Marketing technology

Retailers: het nieuwe C2C-tijdperk staat voor de deur

0

Retailers, van klein tot groot, moeten hard werken om op verschillende vlakken én plekken liefde voor hun merk te genereren. En om de harten van consumenten te veroveren. De afgelopen 10 jaar zagen we steeds vaker dat het Direct-to-Consumer (DTC)-sales is wat de klok sloeg in retail-land. Dit is directe verkoop via het eigen kanaal, zonder tussenpersoon. Maar het blijkt niet langer voldoende om via één manier aan je klanten te verkopen. Retailers moeten grenzen gaan verleggen.

Disruptie in de markt betekent tijd voor verandering. De veranderingen binnen bedrijfsmodellen van retailers introduceren een nieuw tijdperk in retail: Connect to Consumer (C2C): verkoop zonder tussenpersoon en mét een connectie met de consument. Maar wat houdt dit fenomeen in, en hoe implementeer je de nieuwe manier van zakendoen in jouw business? In deze blog neem ik je mee in over wat je moet weten van het nieuwe C2C-tijdperk.

C2C staat voor verkoop zonder tussenpersoon en mét een connectie met de consument.

Nieuwe afzetkanalen

Met behulp van slimme social media en online reclame heeft bijvoorbeeld Gymshark voor miljarden euro’s een retailmerk gecreëerd. Zij verkopen rechtstreeks aan de consument, zonder tussenpersoon. Deze trend heeft zich tijdens de pandemie alleen maar versneld. Maar liefst 60 procent van ons heeft vorig jaar ten minste één keer bij een DTC-merk gekocht.

Gymshark Instagram

Bron: Instagram-account van Gymshark.

Ook vinden retailers dankzij de pandemie:

  • nieuwe manieren om te groeien,
  • meerdere afzetkanalen om te verkennen, en
  • verschillende manieren om klanten aan zich te binden.

Van direct shopping via socialmedia-apps tot ervaringen waar consumenten toegang toe krijgen tot exclusieve content of producten door de aanschaf van een NFT-token. Al deze wegen vormen een nieuw model dat een nieuwe dimensie geeft aan DTC.

C2C: authenticiteit, loyaliteit en vertrouwen

Het D2C-model is tot nu toe zo succesvol gebleken, omdat het door socialmedia-netwerken makkelijk en betaalbaar is om gericht potentiële klanten te bereiken. Maar nu technologie-giganten het bereik van digitale adverteerders beperken, en de reclamekosten daardoor stijgen, is het voor retailers die willen opschalen niet langer genoeg om zich te richten op betaalde reclame via social media. In een tijd waarin operationele efficiëntie bovenaan de agenda staat, zijn alternatieven hard nodig.

Ambitieuze retailers richten zich op het creëren van sterke banden met de consument op meerdere manieren. Dit gebeurt via verschillende online en offline kanalen, oftewel: C2C. Als retailer creëer je met C2C authenticiteit, loyaliteit en vertrouwen. Door van de aankoop een hele ervaring te maken, een belangrijk deel van de waarden en vrije tijd van jouw klant, kan je als retailer meer loyaliteit en interactie opbouwen.

Waar DTC jouw pad naar de consument was, is C2C nog veel meer

Voorheen bleek het rechtstreeks online benaderen van jouw consumenten de enige effectieve route voor retailers. In een steeds uitdagender en diverser landschap moeten retailers meer en meer routes naar de klant uitstippelen.

Waar je als retailer met DTC jouw klanten op één kanaal bereikt, bereik je met C2C jouw consument op ieder denkbaar kanaal. En deze aandacht houd je vast voor op de lange termijn.

  • Zo worden fysieke winkels ‘showrooms’ voor de online aankopen van jouw consument,
  • koop je een product rechtstreeks via TikTok of YouTube terwijl je naar jouw favoriete influencer kijkt,
  • bied je consumenten exclusieve ervaringen, en
  • krijgen ze toegang tot exclusieve content of producten door middel van de aanschaf van een NFT-token.

In een tijd waar de economie achter lijkt te blijven kunnen retailers het zich niet veroorloven om vanaf de zijlijn toe te blijven kijken. Iedere retailer die in deze uitdagende economie weet op te bloeien kan op ieder kanaal opereren, offline en online, en weet van ieder contactmoment een gesprek met de klant te maken.

Een moeilijke periode brengt kansen met zich mee

Waar DTC 2010 vormgaf, geeft C2C de jaren na 2020 vorm. We zullen zien dat retailers hun focus moeten verleggen van eenmalige transacties met klanten, en plaats moeten maken voor het creëren van authentieke, vertrouwde en op maat gemaakte ervaringen voor hun eindgebruikers. De retailers die zich aanpassen aan het C2C-model en meerdere paden gaan bewandelen, laten hun onderneming uitgroeien tot een ‘here-to-stay’-merk. Werk aan de winkel dus!