Nieuws

Het Rode Kruis accepteert Bitcoins in strijd tegen coronavirus

0

In de strijd tegen COVID-19 heeft het Italiaanse Rode Kruis onlangs een succesvolle campagne afgerond om Bitcoin-fondsen te werven. In 3 dagen zijn er al genoeg Bitcoins overgemaakt om de doelstelling van 10.000 euro te halen. Na deze succesvolle inzamelingsronde begon de organisatie een nieuwe campagne. Ook aan het Nederlandse Rode Kruis kun je Bitcoins doneren.

Door het coronavirus is er over de hele wereld een groot tekort aan apparatuur dat nodig is om de grote toestroom van nieuwe patiënten aan te kunnen. Daarom is het Italiaanse Rode Kruis onlangs een inzamelingsactie gestart waarin het donaties in bitcoins accepteert.

Bijzondere campagne

Na het eerste succes heeft het Italiaanse Rode Kruis de campagne inmiddels uitgebreid. De Bitcoins worden besteed aan de aankoop van middelen die de persoonlijke bescherming van medisch personeel vergroten en aan extra apparatuur.

In totaal brachten de initiatieven ongeveer 20.000 euro op. Hiermee is het doel van de tweede campagne bijna behaald, maar nog niet helemaal. Donaties kunnen worden gedaan op de HelperBit-website, waar je ook de voortgang van de campagne kunt bekijken.

Helper Bit Italiaanse Rode Kruis.

Helper Bit (screenshot van 30 maart 2020)

Een groot deel van het overgemaakte bedrag is afkomstig van één donor, iets meer dan 2,6 BTC. Ten tijde van de transactie bedroeg het bedrag ongeveer 13.000 euro. Meer dan het totale doelbedrag van de eerste campagne! Daarnaast werden er ook veel kleinere hoeveelheden bitcoins overgedragen.

Bitcoin en het Rode Kruis

Geld inzamelen via Bitcoin is vrij nieuw voor het Rode Kruis. Maar volgens Colli Albani Bruno Pietrosanti (voorzitter van het Internationale Rode Kruis Comité) kan een innovatieve tool zoals bitcoin helpen om in deze moeilijke tijden de benodigde fondsen te krijgen:

“We need to ease the pressure in hospitalizations, as the number of infected people is increasing and there is a reduced number of available places within hospital facilities. We believe that an innovative fundraising tool like Bitcoin can help us find the necessary economic resources, that are very difficult to obtain in this historical moment.”

Het Nederlandse Rode Kruis accepteert ook bitcoin-donaties in de strijd tegen COVID-19. De website biedt ook een korte uitleg van bitcoin-donaties, bij de veelgestelde vragen.

Rode Kruis Nederland over bitcoindonaties.

Bitcoins doneren

Het aantal organisaties dat Bitcoin-donaties accepteert is nog klein, maar groeit. Wikileaks is een de bekendste en eerste organisaties die bitcoins accepteert (sinds 2011). Voor Wikileaks zijn donaties in bitcoins een uitkomst, omdat ze zijn uitgesloten van het traditionele banksysteem. Daardoor kunnen ze geen donaties via bankbetalingen ontvangen.

Sindsdien zijn er steeds meer goede doelen en organisaties die donaties in Bitcoins accepteren (en niet controversieel zijn), zoals UNICEF, War Child, Save the Children en The Water Project. En natuurlijk nu ook het Rode Kruis.

Nederlandse organisaties, zoals de Piratenpartij en Bits of Freedom, accepteren ook Bitcoin-donaties. Via de Nederlandse startup WhyDonate kun je Bitcoins doneren voor verschillende goede doelen, zowel groot als klein. Dit is ook mogelijk via vergelijkbare internationale initiatieven, zoals BitGive en The Giving Block.

Zo zijn er veel meer organisaties en projecten te noemen waar je Bitcoins kunt doneren, zoals: Wikimedia / Wikipedia, Internet Archives, Mozilla Foundation, Apache Software Foundation, Blender Foundation, LinuxMint OS, GIMP en anderen. En misschien ook niet verrassend, projecten als The Pirate Bay en Tor Project.

Bitcoiners met een groot hart

Donaties accepteren in Bitcoins kan best slim zijn. De vroege Bitcoiners hebben veel welvaart en ze worden vaak gedreven door idealen.

In de loop van de tijd zijn een aantal bijzondere donaties gedaan. Zo heeft een Bitcoiner met de bijnaam Pine Bitcoin-fondsen van ten minste 47,5 miljoen euro gedoneerd aan een goed doel via het Pineapple Fund. Een paar maanden geleden kondigden anonieme donoren via The Unknown Fund ook een soortgelijk miljoeneninitiatief aan, hoewel er geen bewijs is om dit te ondersteunen.

Soms is fondsenwerving ook minder “serieus”. Bijvoorbeeld toen de gemeenschap rond Dogecoin (de infantiele en kleine serieuze broer van Bitcoin) volledig in lijn met de absurde benadering van cryptocurrency, besloot het Jamaicaanse Olympische team te sponsoren op bobsleeën. Anders zou het geld opraken en zou het team de Olympische Winterspelen in Sochi missen. De community hielp het team natuurlijk ook omdat het grappig was.