Gespot

Bksy-app: Deel je eigen boeken of leen van de lezerscommunity

0

“Door onze boeken slim te delen, kunnen we samen de slimste en leukste bibliotheek vormen.” Dat is de gedachte achter de nieuwe app Bksy. Peter Knol en Robbin, oprichters van Bksy, vertellen.

Wat is het?

“Veel mensen hebben boeken die staan te verstoffen op de plank. Het uitlenen van deze boeken aan elkaar wordt al veel eenvoudiger door alleen maar te weten wie welke boeken heeft. Met Bksy kun je bij vrienden in de kast kijken en zien welke boeken je kunt lenen. Wanneer je een interessant boek ziet, kun je ze gelijk een leenverzoek sturen. Uiteraard houdt Bksy bij aan wie je je boeken hebt uitgeleend. Daarmee is Bksy, naast een app, ook een community van boekliefhebbers. Het boek moet immers uitgewisseld worden, je wilt weten wat je vriend of collega van het boek vindt, dus het is een mooie gelegenheid voor een bakje koffie samen. Daarmee wordt een belangrijk sociaal aspect van het boeken lezen gestimuleerd. Eigenlijk zijn we de bibliotheek van de toekomst aan het bouwen!”

Waarom dit initiatief?

“Er bestaan allerlei deelplatformen en veel mensen zijn al actief op de deelmarkt. Toch zien we nog vaak oproepjes in een Facebook- of WhatsApp-groep voorbij komen voor een specifiek boek. Dat is voor ons de start geweest. We geloven erg in de niche, in specifieke platformen voor speciale wensen en activiteiten van de gebruikers. We kennen uiteraard de bredere deelplatformen, maar boeken lenen zich erg goed voor een eigen platform omdat we er ook een stukje persoonlijkheid mee delen. Dat het een mobiele app moest worden was vanaf het begin duidelijk. Je staat toch niet met je laptop voor de boekenkast als je boeken wilt toevoegen aan je lijst. En als je in de trein zit, kun je gewoon op je mobiel boeken zoeken en te leen vragen.”

Hoe werkt het?

“Met de ISBN-scanner kun je eenvoudig je boeken in je eigen catalogus zetten. Vervolgens kun je vrienden uitnodigen: zij kunnen in jouw lijst kijken en jij in die van hun. Vraag gelijk dat ene boek te leen, met één druk op de knop. Je vriend krijgt een melding en kan accepteren of weigeren. De app houdt voor je bij aan wie je een boek hebt uitgeleend: zo ben je dus ook nooit meer boeken kwijt. Uiteraard kun je ook zoeken naar een boek in de lijsten van al je vrienden.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“In januari van dit jaar zijn we gestart met een kleine groep van zo’n 60 betatesters op het Android-platform. Daar hebben we de app getest en feedback ven gebruikers gevraagd. Nu lanceren we de app ook voor iOS. We verwachten daarmee een flinke boost te kunnen geven aan het aantal gebruikers. Vanwege het netwerkkarakter van de app verwachten we daarmee ook dat het aantal uitleningen enorm zal gaan toenemen. Ook over de financiële kant is al nagedacht. Op dit moment wordt er een beetje geld verdiend via het affiliateprogramma van Bol.com. Voor de toekomst hebben we ideeën over een verzendservice voor het uitlenen aan mensen die wat verder weg wonen. Daarnaast is het onderling verkopen van tweedehandsboeken een heel logische volgende stap. Maar voor nu gaat onze eerste aandacht uit naar het bouwen van de community.”

Wie is er bij betrokken?

“Wij, Robbin Reijnen (29) en Peter Knol (34), hebben Bksy bedacht. We zijn allebei ondernemer en komen uit Utrecht. Tijdens de ontwikkeling zijn er vanuit de community al een drietal mensen opgestaan die meehelpen. Ruben Wiering is de huisrecensent van Bksy en Lotte Huizenga en Andrea Kramer helpen bij het bouwen van de community. Op dit moment is er vanuit eigen kring een kleine financiering opgehaald. Daarmee kunnen we verder bouwen en zoeken we ook de relatie op met offline plekken zoals koffietentjes en deelspots. Als deze stappen zijn gezet, willen we Bksy echt gaan opschalen naar honderdduizend gebruikers. Intussen hopen we een tweede financieringsronde te realiseren, zodat we kunnen bouwen aan grotere ideeën als het onderling verkopen van boeken.”