Loopbaan

3 tips voor een positieve ervaring met het sollicitatieproces

0

Ben jij op de hoogte van jouw candidate experience? Heerlijk hè, die marketingtermen. Maar we hebben het hier dus over de ervaring die een kandidaat met het sollicitatieproces heeft. Ik vertel je waarom je dit – ietwat – ondergeschoven kindje zeker niet aan z’n lot over moet laten én geef je drie tips over hoe je ‘m kunt optimaliseren.

Een aangename candidate experience 

De candidate journey vertelt je de reis die de kandidaat aflegt, maar niet hóé diegene ‘m ervaart. We gaan dus nog net even een stapje verder. Krijg je bijvoorbeeld maar weinig reacties op die o zo geweldige openstaande vacature? Misschien gaat er dan toch echt iets mis aan de voorkant. Haakt de bezoeker af omdat hij of zij de tone-of-voice vreselijk vindt, zich niet aangesproken voelt door het beeldmateriaal of omdat je in het sollicitatieformulier nog net niet moet aangeven wat de tweede naam van je oma is. Ook nog eens verplicht*.

Nee, even zonder gekkigheid. Tuurlijk moet een kandidaat aan een bepaalde kwalificatie voldoen, maar in de huidige arbeidsmarkt hebben we als werkgevers simpelweg niet zoveel meer te eisen. En als de eisen een dusdanige drempel vormen om te solliciteren, zijn je kandidaten ook nog eens weg. Neem als voorbeeld het verplicht uploaden van je cv. In 2022 solliciteren we via een telefoon, het liefst zo laagdrempelig mogelijk. Via WhatsApp bijvoorbeeld, of gewoon met je LinkedIn-profiel. 

Van imagoschade naar schade voor je omzet

Alles moet ook snel. Laadt de website (te) traag? Dan zitten potentiële kandidaten al lang en breed bij de concurrent aan tafel. Maar het is echt wel meer dan de zichtbare functionaliteiten. Een kandidaat moet een positief gevoel overhouden aan de organisatie en het sollicitatieproces, óók als hij of zij het niet is geworden. Waarom? Als een kandidaat een goede ervaring heeft met solliciteren bij jouw organisatie, is diegene eerder geneigd om deze goede ervaring met anderen te delen. En dat vergroot de reputatie van de organisatie. Grote kans dat er in het netwerk van de kandidaat iemand zit die wél een goede match is met jouw organisatie en een poging wil wagen na het horen van een positieve ervaring van een vriend, vriendin of kennis.

Een slechte reputatie opbouwen wil je niet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sollicitanten een organisatie zelfs gaan boycotten als ze geen goede ervaring met het sollicitatieproces hebben. Wat naast imagoschade zelfs schade voor je omzet kan betekenen. Zonde toch?

Da’s pech, kandidaat weg! 

Na mijn afstuderen heb ik wat af gesolliciteerd. Vierkante ogen van het achter mijn laptop zitten en verkrampte vingers van het typen. Van sommige organisaties kreeg ik een bevestigingsmail waarin ze aangaven dat ze mijn sollicitatie goed hadden ontvangen. Prettig dacht ik, weet ik dat in ieder geval zeker. Maar van andere organisaties hoorde ik niks. Of misschien twee weken later. En twee weken later was ik echt niet meer zo enthousiast als toen ik mijn sollicitatie verstuurde. Wat ook echt als een anticlimax voelt is een afwijzing via een standaardmail, waar dan nog nét je voornaam aan toegevoegd is – of is dat gewoon het CRM?

Lang verhaal kort, ik denk dat iedereen wel eens een negatieve ervaring met solliciteren heeft meegemaakt. Zou je daar weer solliciteren? Waarschijnlijk niet. Zou je het je vrienden aanraden? Waarschijnlijk ook niet. Daarom wil je dat iedereen een positieve ervaring heeft met jouw organisatie. Oók de personen die het niet zijn geworden. 

Stay positive: tips voor een positieve ervaring met het sollicitatieproces

Leuk en aardig wel, maar hoe zorg je er dan voor dat de kandidaten een positief gevoel overhouden? Nou, misschien kunnen de volgende punten je alvast een eindje op weg helpen: 

  • Een hele belangrijke is de opvolging. Want oh my! Hier kunnen veel organisaties nog winst behalen. Je wil de kandidaat uiterlijk binnen twee werkdagen laten weten waar hij of zij aan toe is. Reageer je pas na een week? Da’s pech, kandidaat weg. Iemand die proactief solliciteert doet dit hoogstwaarschijnlijk niet alleen bij jouw bedrijf. Stuur ook een bevestigingsmail van de sollicitatie en houd de kandidaat op de hoogte.
  • Wees eerlijk en geef altijd feedback bij afwijzing. Dit wordt uiteindelijk alleen maar in dank afgenomen. Uit Arbeidsmarkt Gedrags Onderzoek (AGO) van Intelligence Group, een onderzoek onder ruim 30.000 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking, blijkt ook dat dit punt behoorlijk hoog op het lijstje staat. De sollicitant is blij met nuttige tips voor het vervolg en jullie met een persoon die in ieder geval een positieve ervaring heeft overgehouden. Wie weet is er in de toekomst nog wel een rol voor hem of haar weggelegd. 
  • Test je eigen sollicitatieproces. Of nog beter: laat een objectief persoon dit doen en vraag diegene waar hij of zij tegenaan loopt. Of scrolt. Zijn er zaken op je website die missen en erop moeten? Of zijn er onderdelen die je juist beter achterwege kan laten? Optimaliseer de online functionaliteiten, maar neem ook het ‘offline’ sollicitatieproces onder de loep. Zijn er écht drie gesprekken en zes collega’s nodig, of kom je er met twee gesprekken ook al wel uit met de kandidaat?

En zo zijn er nog een heleboel punten waarmee jij het verschil kan maken met jouw candidate experience. Want met een prettige ervaring kun je het zelfs winnen van een bedrijf dat de meest geweldige arbeidsvoorwaarden biedt. Echt. En niet geheel onbelangrijk: je ‘wint’ natuurlijk de kandidaat.