How to, Verdieping

3 manieren om WhatsApp te implementeren in jouw marketingstrategie

0

Volgens Statista wordt WhatsApp wereldwijd door ongeveer 2 miljard mensen gebruikt. Dagelijks worden er zo’n 65 miljard appjes verstuurd met 98% openratio. Daarbij is de app in minimaal 109 landen het primaire platform om berichten te versturen. Nu hoor ik je denken: WhatsApp is hét perfecte platform om als marketeer te gebruiken!

De geruchten gaan al maanden rond: WhatsApp komt binnenkort met betaalde advertenties voor adverteerders. Momenteel zijn er al een aantal mogelijkheden om deze app toe te voegen aan jouw strategie. Er zijn drie verschillende manieren om WhatsApp te implementeren: WhatsApp Business-platform, WhatsApp Chat-advertenties en binnenkort de betaalde advertenties in de app.

1. WhatsApp Business-platform

Wat is er allemaal mogelijk met WhatsApp Business?

Sinds begin 2019 is de Business-app eindelijk wereldwijd beschikbaar als marketingplatform. WhatsApp Business is een aparte, onafhankelijke app met als doel om bedrijven met klanten te verbinden en zo bedrijven te laten groeien. Dit platform is bedoeld voor MKB-ondernemers en is volledig gratis beschikbaar.

Met WhatsApp Business is het mogelijk om een businessprofiel met relevante informatie over je bedrijf aan te maken. Hiermee kun je direct communiceren met je klanten, geautomatiseerde berichten en notificaties versturen én een geverifieerde business account badge krijgen.

Voorbeeld van WhatsApp Business voor WhatsApp-marketing.

De voordelen van WhatsApp Business

Er zijn talloze redenen waarom de Business-app ideaal is voor jouw bedrijf. Hier staan er een paar op een rij:

 1. Het gebruik van WhatsApp Business verhoogt de reactietijd vanuit jouw organisatie, doordat er makkelijker, sneller en efficiënter gecommuniceerd wordt met de klant.
 2. Het is mogelijk om acties, kortingen en nieuwe producten te promoten via een nieuw platform waarbij je direct met de klant kunt communiceren.
 3. Je kunt geautomatiseerde berichten sturen zoals een leuke welkomstgroet en FAQ-antwoorden om de klantenservice te versnellen en automatiseren, zeven dagen per week, 24 uur per dag.
 4. Het is mogelijk om verzendlijsten te maken en je contacten te labelen. Op die manier kun je je klanten segmenteren in verschillende groepen om vervolgens weer promoties en acties te sturen.
 5. Je kunt makkelijk en gratis internationaal met je klanten communiceren.
 6. WhatsApp Business is snel te integreren met CRM-systemen zoals HubSpot en Salesforce.
 7. Klanten kunnen eenvoudig een gesprek met jouw business starten via QR-codes en chat-advertenties.
 8. Alle belangrijke statistieken over de verstuurde berichten zijn in de app beschikbaar.
 9. De meest recent toegevoegde extensie: de WhatsApp Payment-functies met UPI-betalingen. Dit is echter nog niet over de hele wereld beschikbaar, maar dit zal binnenkort veranderen.

Klinkt perfect! Wanneer kan ik beginnen?

Per direct! Het aanmaken van een Business-account is makkelijk en binnen een paar minuten geregeld. Zorg ervoor dat je de in de AppStore of Google PlayStore de ‘WhatsApp Business app’ download, een nieuw telefoonnummer van jouw bedrijf koppelt en je bedrijfsinformatie invult. Je account is hierna klaar voor gebruik.

Nu kun je berichtinstellingen zoals begroetingen, afwezigheid-berichten en snelle antwoorden instellen naar persoonlijke voorkeur. Verder is er heel veel informatie online beschikbaar over het gebruik van de Business-app. Zoals deze uitgebreide handleiding.

