Gespot

DM Calculator: Optimaliseer offline & online campagnes

0

De DM Calculator is een app voor iPhone en iPad. Met deze app kunnen professionals in direct en digital marketing hun offline en online campagnes berekenen en optimaliseren. Initiatiefnemer Frans Reichardt vertelt over de app.

Wat is DM Calculator?

“Met deze app kunnen professionals in direct & digital marketing hun offline en online campagnes optimaliseren door split-run tests uit te voeren in de juiste omvang en hun keuzes te baseren op betrouwbare resultaten. De DM Calculator berekent in een handomdraai de benodigde grootte van een test, de betrouwbaarheid en afwijking van testresultaten en de significantie van het verschil tussen twee testuitkomsten.”

Waarom dit initiatief?

“Aanleiding voor het lanceren van deze app zijn de positieve reacties op een spreadsheet die ik hiervoor ontwikkelde en waarmee professionals in direct & digital marketing deze testberekeningen snel en eenvoudig kunnen uitvoeren. De DM Calculator is de enige app die zich uitstrekt van calculaties voorafgaand aan een test (testgrootte berekenen) tot en met calculaties na afloop van een test (betrouwbaarheid, afwijking en significantie berekenen). Daarnaast biedt de app toegang tot diverse extra’s, zoals Tips, Tools & Testcases (‘Pick the Winner’). De app is geschikt voor gebruik door een internationaal publiek van professionals en gelokaliseerd voor Nederlands, Engels, Spaans, Frans, Duits, Russisch en Chinees.”

Hoe werkt DM Calculator?

“Het beginscherm van de DM Calculator biedt de gebruiker keuze uit 4 opties:

  1. het berekenen van de testomvang (voorafgaand aan een test)
  2. het berekenen van de betrouwbaarheid van een testresultaat (na afloop van een test)
  3. het berekenen van de nauwkeurigheid van een testresultaat (na afloop van een test)
  4. het berekenen van de significantie van het verschil tussen twee testuitkomsten (na afloop van een test)

Nadat de gebruiker hier zijn keuze heeft gemaakt, is het simpelweg een kwestie van invullen van verwachte responspercentage, eventueel wijzigen van toegestane afwijking (default 10%) en gewenste betrouwbaarheid (default 90%). De DM Calculator berekent wat de testomvang moet zijn voor een betrouwbaar testresultaat, voorzien van een toelichting. Je vult de grootte, respons op de test in en wijzigt eventueel de toegestane afwijking (default 10%).

De app berekent de betrouwbaarheid van het testresultaat, voorzien van een toelichting. Je vult de grootte en de respons van de en wijzigt eventueel de gewenste betrouwbaarheid (default 90%). De DM Calculator berekent de nauwkeurigheid van het testresultaat, voorzien van een toelichting. Je vult de grootte en respons van beide testvarianten in. De app berekent de significantie van het verschil tussen beide testuitkomsten, voorzien van een toelichting.”

 

Wat zijn de facts?

“De app is nieuw en sinds enkele dagen verkrijgbaar in de App Store. In de eerste 5 dagen (26-30 oktober) is de app 22 keer gedownload, zonder noemenswaardige promotie van de app. Deze week worden diverse app review sites benaderd. De eerste reacties van gebruikers zijn positief. Het is nog te vroeg en het aantal gebruikers is nog te klein om nu al leerpunten te noemen. Ik wacht de feedback van gebruikers in binnen- en buitenland met belangstelling af. Op basis hiervan kan ik de app verbeteren en wellicht uitbreiden met functionaliteiten waar gebruikers om vragen. Het business model mikt op break-even binnen anderhalf jaar. Hiervoor zijn 3.500 downloads nodig ofwel gemiddeld 195 downloads per maand. Dat lijkt me haalbaar, zeker omdat de app geschikt is gemaakt voor Engels, Spaans, Frans, Duits, Russisch en Chinees.”

Wie is er betrokken bij DM Calculator?

DM Calculator is een idee en initiatief van ondergetekende. Voor het design van de app heb ik samengewerkt met Carl Mangold, de man die o.a. ook verantwoordelijk is voor de app van Bright magazine. Voor het vertaalwerk heb ik samengewerkt met uiteenlopende native speakers en alle vertalingen zijn door vertaalbureau KERN gescreend. Tenslotte is de app getest door native speakers in diverse landen.”