Verdieping

Merkcommunicatie & corona: voorbeelden van Disney, Suit Supply, Burger King en meer

0

Daar waar vorige week veel merken nog stil waren en zochten naar een manier om hun merkcommunicatie op orde te krijgen in crisistijd, zie je deze week dat de teugels iets meer vieren. Merken durven een statement te maken, met name in het kader van social distancing. Hieronder deel ik mijn top-10 op het gebied van merkcommunicatie en marketing in tijden van corona.

1. Anderhalve meter afstand

De maatregelen zijn aangescherpt in Nederland. Ali B maakte samen met POKE en Judeska een liedje over de afstand van anderhalf meter. Ali B heeft zich eerder uitgesproken naar de jongeren over het gevaar van corona. Met deze grappige en aanstekelijke rap hopen ze jongeren aan te sporen om zich aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM te houden. Als je wil lachen en een dansje wil doen, raad ik je aan om deze clip te bekijken.

Een ander initiatief is deze video van de Rijksoverheid.

Accepteer cookies

2. Kleding om thuis te sporten

Zoals op veel Instagram-accounts is te zien, zijn veel mensen veilig thuis (of op anderhalve meter afstand) aan het sporten. Voor deze fanatiekelingen is een speciale actie in het leven geroepen door meerdere merken, de Lockdown Cycling Survival Kit (speciale thuis-sport-kits). Niet om het thuissporten te promoten in verband met de veiligheid, maar het bevordert ook de (mentale) gezondheid van de thuiszitters.

Kleding om thuis te sporten Lockdown Cycling Survival Kit

Uiteraard deed Nike ook met merkcommunicatie een duit in het zakje:

Boodschap Nike corona

3. Burger King: oproep om thuis te blijven

Burger King, home of the Whopper. Toen België aankondigde dat de restaurants gesloten moesten worden, besloot Burger King daar sterk op in te haken. Home of the Whopper is nu minder noodzakelijk dan de oproep om thuis te blijven.

Stay home boodschap van Burger King

4. Thuisblijvertjes van bol.com

Bol.com komt met genoeg aanbevelingen voor de thuisblijvertjes. In de webshop vind je (digitale) boeken, audioboeken en voorleesvideo’s. BN’ers lezen boeken voor (elke dag nieuwe video’s) en er zijn genoeg keuzes om je kinderen even bezig te houden.

5. Disney-prinses voor speciale verjaardagsboodschappen

Deze Disney-prinses, Rapunzel, maakt gratis video’s voor kinderen. Ook Rapunzel moet thuisblijven voor haar veiligheid, dus ze heeft ineens heel veel tijd over. Daarvoor heeft ze iets bedacht: ze maakt gratis video’s voor kinderen met een persoonlijke groet of boodschap.

Er zijn genoeg kinderfeestjes en verjaardagen die nu niet door kunnen gaan. Dat is natuurlijk heel verdrietig voor de kids, maar een persoonlijke boodschap van een échte prinses maakt de dag natuurlijk wel goed!

Verjaardagsgroet Disney prinses

6. Thuis in je ondergoed

Lekker thuiswerken in je onderbroek? Dat zien ze toch niet op de video! Suit Supply speelt hier creatief op in. Hoe zitten jullie erbij achter de laptop?

Inhaker Suit Supply corona

7. Help de Horeca

Vorige week werd het initiatief Help de Horeca in het leven geroepen. Het idee is als volgt: je koopt nu een waardebon en wisselt deze in zodra dit weer kan. Of je bestelt online en krijgt een restaurantmaaltijd aan huis, jouw keuze.

De eerste week was een enorm succes, zo is te zien aan de cijfers. Op naar nog meer successen voor de horeca. Hopelijk schuiven we snel aan in alle cafés en restaurants die Nederland rijk is.

Social post Koninklijke Horeca Nederland

8. Donald Duck-tekenles

De makers van Donald Duck geven gratis tekenlessen waarbij je leert Donald Duck en zijn vriendjes te tekenen. Mooi om te zien dat er genoeg initiatieven zijn die kinderen (en volwassenen) helpen de verveling tegen te gaan.

Zoek online bezigheden voor de kids, zodat je zelf een beetje rust hebt om te werken. Er zijn in ieder geval genoeg initiatieven!

9. SEAT staat (ook) stil bij corona

Ook de automotive branche staat stil. SEAT heeft ondanks dit gegeven een mooi bericht met de wereld gedeeld:

Bericht SEAT
10. Geen sport meer

Geen voetbal, geen EK en geen Olympische Spelen. Het NOS Sportjournaal wijkt uit naar items over schaken, een sport die het journaal normaal gesproken bijna nooit haalt. En de Amerikaanse sportzender ESPN zond afgelopen maandag 6 uur lang programma’s uit over puppies, het was immers international puppy day!

Hoe laat je zien wat de impact is van een wereld zonder sport? Sports Illustrated maakt met deze cover een duidelijk statement, ijzersterk wat mij betreft.

Cover Sports Illustrated met lege stoelen.
Hopelijk heeft dit artikel met voorbeelden van merkcommunicatie voor positiviteit en/of creativiteit in de huiskamer gezorgd. Heb je aanvullingen of ideeën? Laat het weten!