Producten & Diensten

Een nieuwe baan? Voorkom de grootste valkuilen bij sollicitatiegesprekken

Hogan Assessments

Voor sollicitanten die hun carrière willen upgraden, onderzoekt Hogan Assessments een aantal van de grootste valkuilen die zich tijdens het sollicitatiegesprek kunnen voordoen.

Het sollicitatiegesprek kan een grote uitdaging zijn. Hoe goed voorbereid een kandidaat ook mag zijn, zelfs de beste of slimste mensen kunnen soms een slechte indruk maken, zonder dat ze het zelf doorhebben. De experten bij Hogan Assessments – de wereldleider op het vlak van persoonlijkheidsbeoordelingen en leiderschapsadvies op de werkplek – hebben drie veel voorkomende valkuilen bij sollicitatiegesprekken gevonden die het slechtst kunnen uitpakken voor professionals die een nieuwe functie willen bekleden.

Valkuil 1: Zwakke kanten wegmoffelen, pronken met sterke kanten
Voor jou als sollicitant is het antwoord op de vraag naar sterke en zwakke kanten van groot belang: het kan een sollicitatiegesprek maken of breken. Als je als sollicitant aan het bedrijf duidelijk kunt maken wat je sterke kanten zijn, en waarom jij perfect voor de functie geschikt bent, kan dit je kans op de baan aanzienlijk vergroten. Maar de mogelijkheid bestaat altijd dat je de verkeerde sterke kant benadrukt, dat je te ver gaat met jezelf op de borst te kloppen, of een zwakke kant als onbelangrijk wegzet of te veel in de verf zet.

“Wanneer een hiring manager naar de sterke kanten van een kandidaat vraagt, wil hij of zij drie dingen weten. Ten eerste of je voldoende zelfbewust bent om over je prestaties op het werk te reflecteren. Ten tweede of je hiervoor concreet (aantoonbaar, indien mogelijk) bewijs hebt. En ten derde hoe deze kwaliteiten ervoor zorgen dat je in de functie succesvol kunt zijn. Wat betreft zwakke kanten, zijn interviewers niet alleen op zoek naar zelfbewustzijn bij een sollicitant, maar ook naar eerlijkheid en de bereidheid om jezelf te verbeteren”, zegt Dr. Ryne Sherman, Chief Science Officer bij Hogan Assessments en medepresentator van de The Science of Personality-podcast. Managers zijn op zoek naar mensen die hun beste en slechtste eigenschappen erkennen en deze kennis kunnen vertalen naar iets dat productief en positief voor hun organisatie is.

Valkuil 2: Overdrijven van persoonlijke interesses
Natuurlijk zullen veel mensen proberen zich tijdens een sollicitatiegesprek interessanter voor te doen dan ze werkelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde dingen over jezelf overdrijven, zoals je hobby’s, om een gunstiger beeld van jezelf te laten zien. Maar het is belangrijk om na te denken over wat er kan gebeuren als de interviewer verstand heeft van deze onderwerpen of je vraagt dieper in te gaan op iets wat je hebt verteld.

“Eerlijkheid is even belangrijk bij vragen over hobby’s als bij vragen over werkervaring of vaardigheden. Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek op een leugen betrapt wordt, gaat dit ten koste van je geloofwaardigheid en de waarde van het gesprek. Voor veel interviewers roept het liegen over kleine dingen zoals persoonlijke interesses de vraag op of informatie over vaardigheden, prestaties en ervaring wel kan worden vertrouwd. Dit roept dan ook twijfel op over het hele cv, waardoor je je kunt afvragen of het sollicitatiegesprek wel zin heeft”, legt Dr. Sherman uit. Om dit te voorkomen, kun je beter een unieke draai aan je persoonlijke hobby’s geven, zelfs als je ze zelf niet bijzonder interessant vindt.

Valkuil 3: “Geen vragen, alles is duidelijk”
Hoewel veel mensen gevleid of dankbaar zijn om voor een sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd, past niet elke sollicitant bij de functie waarvoor hij of zij is uitgenodigd. Tijdens het sollicitatiegesprek moet je proactief zijn om te kunnen bepalen of de functie en het bedrijf goed bij jou en bij je carrièredoelen passen. Dit kan snel worden bepaald door een aantal belangrijke vragen te stellen.
“Meestal wacht een sollicitant tot de laatste 10 minuten van het gesprek om de vragen te stellen die voor hem of haar het belangrijkst zijn. Maar je kunt beter gebruikmaken van de mogelijkheid die je hebt om vooraf goede vragen te stellen. Wanneer je dit doet, laat je direct aan je potentiële werkgever zien of je voor de functie geschikt bent en of je in hun bedrijfscultuur past. Hierdoor zal je uiteindelijk een grotere kans op de baan hebben, terwijl het je als sollicitant ook duidelijker wordt hoe goed de functie bij je eigen carrièredoelen past”, merkt Dr. Sherman op.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Loopbaan.

0
0
0
0