Loopbaan

5 inspirerende TED talks over presenteren

0

De zomervakantie is nu voor het hele land écht begonnen. Naar het strand, de natuur in of gewoon thuis blijven ‘genieten’ van het Nederlandse weer. Nu voor veel mensen de werkdruk een stuk minder is of zelfs helemaal weg is gevallen, is er alle ruimte om weer even te werken aan het hamsterwiel, in plaats van er alleen maar in te rennen. Presenteren blijft voor veel professionals een belangrijk onderdeel van hun werk, maar ook hetgeen wat nog steeds veel stress oplevert. Daarom deel ik TED talks die je lekker vanaf de strandstoel kan kijken, om beter te leren presenteren.

Een wereldwijd podium bieden voor verscholen pareltjes. Ik vond niks leukers bij de organisatie van de TEDx events wereldwijd, dan het zoeken van mensen met een bijzonder verhaal, wat nog niet eerder verteld was op een groot podium. Met de hoop dat het verhaal daarna wereldwijd bekend werd. Van een professor die het wereldwijde malariaprobleem wilde oplossen met Limburgse stinkkaas, tot een oud generaal van het leger, die vertelde waarom hij een geweer prefereert als een instrument om vrede en stabiliteit terug te brengen.

Als we naar TED talks kijken, kunnen we meer doen dan alleen iets leren van wat de sprekers vertellen. We kunnen ook zien hoe goede sprekers hun gedachten met het publiek delen, mensen inspireren en zelfs de manier waarop mensen over een onderwerp denken en voelen, veranderen. Er zijn dan ook heel wat TED talks die ik aanraad om te kijken, om beter te leren presenteren. Mijn top 5:

1. Julian Treasure

Je hebt iets belangrijks te zeggen, maar hoe zorg je ervoor dat mensen echt luisteren? In deze talk laat Julian Treasure, een expert op het gebied van geluiden, zien hoe je krachtig kunt spreken door middel van stemoefeningen en tips. Een van mijn favoriete talks! Je leert praktische stemoefeningen en krijgt ook onwijs veel goede tips over hoe je beter naar het publiek kan luisteren. Zijn boek is ook een aanrader, voor wie nog meer verdieping wil.

Julian Treasure.

2. Amy Cuddy

Lichaamstaal is van invloed op hoe anderen ons zien, maar ook hoe we onszelf zien. Sociaal psycholoog Amy Cuddy stelt dat een ‘krachtpose’ – een houding van zelfvertrouwen aannemen, zelfs als we ons onzeker voelen – gevoelens van zelfvertrouwen kan oproepen, en misschien zelfs een impact kan hebben op ons succes.

Focus op lichaamstaal wordt vaak vergeten bij de voorbereiding en het geven van een presentaties, dus deze talk is echt een aanrader om enerzijds te leren wat het belang ervan is en anderzijds een paar praktische poses te leren.

Presentatie over lichaamstaal van Amy Cuddy.

3. Uri Hasson

Neurowetenschapper Uri Hasson onderzoekt de basis van menselijke communicatie. Experimenten uit zijn laboratorium hebben aangetoond dat zelfs in verschillende talen onze hersenen vergelijkbare activiteit vertonen, of ‘op één lijn’ raken als we hetzelfde idee of hetzelfde verhaal horen.

In deze talk gaat Uri uitgebreid in op hoe je kan inspelen op de werking van het brein van het publiek. Wat de verschillende chemische reacties zijn en hoe je deze kan oproepen. Maar ook hoe het brein verder werkt en hoe je hier rekening mee kan en moet houden, bij zowel de voorbereiding als het geven van een presentatie.

Ted talk van Uri Hasson.

4. Andrew Stanton

Andrew is een bekende filmmaker en schrijver, vooral bekend als een van de makers van de Pixar-films Finding Nemo, Toy Story en Wall-E. Wereldwijd bekend films, die geprezen zijn om hun sterke verhaallijn en de manier hoe ze je van begin tot eind vasthouden als kijker.

In deze TED talk gaat hij uitgebreid in op de belangrijke lessen die hij heeft geleerd, rondom storytelling, gebaseerd op zijn jarenlange werk bij Disney.

Presentatie over verhaallijnen door Andrew Stanton.

5. Chris Anderson

Wat als er een TED Talk was over hoe je een TED Talk moet geven? Die is er! In deze talk gaat de hoofdcurator en huidige eigenaar van TED zelf, uitgebreid in op de belangrijkste ingrediënten. Hij kan het weten; hij zit bij veel audities en helpt ook veel sprekers (van Bono to Bill Gates) met het samenstellen van het verhaal.

Chris Anderson.Succes met presenteren!