voor goede optimalisatie. Tijdens het summit werden thema’s vanuit de verschillende tools gepresenteerd.

google summit

2. Berekeningen en chart interactions in Google Data Studio

In de afgelopen periode is Google Data Studio steeds verder doorontwikkeld, met onder andere de connectoren (meer dan 500 integraties met verschillende databronnen) en het blenden van data. Tijdens het summit lanceerde Google een aantal nieuwe features:

  • Berekeningen mogelijk per grafiek en op data uit meerdere bronnen
  • Chart interactions, waarmee kijkers dimensies kunnen filteren uit diagrammen waarop het rapport vervolgens gefilterd wordt. Hierbij worden de gegevens van bijvoorbeeld een bepaald land of device weergeven
  • Mogelijkheid tot het exporteren van het dashboard naar een PDF

Met de nieuwe features en de aankomende ontwikkelingen in Data Studio, wordt het systeem steeds verder uitgebreid naar een volwaardig systeem. Voor zowel degene die het dashboard opzet als de gebruiker.

3. Cross device-report in Google Analytics

In Google Analytics is sinds kort een Cross device-report toegevoegd, waarmee je inzicht krijgt in de samenhang van het gebruik van de verschillende apparaten in de customer journey. Het voordeel is dat dit report richting geeft aan de funnel of kanalen die doorlopen worden en via welke devices dit gaat. Het rapport kun je inschakelen door Google Signals te activeren en met deze data kun je vervolgens remarketing-campagnes optimaliseren.

4. Errors Tab in preview mode van de Tag Manager

Een nieuwe feature in de Tag Manager is de Errors tab in preview mode. Als een tag in de Tag Manager vanwege een fout niet kan worden geactiveerd, geeft dit tabblad details weer over de tag die is mislukt. Je ziet de fout die de tag heeft veroorzaakt en deze informatie kun je gebruiken om de tag verder te debuggen.

Basis voor de complete customer journey

Op het GMP Summit 2018 zijn een aantal nieuwe features gepresenteerd voor de komende periode. Door de koppelingen van diverse producten in het Google Marketing Platform is er al een basis gelegd om de complete customer journey van de doelgroep in kaart te brengen. Zo kun je efficiënter campagnes inzetten. Met de nieuwe features wordt dit nog verder uitgebouwd.

Hoe kijk jij tegen deze ontwikkelingen aan?