2. WhatsApp Chat-advertenties in Facebook en Instagram

Een tweede mogelijkheid om WhatsApp in te zetten, is met Chat-advertenties in Facebook en Instagram. Zoals je wel zult weten, is WhatsApp in 2014 overgenomen door Facebook. Als gevolg hiervan is in januari 2020 het nieuwe campagne doel ‘WhatsApp Chat-advertenties’ in de Business Manager van Facebook en Instagram toegevoegd.

Deze advertenties zorgen ervoor dat een klant met één druk op de knop een gesprek met jouw bedrijf start. Goed nieuws voor marketeers dus. Voor je klanten is een appje sturen veel toegankelijker en makkelijker dan een e-mail of contactformulier verzenden.

Veranderingen in Instagram en Facebook.

Hoe creëer je advertenties die doorlinken naar WhatsApp?

Zorg ten eerste dat je een Business-account hebt aangemaakt en koppel deze aan je Facebookpagina (waar jij admin van bent). Hierna zijn er twee manieren om je advertentie te maken:

 1. ‘Traffic, Website conversies of Message objectives’
 2. ‘Reach Brand Awareness’ , ‘Engagement’ of ‘Video views’

Advertenties met als doel Traffic, Website conversies of Message objectives

Volg de volgende stappen om dit in te stellen:

 1. Kies ‘Ads with Traffic, Website Conversions or Message objectives’ als doel (let op: dit is niet beschikbaar als je op India en/of bepaalde Europese landen target).
 2. Kies je campagnebudget.
 3. Selecteer ‘klik naar bericht’ onder Advertentietype.
 4. Selecteer ‘WhatsApp’ in de Messaging apps-sectie.
 5. Maak je advertentie af naar wens en publiceer ‘m.

Voorbeeld van ‘Stuur WhatsApp-bericht’ als vorm van verkeer.

Advertenties met als doel: Reach, Brand awareness, Engagement or Video views

Volg de volgende stappen om dit in te stellen:

 1. Kies je campagnebudget.
 2. Kies je doelgroep, plaats, budget en plan ‘m in.
 3. Voeg de URL toe van jouw businesswebsite bij ‘links’.
 4. Selecteer ‘Verzend WhatsApp bericht’ bij ‘Call to Action’.
 5. Selecteer jouw pagina met WhatsApp-nummer bij het drop-down menu.
 6. Publiceer je advertentie.

Het toevoegen van ‘Send WhatsApp Message’ als call to action.

Handige tip voor WhatsApp Chat-advertenties: gebruik deze vorm van adverteren om direct contact met je doelgroep te krijgen. Dit kan zijn om leads te genereren, maar ook als extra persoonlijke service. Zo kun je feedback vergaren van je klanten of een geautomatiseerde klantenservice toevoegen via de Business-app. Houd daarbij rekening met het feit dat dit soort advertenties vooral effectief zijn voor mobiele gebruikers.

3. Betaalde advertenties

Er wordt al een aantal jaar geroepen door Mark Zuckerberg geroepen dat vanaf medio 2020 betaalde advertenties in WhatsApp zullen verschijnen. Dit is echter continu uitgesteld. Mede door ophef op deze nieuwsberichten door gebruikers. Wanneer de lancering gaat plaatsvinden weten we dus niet precies. Wel is er al informatie bekend over hoe de advertenties eruit zullen zien.

Wij hebben vernomen dat deze advertenties veel zullen lijken op story advertenties in Instagram, Facebook en LinkedIn. Naar verwachting zijn de advertenties zichtbaar in de WhatsApp-status. Dit betekent dat we waarschijnlijk geen advertenties te zien krijgen tussen onze chat gesprekken, zoals vele gebruikers verwachten.

Gezien Facebook en WhatsApp nu gekoppeld zijn, worden de advertenties hoogstwaarschijnlijk gepersonaliseerd op basis van alle Facebookdata. Een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden.