Gespot

Account-Closer: Heb jij je digitale erfenis al geregeld?

0

Wat gebeurt er met jouw socialmedia-accounts, je eigen website of je eigen blog, als jij er straks niet meer bent? Je had er misschien nog niet over nagedacht, maar om vervelende situaties voor je familie en vrienden te voorkomen, is het wel belangrijk om er mee bezig te zijn. Met de gratis app Account-Closer kun je op een simpele manier je digitale erfenis regelen. Ingrid Hendriks, mede-initiatiefnemer van Account-Closer, vertelt.

Wat is het?

“Account-Closer is een gratis app voor Android en iOS waarmee je makkelijk regelt wat er met accounts zoals Facebook, LinkedIn, Instagram of blogs moet gebeuren als je overlijdt. Want het niet goed regelen van je digitale erfenis heeft nare consequenties voor achterblijvers. Als accounts actief blijven na overlijden, kunnen ze nog wel vriendschapsverzoeken krijgen, worden verjaardagsherinneringen nog verstuurd en foto’s kunnen in verkeerde handen vallen. En nabestaanden worden geconfronteerd met veel uitzoekwerk om accounts af te sluiten. Zonder inloggegevens is het afsluiten van accounts erg lastig door de strenge protocollen van de verschillende websites. Met de app regel je zelf jouw digitale nalatenschap, eenvoudig en zonder tussenkomst van bijvoorbeeld de notaris. Dit bespaart veel kosten en de wensen kun je op ieder moment aanpassen.”

Waarom dit initiatief?

“Dit initiatief komt voort uit verbazing over de complexiteit van het regelen van een digitale nalatenschap. Daarnaast krijgen we allemaal een steeds uitgebreider digitaal netwerk. Uit onderzoek blijkt dat 9 van de 10 mensen nog niets geregeld heeft en tegelijkertijd maakt meer dan de helft van de mensen zich hier wel zorgen over. Wereldwijd zijn er enkele partijen die een dienst aanbieden waarmee je een digitale nalatenschap kunt regelen. Deze diensten vinden wij complex en er zijn vaak kosten aan verbonden. Onze uitdaging was om de drempel zo laag mogelijk te maken: gratis, eenvoudig en heel erg toegankelijk.”

Hoe werkt het?

“Om de app te gebruiken registreer je je met een gebruikersnaam en wachtwoord. Na activatie van je account, door middel van een link in een toegezonden mail, kun je van start door per account de door jou gewenste gegevens in te vullen. Je kunt kiezen voor het account afsluiten, het account overdragen of het plaatsen van een persoonlijk bericht. Daarnaast bestaat de keuze om voor het betreffende account de inloggegevens in te voeren of aan te geven waar de gegevens opgeborgen zijn. Alle informatie wordt versleuteld opgeslagen.

Niemand krijgt iets van de invoer te zien tot het moment dat je er niet meer bent. Je moet twee vertrouwenspersonen invoeren. Zij worden per mail geïnformeerd over hun rol en krijgen een code om het overlijden van de gebruiker te melden op www.account-closer.com. De eerste vertrouwenspersoon krijgt na overlijden toegang tot de wensen en accountgegevens. De tweede vertrouwenspersoon is nodig om het overlijden te bevestigen. Ook krijgt de gebruiker van de app zelf een mail. Als de gebruiker niet binnen 36 uur reageert op die mail én de tweede vertrouwenspersoon het overlijden bevestigt, wordt er toegang gegeven tot de informatie.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“In de eerste week van de lancering (in februari) hadden we al zo’n 200 downloads. Onder andere de regionale dagbladen en De Telegraaf hebben over de app geschreven. De reacties zijn positief en mensen geven aan dat ze het belangrijk vinden dat deze app er is. We willen de app doorontwikkelen aan de hand van reacties van gebruikers. Er is nu nog geen verdienmodel: we willen eerst voldoende gebruikers realiseren om bij hen te polsen aan welke aanvullende functies zij behoefte hebben. Deze willen we dan in een betaalde versie, of aanvullende modules, aanbieden.”

Wie is er bij betrokken?

“Deze app is gemaakt door Diederik Stenvers, Maarten Ederveen en mij, Ingrid Hendriks. Om de mogelijkheid te hebben in de toekomst meerdere diensten onder eenzelfde noemer aan te bieden hebben wij MyFarewell BV opgericht. We kunnen de app gratis aanbieden omdat wij dit naast ons dagelijkse werk doen. Het bouwen van de app is in samenwerking met AppOne gerealiseerd.”