Data analytics

Wijziging in GA4: ‘Conversies’ wordt ‘Belangrijke gebeurtenissen’

0

Gebruik jij conversiegegevens in Google Analytics 4? Dan heb ik belangrijk nieuws! Vanaf nu is de term ‘conversies’ namelijk bijna nergens meer te vinden in Google Analytics. Google heeft ‘Conversies’ op vrijwel iedere plek hernoemd naar ‘Belangrijke gebeurtenissen’. Of ‘Key events’, als je een Engelstalig account hebt. In dit artikel vertel ik je wat deze ingrijpende verandering voor jou betekent.

Wat verandert er precies en waar kun je conversies nu terugvinden in Google Analytics 4?

In feite is het een simpele naamswijziging. Maar doordat conversies zo veel gebruikt worden, is het toch ingrijpend. Het raakt vrijwel iedereen die met GA4 werkt. Van generalist tot specialist.

Laten we stap voor stap doornemen wat er precies is veranderd. Hieronder vind je een overzicht van alle statistieken die een nieuwe naam hebben gekregen:

Oude naamNieuwe naam (Nederlands)Nieuwe naam (Engels)
ConversiesBelangrijke gebeurtenissenKey events
Conversiepercentage voor sessieGebeurtenispercentage voor sessiesleutelSession key event rate
Conversiepercentage voor gebruikerGebeurtenispercentage voor gebruikerssleutelUser key event rate

De verandering heeft ook invloed op één dimensie:

Oude naamNieuwe naam (Nederlands)Nieuwe naam (Engels)Opmerking
Is conversiegebeurtenisIs belangrijke gebeurtenisIs key eventDeze dimensie is niet meer beschikbaar onder ‘Rapporten’

Bovenstaande velden zijn binnen en buiten Google Analytics op verschillende plekken terug te vinden. We gaan ze stuk voor stuk even langs.

Conversies opzoeken via de GA4 ‘Homepage’

De Google Analytics 4 ‘Homepage’ biedt een handige weergave om de totale conversies in een tijdlijn te zien. Doorloop de volgende stappen om conversies op te zoeken:

1. Ga naar ‘Homepage’.
Google Analytics 4 Homepage

2. Klik op één van de vier statistieken.
GA4 Homepage Statistieken

3. Zoek op ‘belangrijke gebeurtenissen’ en selecteer het.
Selecteer de statistiek 'Belangrijke gebeurtenissen'

4. Je krijgt nu een totaal aantal conversies en de conversies over tijd te zien.
Bekijk het aantal conversies in GA4

Conversies opzoeken onder ‘Rapporten’

Onder ‘Rapporten’ was voorheen een rapport beschikbaar met ‘Conversies’. Dit rapport is helaas komen te vervallen. Conversies vind je nu terug in één van de andere rapporten. Bijvoorbeeld in het ‘Gebeurtenissen’ rapport, tussen alle reguliere gebeurtenissen:

GA4 Gebeurtenissen rapport

Tip: gebruik de zoekfunctie om specifieke conversies op te zoeken.

GA4 Gebeurtenissen zoeken

In andere rapporten zijn conversies ook beschikbaar, bijvoorbeeld in het rapport ‘Verkeersacquisitie’. Je vindt de conversies in de kolom ‘Belangrijke gebeurtenissen’. Je moet even naar rechts scrollen in de tabel om ze te zien.

GA4 Belangrijke Gebeurtenissen in Verkeersacquisitie

Conversies opzoeken in ‘Verkenningen’

Gebruik de waarde ‘Belangrijke gebeurtenissen’ om conversies in een verkenningsrapport te zien.

Belangrijke gebeurtenissen in verkenningsrapporten

Conversies instellen onder ‘Admin’

Hoe je conversies instelt is onveranderd. Het scherm heeft alleen een andere naam. Je raadt het al: ‘Belangrijke gebeurtenissen’.

Conversies instellen bij Belangrijke gebeurtenissen

Conversies toevoegen aan ‘Looker Studio’-dashboard

Om conversies toe te voegen aan een Looker Studio-dashboard, gebruik de statistiek ‘Belangrijke gebeurtenissen’ in je diagram. Heb je een bestaand dashboard? Ga dan naar Bron » Toegevoegde gegevensbronnen beheren.

Looker Studio GA4 databronnen openen

Open hier de GA4 gegevensbron en klik op ‘velden vernieuwen’.

Looker Studio velden vernieuwen

Als het goed is krijg je een melding van gewijzigde velden. Het is raadzaam om hierna het dashboard even te controleren.

Conversies opzoeken onder ‘Advertenties’

Er is één plek waar je de term ‘conversies’ soms nog wel terugvindt. Namelijk in sommige rapporten onder ‘Advertenties’ als je Google Ads gebruikt. Zoals hier:

Google Analytics 4 Advertenties

Waarom doet Google dit?

Google Analytics 4-rapporten bevatten zowel conversies vanuit GA4 zelf als conversies uit Google Ads. Beide worden op een andere manier berekend, dus geven de statistieken verschillende getallen terug.

Om verwarring te voorkomen heeft Google nu alle GA4 conversies hernoemd naar ‘Belangrijke gebeurtenissen’. De term conversies wordt binnen Google Analytics 4 alleen nog gebruikt voor Google Ads conversies.

De nieuwe standaard

Wat vind ik van deze verandering. Heel eerlijk? Ik ben er niet zo blij mee. De term conversies is vergroeid met ons werk in de digitale wereld. Door conversiedata te verbergen achter een nieuwe naam wordt het gat tussen marketing en Google Analytics 4 alleen nog maar groter.

Goede software is te herkennen aan je vermogen om het product te gebruiken zonder de handleiding te lezen. In het geval van Google Analytics 4 wordt dat steeds lastiger. De term ‘belangrijke gebeurtenisen’ is voor niemand intuïtief. Een handleiding (of Frankwatching-artikel) zal voor veel nieuwe gebruikers nodig zijn om conversies uit te lezen.

En wat is de impact op ons werk? We zullen al onze klanten en collega’s opnieuw op de hoogte moeten brengen van deze wijziging. En in het licht van alle veranderingen in de afgelopen jaren, vraag ik me af of dit echt nodig was.