Gespot

CheapCargo: Voordelig versturen

0

(Inter)nationaal transport online geregeld. Een gesprek met Marc Poelenjee over CheapCargo.

Wat doet de site?

“De site is vergelijkbaar met die van CheapTickets. In plaats van online tickets, kunnen bedrijven online transport boeken. Je vindt er zeer snel tarieven van diverse vervoerders  voor (inter)nationale transporten.

Het unieke is dat de wereld van transporten logistiek traditioneel ingesteld is en de kosten voor transport voor bedrijven niet erg doorzichtig zijn. Bij CheapCargo vinden bedrijven precies wat zij nodig hebben. Per specifieke zending, omdat elke zending nu eenmaal weer anders is in omvang of mate van urgentie. Vervoerders hebben allen zo hun specialiteiten die afhankelijk van de vraag tot uiting komen op CheapCargo.”

Waarom deze site?

“CheapCargo is er, omdat er nog geen duidelijke vergelijkingssite was voor transport en er een duidelijke behoefte bestaat aan transparantie en gemak. Transparantie omdat je de keuze hebt uit ruim 50 verschillende vervoerders. Gemak omdat er online vergeleken en geboekt kan worden. De vervoerder naar keuze komt de goederen automatisch afhalen na het maken van een boeking op CheapCargo.

Onze site stuurt de boekingen elektronisch door naar de diverse planningsystemen van de vervoerders. De inspiratiebron zijn vergelijkingssites in het algemeen en die van de reiswereld in het bijzonder. Daarnaast voldoet het concept volledig aan Blue Ocean Strategie, een andere (persoonlijke) inspiratiebron. Er zijn andere vergelijkingssystemen, maar die zijn niet zo breed en transparant als CheapCargo.”

Hoe werkt de site?

“Vul de gegevens van de zending in op de site: Bestemming, afmetingen en gewicht en klik op ‘zoeken’. De database toont verschillende tarieven en doorlooptijden van vervoerders. Maak een keuze, vul de gegevens van de ontvanger en de goederen verder in en bevestig de boeking. Via het beveiligde Ogone-betaalplatform wordt afgerekend en
als de betaling is goedgekeurd, wordt het transportlabel / document op de laserprinter  afgedrukt. Inmiddels heeft de vervoerder van keuze een elektronisch afhaalbericht ontvangen.”

 

Wat zijn de facts?

“CheapCargo is sinds september 2009 live. Inmiddels hebben we meer dan 1000 ingeschreven klanten. Nog geen zwarte cijfers, maar de trends wijzen uit dat het geplande “break even point” op de vooraf gestelde datum behaald gaat worden.

Het businessmodel is simpel. CheapCargo ontvangt bij elke boeking een vaste commissie van de vervoerders. De klant betaalt per boeking 1 of 2 euro boekingskosten, afhankelijk van het gekozen abonnement.”

Wie maakt de site?

“Het driekoppige management van CheapCargo heeft gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar ervaring in transport en logistiek alsmede de gebruikte IT systemen in de logistiek. De bouw en het beheer van de site wordt in eigen beheer gedaan, waarbij vanzelfsprekend diverse partijen worden ingehuurd op basis van hun specifieke expertise. Customer service, sales en management (7fte) houdt kantoor in Den Bosch.”

Lezers van Frankwatching bieden wij langs deze weg graag een gratis Premium Account tot 1-7-2010.