Samenwerken

Originele ideeën genereren? Gebruik deze 6 werkvormen

0

De klassieke brainstorm is voorbij. Je hoeft niet meer met een groep collega’s weg te suffen in een vergaderruimte met een stapel felgekleurde stickies voor je. Heb je een probleem waar je een oplossing voor zoekt? Ben je op zoek naar originele ideeën? Die genereer je met deze 6 werkvormen.

Hersenen prikkelen met andere werkvormen

Creativiteit betekent iets tot stand brengen wat werkelijk nieuw is en wat waardevol genoeg is om toegepast te worden. Het staat voor het krijgen van nieuwe ideeën, maar ook voor het kiezen van de beste daaruit. Het beste idee werk je uit en door met anderen samen te werken creëer je iets.

Rozemarijn Dols & Josine Gouwens bespreken dit in hun boek met de gelijknamige titel, ‘80 werkvormen voor creatieve werksessies‘ (affiliate). Het gaat over werkvormen die de hersenen op verschillende manieren prikkelen en die geschikt zijn voor creatieve sessies met groepen.

Hieronder bespreek ik 6 werkvormen uit het boek die jou en je collega’s helpen bij het genereren van nieuwe en originele ideeën.

1. De kijk op een andere wereld

Zoek een gastspreker die een college over zijn of haar werkgebied geeft. Jullie hebben te maken met hetzelfde vraagstuk, maar deze expert bekijkt het vanuit een heel ander perspectief. Bijvoorbeeld:

Een bioloog die veel van vliegen weet en dan een lezing houdt voor vliegtuigbouwers.

Een ander goed voorbeeld:

Een straaljagerpiloot die aan schaatsers uitlegt hoe hij met snelheid omgaat.

In deze werkvorm wissel je tijdens het gastcollege verschillende invalshoeken en ideeën uit.

2. Superheld

Je stelt je voor dat je een superheld bent. Je collega’s zijn ieder een andere superheld. Jullie bekijken samen een vraagstuk vanuit dit nieuwe perspectief. Dit is misschien wat onwennig in het begin, maar superhelden hebben geen last van beperkingen. Doordat je je samen met je collega’s in superhelden verplaatst, vallen belemmeringen weg en verbreed je je denken. Dit levert aanknopingspunten op. Zo vind je nieuwe en realistische oplossingen voor het probleem.

3.  Serendipiteit

Serendipiteit betekent dat je toevallig nieuwe dingen of interessante combinaties ontdekt. Dit is niet iets wat je kunt afdwingen, maar je kunt het lot wel een handje helpen. Als je al heel lang en intensief bezig bent met een vraagstuk en zoekt naar een oplossing, dan biedt deze werkvorm uitkomst. Je probeert dus als het ware het ‘gelukkige toeval’ uit te lokken.

Dit doe je door bewust toevalligheden in het creatieve proces te ensceneren. In de kern komt het erop neer dat je alles anders doet dan je gewend bent. Je kunt deze werkvorm alleen of met een groep doen. Zorg voor een duidelijke doelstelling of vraagstuk. Kies een opdracht om het toeval uit te lokken, zoals:

‘Ga naar een boekhandel, ga in de rij staan en koop het boek dat de persoon voor je in de rij ook koopt.’

In een groepsdiscussie deelt vervolgens iedereen de associaties die hij of zij had. Dan probeer je deze op zinvolle wijze te koppelen aan het vraagstuk waar jullie een oplossing voor zoeken.

4. Orakel

Soms krijg je inzichten door iets wat je toevallig meemaakt. Het toeval dwingt je om buiten de context te denken en dat kan tot originele invallen leiden. In deze werkvorm associeer je samen met je collega’s een willekeurig beeld of woord met het probleem. Zo probeer je een oplossing te vinden voor jullie vraagstuk.

Hoe doe je dat? Geef iedere deelnemer een envelop met een willekeurig woord of beeld. Deze envelop dient als orakel voor jullie vraagstuk. Misschien heeft het woord of beeld in eerste instantie niets met het probleem te maken. Toch proberen de deelnemers door middel van creatieve associaties tot oplossingen te komen. Dit levert vaak nuttige inzichten op, omdat je een vraagstuk via een ongewone ingang bekijkt.

5. Mix en match

Bij deze werkvorm gaat het om het combineren van oude ideeën tot een nieuw idee. Je combineert samen bestaande concepten tot vergezochte combinaties. Uiteindelijk is het wel belangrijk om alle ideeën te toetsen op haalbaarheid, nuttigheid en creativiteit. Om je een voorbeeld te geven: stel dat je een moderne werkplek wil ontwikkelen en je gebruikt daarvoor alle eigenschappen van een cockpit.

Hoe forceer je een verbinding tussen een moderne werkplek en een cockpit? Vind je iets in een cockpit wat je kunt gebruiken voor je eigen werkplek? Hoe inspireert een cockpit jou daarbij?

Bijvoorbeeld:

Een cockpit biedt heel goed overzicht.

Bedenk originele ideeën waardoor je je kamer zodanig inricht dat je goed zicht hebt op de voortgang van alle projecten.

6. Brainwriten

Bij brainwriten reageer je schriftelijk op elkaars ideeën met een brainwrite-formulier. Zo inspireer je elkaar en komen jullie tot inzichten die je alleen niet zo snel had gekregen. Anderzijds ondervang je het nadeel van brainstormen. Namelijk, dat de meest mondige mensen de meeste input leveren. Bij brainwriten komt ieders bijdrage goed naar voren. Één van de deelnemers haalt een probleem aan waarvoor het team een oplossing moet vinden. Geef iedere deelnemer een formulier en spreek de volgende spelregels af:

  • De doorgeefrichting.
  • Vul je ideeën snel en zonder te praten in.
  • Lees altijd alle ideeën die al op het formulier staan.
  • Je mag op deze ideeën reageren, maar je moet ook altijd zelf een nieuw idee opschrijven.

Geef het eindsignaal als alle formulieren compleet zijn. Vraag de deelnemers om het beste idee op hun formulier te selecteren, te omcirkelen en voor te lezen.

Formulier voor oplossing

Over het boekCover 80 werkvormen voor creatieve werksessies

Het boek ’80 werkvormen voor creatieve werksessies’ is zo’n typisch boek dat op je bureau ligt. Je pakt het er regelmatig bij als je inspiratie zoekt voor een creatieve werkvorm. Het is heel overzichtelijk geschreven, waardoor je het snel scant en kunt bekijken wat je wil proberen. Een must voor iedereen die weleens een creatieve sessie begeleidt!

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Je bestelt het eenvoudig via Managementboek.nl (affiliate).