Gespot

Bartiméus ZIEN app: Laat zien wat een slechtziende ziet

0

De Bartiméus ZIEN app is speciaal ontwikkeld om te kunnen laten zien wat slechtzienden zien. Gemma Langedijk, communicatie- en marketingadviseur bij Bartiméus, vertelt over de app.

Wat is de Bartiméus ZIEN app?

“Een handige app die de meest voorkomende vormen van slechtziendheid laat zien, door realtime simulatie. Met de ZIEN app kan de gebruiker verschillende oogaandoeningen en stadia als ‘een filter’ over het realtime beeld heen leggen. Zo krijgt hij of zij een idee van wat iemand met een visuele beperking (nog) ziet.”

Waarom dit initiatief?

“In Nederland kan nog veel verbeterd worden als het gaat om begrip voor en bekendheid over slechtziendheid en de gevolgen ervan. De ZIEN App is ontwikkeld om 3 redenen. Ten eerste om de bewustwording te vergroten bij goedzienden. Ten tweede om slechtzienden een tool te bieden om het onderwerp anytime anywhere bespreekbaar te maken. Tot slot kan de app als voorlichtingsmiddel gebruikt worden door scholen, beurzen en professionals.”

Hoe werkt de Bartiméus ZIEN app?

“Nadat je de app gedownload hebt in de App Store kun je meteen aan de slag. Open de app, Het beginscherm bestaat uit 2 lijsten: een lijst met algemene informatie (als je op een item uit deze lijst klikt, ga je naar het infoscherm) en een lijst met oogaandoeningen. Kies een oogaandoening, je gaat nu naar het oogaandoeningscherm. Dit is het scherm waar de oogaandoeningen gesimuleerd worden. In het midden van het scherm wordt het camerabeeld getoond. Daar bovenop komt het filter waarmee we de aandoening simuleren. De navigatie onderin is bedoeld om te wisselen tussen de niveau’s. Richt de camera op bijvoorbeeld je collega, en probeer de verschillende stadia van de gekozen oogaandoening eenvoudig uit.”

 

Wat zijn de facts?

“Zaterdag 21 januari was de officiële lancering tijdens de Slechtziendendag ‘Ziende(r)ogen Fit’, in Deventer. De Bartiméus ZIEN app is in 4 dagen tijd 3.176 keer gedownload. Inmiddels is er ook opdracht gegeven aan Accessibility om een Android-versie van de Zien App te ontwikkelen. Daarnaast wordt er nog onderzocht of er meerdere oogaandoeningen geschikt zijn om toe te voegen. Slechtzienden voorzien ons de afgelopen dagen van tips die we, indien ze technisch haalbaar zijn, zeker meenemen in de nieuwe versie. De Bartiméus ZIEN App blijft in ontwikkeling! Volg ons op Twitter en Facebook voor de laatste updates en nieuwtjes.”

Wie is er betrokken bij de Bartiméus ZIEN app?

Bartiméus heeft in het najaar van 2011 Stichting Accessibility de opdracht gegeven om een app voor de iPhone te ontwikkelen onder de voorwaarde dat de app toegankelijk zou zijn. Enkele oogartsen zijn bij het project betrokken en hebben de omschrijvingen van de oogaandoeningen beoordeeld.”