Gespot

Altijd Wat Monitor: Maakt journalistiek proces transparant & interactief

0

Altijd Wat heeft een journalistiek platform gelanceerd; de Altijd Wat Monitor. Via dit platform kan het publiek journalistiek onderzoek live volgen en eraan bijdragen. Het eerste onderzoek gaat over verspilling in de zorg. Wilko van Iperen, Hoofd Interactief bij NCRV, vertelt.

Wat is het?

"Bezoekers kunnen via de website een journalistiek onderzoek naar maatschappelijke thema’s volgen en daar ook een bijdrage aan leveren. Met de onderwerpen die aan bod komen heeft heel Nederland iets mee te maken, dus iedereen weet er wel wat van af. Voorbeelden zijn zorg, voedsel, duurzaamheid en onderwijs."

Waarom dit initiatief?

"Internet heeft alle denkbare media op z'n kop gezet. Ook TV-journalistiek zal er niet immuun voor zijn. Daarom willen we experimenteren met directe interactie en samenwerking via een innovatief platform. Mensen zijn namelijk gewend om via internet hun mening te geven en informatie te delen. Het journalistieke product is wat dat betreft niet open: onderzoek wordt tot het moment van publicatie tegen de borst gehouden terwijl het publiek kan bijdragen om het onderzoek beter te maken. We maken journalistiek op deze manier transparant en interactief."

Hoe werkt het?

"Op de website, een digitaal en interactief onderzoeksbord, is de voortgang van ons onderzoek live te volgen compleet met aantekeningen, documenten, interviews en openstaande vragen. Op deze manier maken wij onze werkwijze inzichtelijk en ons onderzoek transparant. Bezoekers kunnen zelf iets toevoegen, ervaringen delen, interessante rapporten insturen, filmpjes onder de aandacht brengen en hun mening geven. Als het tot iets leidt, komt het op de Altijd Wat Monitor. Om een goed beeld te krijgen van een maatschappelijk probleem of onderwerp gebruiken wij nu dus ook de hulp van de kijkers met als doel dingen veranderen of in beweging zetten."

http://www.youtube.com/watch?v=0beIWnjao0khttp://www.youtube.com/watch?v=vdTskbynk4g

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De monitor maakt eigenlijk deel uit van een groter geheel. Hoewel we ondermeer ook met nieuwe publicatievormen aan de slag wilde gaan beseften we dat het platform als start het belangrijkst was. Het experiment om het journalistieke proces open te breken is namelijk een flinke stap. Als je het proces transparant maakt, dan moet je ook reageren op inbreng van het publiek, beweringen checken – kortom: de journalistieke plicht uitvoeren. Als het goed is levert dit extra werk onze nieuwe inzichten op, want samen weten we meer."

Wie is er bij betrokken?

"De programmaredactie van Altijd Wat was verantwoordelijk voor het concept en de redactie rondom de Altijd Wat Monitor samen met NCRV interactief. Elastique heeft het concept, design en de bouw verzorgd."

Bron:   Altijd Wat Monitor