Inspiratie

Jan Bommerez: “Waar ervaring vroeger je waarde vergrootte, is het nu een probleem”

0

“We zijn de hele tijd bezig met problemen bevechten dan mogelijkheden te ontwikkelen.” Expert in transformatieprocessen Jan Bommerez ziet in deze tijd nog veel angst, en zou liever zien dat we ons richten op kansen. Die liggen in creativiteit en niet zozeer in ervaring. “Sterker nog, met ervaring blijf je te veel in het oude denken zitten.”

Jan Bommerez is auteur, spreker en workshopleider op het gebied van transformatie, flow en loslaten. Hij is Vlaming van geboorte, nu al 21 jaar woonachtig in Californië (USA) en specialist in doorbraak- en transformatieprocessen.

“We bekijken nog te veel vanuit lineair denken – oorzaak en gevolg. We moeten naar systeem denken. Een systeem onder stress kan 2 kanten op: doorbraak of afbraak. Het is een illusie dat we dit kunnen sturen, ik denk dat de angst nog altijd groter is dan het inzicht dat het anders kan. De doorbraak zit ‘m in het systeem begrijpen, dan pas kun je veranderen. En in mensen die kansen zien.”

Creativiteit is de hoop van de wereld

What you resist, persists

“Ik ben optimistisch, want de mensen die niet bang zijn komen met de nieuwe ideeën. De hoop van de wereld zit in creativiteit. De doorbraak komt vaak van jonge mensen die niet vastzitten in paradigma’s. Waar ervaring vroeger je waarde vergrootte, is het nu vaak een probleem omdat je te veel in het oude denken zit. Breng daarom in organisaties ervaring en jonge mensen bij elkaar en zorg voor een gesprek. Dan heb je het beste van 2 werelden.”

Meer weten over de visie van Jan Bommerez op transformatieprocessen? Bekijk hieronder het gehele interview.

Accepteer cookies

Bekijk hier de interviews met de andere thought leaders.

Open Up Digitals is een serie video-interviews met thought leaders uit de wereld van digitale transformatie en de digitale werkplek. Keynote-spreker en trendwatcher Lieke Lamb spreekt met een indrukwekkende line-up top-experts uit Europa, de VS en Australië. Over hoe zij de wereld van nu ervaren, welke veranderingen zij zien en hoe de toekomst van ons werk en leven zal zijn.

Thema’s als de digitale transformatie, innovatie, HR, future of work, communicatie, samenwerking en verbinding staan centraal in deze serie. Hoe moeten bedrijven met veranderingen omgaan, wat kunnen medewerkers doen om aan te haken en welke les moeten we leren? Een positieve kijk in de wereld van morgen, door de ogen van de thought leaders. Open Up Digitals is een co-productie van Fellow Digitals en Frankwatching.