Samenwerken

Eerste hulp bij het vinden van ultiem geluk

0

Leef jij je leven op de automatische piloot? Zit je vast in patronen waar je niet gelukkig van wordt? Wil jij jezelf opnieuw uitvinden zónder meteen op een retraite te gaan in een ver land? Gooi het roer dan om: maak rigoureuze keuzes.

Neem de regie en creëer het leven dat jij wil. Dat is de boodschap die Janne Schuijn voorschotelt in haar boek ‘Wat nou als het ook anders kan?’ (affiliate). Deze ‘mindsetcoach’ is een beroemdheid op Instagram en dit boek is inmiddels al toe aan de zoveelste druk.

Ingesleten en vastgeroest

Janne strijdt fel tegen ingesleten gewoontes en vastgeroeste patronen, zoals onzekerheid, uitstelgedrag en besluiteloosheid. Ben jij iemand die vaak berust in het feit dat dingen ‘nou eenmaal’ zo lopen? Of dat jij ‘nou eenmaal’ zo in elkaar zit? Dan biedt zij andere denkrichtingen en praktische tips.

Weg met ‘nou eenmaal’

Sloop de zinsnede ‘nou eenmaal’ bijvoorbeeld voorgoed uit jouw woordenschat. Benoem eigenschappen van jezelf die je wil verbeteren of aanwakkeren, stel vast welke activiteiten daarbij horen – en ga deze activiteiten muurvast inplannen in jouw agenda. Kort gezegd: vul jouw to do-list met acties die jouw hogere doel ondersteunen.

Dringen geblazen

Nou is zo’n ‘hoger doel’ natuurlijk wel iets waar menigeen tegenaan hikt. Wat is jouw missie, jouw ‘purpose’, waarom ben jij op aarde? Het boek behandelt extreem veel van zulke grote thema’s: motivatie, kritiek, perfectionisme, zelfs neuroplasticiteit. Daardoor is het dringen geblazen en komen sommige zaken er wat bekaaid vanaf.

Droom groot

‘Hoe je erachter komt wat je écht wil’: alleen al over zo’n topic kun je natuurlijk een heel dik boek schrijven. Toch wordt het hier in enkele pagina’s geknipt en geschoren. Weliswaar met rake tips: zet je kritische stemmetje uit, droom groot, durf je diepste wens hardop te zeggen of op te schrijven, bepaal de stappen die je moet zetten (kleine stapjes tegelijk, graag!) en pak de regie op de uitvoering.

Actie nodig? Weg met passief!

Voor actie heb je een actieve houding nodig. Angst, piekeren en je zorgen maken kun je dus maar beter links laten liggen: dat zijn namelijk passíeve bezigheden. Daarmee draai jij jezelf vast en leg je vaak de focus op omstandigheden waar je minder of geen invloed op hebt. ‘Bezorgd zijn’ of ‘je ergens om bekommeren’ dan! Het lijkt misschien slechts een klein verschil in woordkeus, maar dát zijn voorbeelden van actíef gedrag. Die nodigen uit tot nadenken: welke handelingen helpen jou in de goede richting? Welke richting biedt jou kansen op verbetering?

Botte bijl

Janne Schuijn zet in haar boek de botte bijl in zweverigheid en doemdenken. Ze heeft een brutale, nuchtere, eigen schrijfstijl. Deze ‘spreektaal’ zal velen aanspreken, maar sommigen (sorry, ook ik) zullen er kriebels van krijgen. Vooral haar neiging tot Engelse termen (ownership, commitment, struggle) en tussenwerpsels (holy shit, for the love of God, let’s face it, we’ve all been there…) mogen wat mij betreft een stuk minder. In mooi Nederlands: ‘less is more’.

Boekcover Wat nou als het ook anders kan van Janne Schuijn

Wars van zweefboeken

Wat meer diepgang en treffende voorbeelden zouden haar rake boodschappen ten goede komen. Desondanks biedt Janne in ‘Wat nou als het ook anders kan?’ (affiliate) veel handvatten, adviezen en aansporingen voor mensen die wars zijn van zweefboeken en zichzelf aan de haren uit het moeras willen trekken. Ze put vaak uit persoonlijke situaties, waardoor je haar snel beter leert kennen. Ook omdat ze zichzelf niet spaart: ze deelt zonder schaamte eigen leerpunten.

O ja, de lezers die dreigen vast te lopen in hun stugge worsteling naar geluk, spreekt ze broodnuchter toe: “Wat nou als het gewoon kut is? Soms is kut gewoon kut”. Jouw ultieme geluk vinden is immers geen tovenarij (ik wilde bijna zeggen ‘nou eenmaal’, maar ik hield me op tijd in!). Het is vooral een kwestie van: hard werken.