Partnercontent

Case: hoe Decathlon hun campagnebenchmark overtrof met 6 keer meer traffic

0

Effectief adverteren, hoe doe je dat? In deze case beschrijven we hoe Decathlon hun campagnebenchmark overtrof door optimaal gebruik te maken van DPG Media’s self-service platformen Ad Manager en Datalab, in combinatie met Seamless Ads. Benieuwd naar het succes van deze aanpak en of dit ook iets is voor jouw bedrijf? Lees dan verder!

Wat was de opdracht vanuit de klant?

Decathlon biedt een breed assortiment scherp geprijsde sportartikelen aan waarmee zij sporten toegankelijk willen maken voor iedereen. Zij willen mensen aanzetten tot bewegen en hen raken met mooie sport herinneringen. De focus in deze campagne lag op de trend: backpacken.

Wat was de beoogde doelgroep?
De Nederlandse backpackende doelgroep bestaat voornamelijk uit mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar. Deze sportieve mensen zijn op zoek naar avontuur en vrijheid, hebben een gelimiteerd budget en zijn veelal online te vinden.

Wat wilde de klant bereiken?
Het genereren van meer verkeer naar de Decathlon-website en het vergroten van de betrokkenheid van de doelgroep.

Wat was jullie strategie of aanpak om deze vraag te beantwoorden?

Decathlon heeft deze campagne volledig zelfstandig opgezet met behulp van de self-service platformen van DPG Media: Ad Manager en Datalab. Het advertentieformaat waar Decathlon in deze campagne gebruik van heeft gemaakt is de Seamless Carousel. De self-service platformen zijn als volgt ingezet:

Ad Manager
Ad Manager is een self-service advertentieplatform dat adverteerders in staat stelt om op een snelle en effectieve wijze zelf digitale advertentiecampagnes op te zetten, te beheren en te optimaliseren op het netwerk van DPG Media. Met Ad Manager behield Decathlon volledige controle over de campagne. Bovendien profiteerden zij hierdoor van een sterk geoptimaliseerde inkoopketen omdat er geen technologie kosten verbonden zijn aan Ad Manager. Hierdoor werd elke euro van het campagnebudget voor 100% omgezet in mediawaarde.

Datalab
Datalab is het self-service data platform waar adverteerders op effectieve wijze zelf doelgroepen beheren en activeren met gebruik van first party data van DPG Media.
Met gebruik van Datalab heeft Decathlon de backpacking-doelgroep zelf samengesteld op basis van DPG Media’s first-party data. Zij hebben deze audience samengesteld met socio-demografische targeting én relevante keywords, gerelateerd aan avontuurlijk reizen en backpacking. Dit is gebaseerd op het browsegedrag van consumenten op het netwerk van DPG Media.

Seamless Ads
De Seamless Ads van DPG Media zijn advertenties die naadloos integreren in de omgeving waarin ze worden weergegeven, waardoor ze minder storend zijn voor de gebruiker. Dit resulteert in een hogere betrokkenheid. Decathlon heeft haar bestaande standaard IAB-banners binnen enkele minuten in de Ad Studio van Ad Manager getransformeerd naar de unieke Seamless Carousel. Deze vorm van Seamless Ads is een interactieve advertentie die de juiste ruimte biedt voor storytelling, wat resulteert in een hogere betrokkenheid van de gebruiker. Dit is precies wat Decathlon nodig had om verkeer naar de website te genereren vanuit backpackend Nederland.

Wat was het resultaat?

Hoe zag de campagne eruit?
Zoals gezegd heeft Decathlon een Seamless Carousel formaat ingezet op het netwerk van DPG Media. Met deze Seamless Carousel kan een adverteerder 5 afbeeldingen inzetten, elk met een unieke omschrijving, call-to-action en URL. Deze is uitgeleverd aan de relevante doelgroep die zij zelf hebben samengesteld in Datalab en in Ad Manager aan de campagne hebben gekoppeld. Decathlon heeft tegelijk dezelfde campagne op concurrerende platformen laten draaien. Daar maakten zij gebruik van standaard IAB-banners en HTML5 met dezelfde visuals en copy als in de Seamless Carousel.

En hoeveel heeft het opgeleverd (inschrijvingen, views, etc)?
Decathlon heeft hun campagne benchmark ver overtroffen door deze gecombineerde inzet van Datalab, Seamless Ads en Ad Manager. Ze behaalden een zes keer hogere click-through rate (CTR) en een vijf keer lagere cost per click (CPC) dan op concurrerende mediaplatformen waar de campagne ook draaide.

Wat zijn de learnings die jullie hebben n.a.v. deze case?

De gerichte toekomstbestendige targeting, dankzij de inzet van Datalab en het gebruik van de impactvolle Seamless Ads, maakt deze campagne buitengewoon effectief. De krachtige optimalisatie en kostenbesparingen via Ad Manager dragen hier ook aan bij. Hierdoor is de campagne niet alleen effectief, maar ook bijzonder efficiënt.