Gespot

Friendgift: Product sampling via Facebook & WhatsApp

0

Startup Friendgift biedt fabrikanten een nieuwe, sociale manier om hun producten door consumenten uit te laten proberen: social sampling. Teis Elferink, mede-oprichter van Friendgift, vertelt.

Wat is het?

‘’Traditionele samplingacties vinden meestal offline, bijvoorbeeld op straat of in winkels, plaats. Met Friendgift kunnen fabrikanten productsamples verspreiden via nieuwe kanalen, zoals Facebook en binnenkort zelfs WhatsApp. Dit biedt fabrikanten het voordeel om meer consumenten op een goedkopere en effectievere manier te bereiken. Door de koppeling met Facebook kunnen we namelijk iedere social sampling-campagne targeten op doelgroepkenmerken zoals geslacht, leeftijd, woonplaats en specifieke interesses, en zijn de resultaten van de actie real-time meetbaar.’’

Waarom dit initiatief?

‘’Wij willen de bekende uitdeelacties op straat digitaliseren om fabrikanten een betere aansluiting te bieden bij de consument van nu. Door de beperkte targetingmogelijkheden, is traditionele sampling vooral schieten met hagel en daarom niet meer van deze tijd. Met social sampling doen wij aan ‘scherpschieten’.’’

Hoe werkt het?

“Speerpunt van Social Sampling is dat niet de fabrikanten, maar de consumenten zelf de ‘marketeers’ zijn die het product online van vriend naar vriend verspreiden. Consumenten geven de samples namelijk als cadeau aan hun Facebookvrienden. De ontvangers krijgen het product thuisbezorgd of verzilveren het door een mobiele coupon op retaillocaties te laten zien.

Behalve merkzichtbaarheid die hiermee binnen vriendenkringen op Facebook ontstaat, komt de consument daadwerkelijk in aanraking met het product, zonder dat dit als directe reclame wordt ervaren. Elke social sampling-actie verbinden we namelijk aan een bepaald thema of gesprek van de dag op Facebook. Zo kan een ijsfabrikant inspelen op een hittegolf door Facebookvrienden elkaar ijsjes te laten geven met hun eigen persoonlijke boodschap. Het feit dat je hierbij het product van een vriend krijgt, wordt als sympathiek ervaren, waar traditionele sampling vooral een vorm van push-marketing is.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

‘’We hebben al een aantal succesvolle pilots gedraaid, onder andere met Royal Club van Vrumona en Nescafé van Nestlé. Gedurende de actie van Nescafé konden Facebookvrienden elkaar onder de noemer ‘Sharing is Caring’ een kopje koffie geven om de maandagmorgendip door te komen. De ontvangers kregen vervolgens een sampleverpakking met de nieuwe smaak van Nescafé op hun deurmat bezorgd. Dit is een goed voorbeeld van hoe fabrikanten hun sampling-acties interactiever en leuker voor de consument kunnen maken, waarbij je een reden creëert voor het geven van een sample aan je vrienden.

Bij alle pilots die we tot nu toe hebben gedraaid, waren de beschikbare samples binnen enkele uren vergeven. Dit succes is voor ons aanleiding geweest om het platform door te ontwikkelen voor campagnes op grote schaal. Daarnaast komen we volgende maand met een whitelabel-oplossing waarbij merken hun eigen branded actiepagina krijgen om de merkbeleving extra te vergroten.’’

Wie is er bij betrokken?

“Emiel Reinhardt (27) en ik, Teis Elferink (24), zijn de oprichters van Friendgift. Tineke de Buck is verantwoordelijk voor het webdesign en Richard de Ruijter voor de huisstijl. De website is ontwikkeld door Thijs Vogel en Florian Francken.”