Content

Podcast starten? Haal inspiratie uit deze 8 formats [infographic]

0

Culinair, huisdieren, beleggen, literatuur, verkooptechnieken, persoonlijke ontwikkeling of entertainment. Podcasts heb je in allerlei soorten en maten. Ze zijn ontzettend populair en ook bedrijven zien de mogelijkheden om deze contentvorm in te zetten. Het is een interessante en laagdrempelige manier om in contact te komen met de doelgroep en is eenvoudig te realiseren. Welk type podcasts kun je aan denken als je overweegt er een te starten?

Kijk op Spotify, YouTube of de podcast-app van jouw mobiele telefoon en je vindt over verschillende onderwerpen een podcast. Als je net start met een podcast of je wil het proberen voor jouw bedrijf of merk, kan het allemaal overweldigend zijn. Waar moet je op letten? Wat voor podcast ga je maken? En waar moet je beginnen en wat moet je zeker niet vergeten? In onderstaande infographic van Brafton vind je 8 voorbeelden van type podcasts die je zeker op weg kunnen helpen met het creëren van jouw eigen podcast. Maar voordat je aan de slag gaat, is het goed om eerst helder voor ogen te hebben wat je wil bereiken en waar jouw doelgroep op zit te wachten. Wat spreekt hen aan en wat sluit daarop aan?

Soorten podcasts

Ben je op zoek naar inspiratie, bekijk dan eens de onderstaande visual. Je vindt daarin 8 voorbeelden van podcasts, met daarbij de voor- en nadelen (of uitdagingen) op een rij. Denk bijvoorbeeld aan een interviewserie, waarbij de gastheer of -vrouw iedere aflevering iemand uit het werkveld interviewt over een bepaald onderwerp. Met deze vorm kun je verschillende meningen en denkwijzen delen met je luisteraars. Het nadeel is dat je veel onderzoek moet doen naar interessante gasten en interessante onderwerpen en vragen moet opstellen.

Een andere variant van podcasts zijn de monoloog- of solo-podcasts. Deze variant heeft een spreker/presentator die de gehele podcast aan het woord is over een bepaald onderwerp. Deze vorm leent zich voor ieder onderwerp en is interessant voor luisteraars die meer willen weten over een specifiek onderwerp. De uitdaging is wel dat je als spreker genoeg af weet en ervaring hebt over het onderwerp om de podcasts te vullen.

Nieuwsgierig naar de andere voorbeelden van podcastformats? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Infographic met daarin 8 type podcasts om te proberen

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreekt Bianca van de Ketterij elke keer een relevante infographic.