Gespot

CheckZis: Lost praktische problemen op met checklists

0

Een bedrijf starten of een huis kopen: niet makkelijk als je dat voor het eerst doet. Daarom helpt CheckZis mensen om praktische problemen te structureren en op te lossen met gezamenlijk gemaakte lijsten. Een checklist is daarvan een goed voorbeeld. Dennis Saaltink, CEO van CheckZis, vertelt.

Wat is het?

"Voor gebruikers is CheckZis een plek om niet-alledaagse problemen aan te pakken. CheckZis biedt hiervoor praktische informatie in overzichtelijke lijsten. Voor marketeers is CheckZis een contentmarketing platform: een plek om kennis in de vorm van content te delen in ruil voor waardevolle leads. Voorbeelden zijn een checklist voor je belastingaangifte (bijgedragen door een accountantskantoor) of adviezen voor een goede borstvoeding (bijgedragen door een borstvoedingscentrum)."

Waarom dit initiatief?

"Het licht voor CheckZis ging branden in de hotelbar van het Rotterdam Hilton, waar we bucketlijstjes maakten. Toen vroegen we ons af: hoe kan het toch dat zoveel informatie wordt verpakt als lijst? En waarom beginnen zoveel ambities, plannen en projecten met een simpel lijstje? Met onze achtergrond als online uitgever zijn we toen aan de slag gegaan.

Toen we gingen zoeken bleek een platform voor praktische lijsten niet te bestaan. Er is natuurlijk eHow, maar dat is content in allerlei vormen. Er is Pinterest, maar daar gaat het met name om visuele en inspiratieve content. CheckZis biedt lijsten met rijke content die gericht zijn op het aanpakken van praktische problemen en projecten."

Hoe werkt het?

"Lijsten op CheckZis bestaan uit Checkpoints. Een Checkpoint is dus een punt in de lijst. Aan een Checkpoint kunnen meerdere content soorten worden gehangen, zoals tekst, video, afbeeldingen en een map. De lijsten kunnen door iedereen worden bijgedragen. In ruil voor de bijgedragen kunnen gratis advertenties geplaatst worden. Het gebruik van CheckZis is gratis. Op langere termijn is het businessmodel om omzet te genereren met advertenties die aansluiten op het praktische probleem waar de gebruiker mee te maken heeft."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"CheckZis is al een half jaar onder de radar in de lucht. Inmiddels worden een paar honderd lijsten gepubliceerd op CheckZis en groeit het platform al 6 maanden op rij gemiddeld met meer dan 20% (traffic). Op dit moment is het platform nog met name gericht op de Nederlandstalige markt, maar de Engelse versie staat ook in de steigers."

Wie is er bij betrokken?

"Ik, Dennis Saaltink (ex-Sanoma en ex-Reed Business) en Jeroen van der Ent (o.a. ex-Kluwer) zijn de oprichters van CheckZis. CheckZis is onderdeel van de incubator YES!Delft die is verbonden aan de TU Delft."

Bron:   CheckZis