How to

Webshops & SEO: wat als een product uitverkocht is?

0

Bijna iedereen met een webshop heeft producten die uitverkocht raken of uit assortiment worden gehaald. Een van de meestgestelde vragen is dan ook: hoe behouden we de SEO-waarde van deze pagina’s? Een zeer belangrijke vraag, want het zou zonde zijn om deze waarde te verliezen door een verkeerde beslissing. Bij gebruik van de juiste methode kun je zelfs omzetgroei realiseren!

Er zijn verschillende manieren om met deze specifieke pagina’s om te gaan. Er is helaas geen one size fits all-methode. Het is dus belangrijk om altijd te blijven kijken naar de gebruikers.

De gebruiker heeft bij een niet beschikbaar product namelijk twee keuzes:

  1. De bezoeker verlaat de shop. Gaat op zoek naar een andere webwinkel, zoekt offline of koopt het product helemaal niet meer.
  2. De bezoeker blijft in de shop. Ze wacht tot het product weer beschikbaar is, gaat op zoek naar een alternatief product of kiest een heel ander product van bijvoorbeeld hetzelfde merk.

Ik bespreek vijf methodes waardoor je geen SEO-waarde verliest én je bezoeker vindt wat hij zoekt.

1. Het product online laten staan met de melding ‘niet op voorraad’

Deze methode is vaak de standaardmethode van e-commerceplatforms. Je behoudt de snippets (zoals de sterren) in de zoekresultaten maar maakt van dit zoekresultaat een nutteloze klik. Er ontbreekt namelijk een call-to-action. De bezoeker kan niet verder en zal de shop verlaten.

2. Het product online laten staan met een wachtlijst-optie

Je behoudt de productpagina inclusief een ‘hou mij op de hoogte’-call-to-action. Zeer geschikt voor producten die binnen één jaar weer beschikbaar worden.

3. Maak er een 404-pagina van

Google houdt van relevante pagina’s. Pagina’s met een uitverkocht artikel zonder verdere call-to-action, hebben een grotere kans om niet relevant te zijn. Een stijgend bouncepercentage kan dan het gevolg zijn. Van deze pagina een 404-pagina maken is een mogelijke oplossing. Maak er dan wel direct een custom 404-pagina van. Een standaard 404-pagina toont namelijk de verkeerde boodschap. Het zegt dat de bezoeker pech heeft en vooral ergens anders moet gaan zoeken. Zorg ervoor dat de 404-pagina de volgende elementen bevat:

  • Maak je excuses en leg uit wat er is gebeurd.
  • Het design moet overeenkomen met de rest van de shop. Zorg dat de header en footer zichtbaar zijn.
  • Zorg ervoor dat de bezoeker kan doorklikken naar andere relevante producten of categorieën.
  • Voeg een zoekbalk toe en zet deze prominent op de pagina.
  • Vergeet niet om relevante producten toe te voegen op basis van eventuele eerdere sessies.

Voorbeeld van de 404-pagina van de Bijenkorf.

Waar de Bijenkorf zorgt voor een zoekfunctie en het tonen van andere categorieën, kiest Bol.com voor de standaard 404-pagina: een bijna lege pagina met een link naar de homepagina.

Voorbeeld van een 404-pagina van Bol.com voor het behoud van je SEO-waarde.

Voordat je direct aan de slag gaat met deze 404-pagina’s, is het wel belangrijk om te beseffen dat zodra je deze methode gaat gebruiken eventuele link juice verwijderd wordt. Links vanuit derde partijen (zoals social media of persberichten) zijn namelijk enorm belangrijk voor je SEO-waarde. Maak je van een pagina met veel externe links een 404-pagina? Dan ben je deze links allemaal kwijt. Je SEO-waarde kan hierdoor dalen. Heb je een pagina met veel link juice? Kies dan niet voor een 404-pagina maar juist voor methode 4. Belangrijk is om eerst goed onderzoek te doen naar de pagina.

4. Toon alternatieve producten op de productpagina

De reden dat de 404-pagina van bol.com zo leeg oogt is (waarschijnlijk) dat ze gebruikmaken van alternatieve producten. Mensen kunnen namelijk nog jaren nadat een product uit productie is genomen nog steeds naar het product zoeken. Een perfecte gelegenheid om een ander product uit te lichten.

Een voorbeeld om de SEO-waarde te behouden, door niet leverbare producten online te houden.

5. Maak er een (301) redirect van

Je verliest hiermee wel je ranking maar behoudt de belangrijke link-waarde. Check dus voordat je hiermee aan de slag gaat de organische zoekresultaten en de backlinks van het product. Je kunt in eerste instantie een redirect aanmaken naar een ander relevant product (laat de bezoeker wel weten waarom). Mochten er geen andere gerelateerde producten zijn, dan kun je kiezen voor een redirect naar een (sub)categorie. Redirect wel altijd naar een pagina die blijft bestaan. Anders krijg je een ketting van redirects. Dit is echt af te raden.

Er zijn dus verschillende methodes om met uitverkochte producten om te gaan. Geen enkele methode zal voor elk product te gebruiken zijn. Gebruik je data en kennis van de gebruiker om de juiste keuzes te maken.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.