Gespot

Fanly: Loyaliteitsprogramma met beacons voor lokale ondernemers

0

Fanly is een loyaliteitsprogramma voor lokale en franchise ondernemers. Als ondernemer heb je met Fanly je eigen programma waarmee je bestaande en nieuwe klanten automatisch kunt belonen. Hoe? Met beacons. Als klanten in de winkel zijn, worden ze automatisch herkend door Fanly-beacons. Jord Cuiper, mede-oprichter van Fanly, vertelt.

Wat is het?

“Fanly is een platform voor lokale ondernemers, waarmee je voor één euro per dag je eigen loyaliteitsprogramma kunt starten. Iedere winkel krijgt een eigen loyaliteitsprogramma, met unieke beloningen. Met dat eigen digitale spaarprogramma kun je als ondernemer nieuwe klanten bereiken en klanten automatisch herkennen en belonen voor een (herhaal-)bezoek aan de winkel.
Voor consumenten is Fanly een app waarmee je met beacontechnologie automatisch spaart voor korting en voordeel bij een bezoek aan bijvoorbeeld je favoriete lokale winkel, restaurant, sportschool of beautycenter.”

Waarom dit initiatief?

“Wij gingen voor lokale ondernemers op zoek naar een alternatief voor kortingsacties, omdat deze er vaak niet voor zorgen dat een klant nog een keer terugkomt. We willen lokale ondernemers opnieuw verbinden met de lokale consument. Ze hebben elkaar veel te bieden, maar lijken elkaar steeds minder te bereiken. Met Fanly kiest de ondernemer ervoor de klantloyaliteit te verhogen, zijn klantenbestand te vergroten en daarmee de omzet structureel te verbeteren.

Wij zien en vinden dat veel huidige ‘spaaroplossingen en platformen’ geen compleet product aan ondernemers bieden. Om een loyaliteitsplatform goed te laten functioneren, moeten alle facetten op orde zijn. Zowel instore promotie, online, op straat als via printmedia. Moderne technieken zoals beacons en geofencing, gecombineerd met de inzet van lokale promotieteams, heldere instructie voor het winkelpersoneel en het bieden van de juiste support, zorgen ervoor dat de ondernemer positieve resultaten kan behalen.”

Hoe werkt het?

“De klant meldt zich aan via de Fanly-app. Vervolgens wordt hij of zij dankzij de beacon-technologie bij elk bezoek automatisch herkend en beloond voor loyaal winkelgedrag. Het sparen vindt digitaal plaats, terwijl de beleving en beloning in het echt ervaren wordt. We hebben daarmee online & offline marketing en klantenbinding voor de lokale ondernemer simpel en toegankelijk gemaakt. Naast het belonen van het winkelbezoek worden spaarders ook beloond voor digitale mond-tot-mond-reclame, zoals het aanbevelen van de winkel en het delen van vouchers onderling. Zo worden winkels online en via de app onder de aandacht gebracht bij vrienden en kennissen.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We zijn een jaar bezig. Met name de eerste negen maanden waren als een soort bevalling: trial and error. Niet alleen op het gebied van productinnovatie, maar juist het leren van de behoefte en wensen van onze klanten en optimaliseren van de saleprocessen. Uit de eerste analyses blijkt dat gebruikers met name sparen voor kleine beloningen, en dat ze juist de (h)erkenning van de locatie voor hun loyale klantgedrag waarderen. Het gaat ze dus niet per se om kortingen van 60 of 70 procent. Hoe toegankelijker het voordeel, hoe beter.

Sinds 3 maanden geven we vol gas op sales en marketing. We hebben nu (juni 2015) 200 aangesloten locaties, meer dan 10.000 appgebruikers en we meten een maandelijkse constante groei van meer dan 35 procent in het gebruik van de app. Nu zitten we met name in Amsterdam en Rotterdam, maar Den Bosch, Utrecht en Haarlem worden nu ook veroverd. De ambitie is om in 2015 1.000 aangesloten locaties te hebben.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik ben er zelf sinds begin 2014 mee bezig. Ik heb de basis toen neergezet met mijn eerste investeerder: Dutch Standard. Die basis is tot nu toe heel solide gebleken. Afgelopen najaar ben ik Bas Jongerius tegengekomen. Hij heeft als voormalig marketingmanager van Scoupy heel veel praktische kennis en ervaring over hoe je een startup die drijft op content en deelname van lokale ondernemingen aanjaagt. Sinds mei is hij fulltime aan boord als COO & partner. Samen met Bas stuur ik het 12-koppige marketing- en salesteam aan.

Daarnaast hebben wij actieve investeerders zoals Chris Bouwer (Founding Partner Adyen) en Theo Hoeksema (Founder Paylogic) achter ons staan. Zij weten de potentie van Fanly en het team er achter op waarde te schatten. Naast de financiële injectie geven ze ons ook inspiratie, advies en coaching om ons te ondersteunen bij het realiseren van onze missie: om hét loyaliteitsplatform van Europa te worden.”