Gespot

Friendgift: Echte cadeaus geven & ontvangen via Facebook

0

Met de social gifting-dienst Friendgift kun je gemakkelijk en real-time cadeaus versturen aan je Facebook-vrienden, voor elke reden, op ieder moment, waar je ook bent. Emiel Reinhardt, medeoprichter van Friendgift, vertelt.

Wat is het?

“Friendgift is een website waarop consumenten een vriend, geliefde of familielid een tastbaar cadeau kunnen geven via Facebook. Behalve voor de vaste momenten in het jaar, zoals een verjaardag of feestdag, is Friendgift vooral leuk voor de spontanere momenten. Zo kun je een vriendin verrassen met een ontspannend wellness-arrangement, nadat je op Facebook hebt gelezen dat haar stressvolle verhuizing eindelijk achter de rug is. De eenvoudige en snelle manier waarop je een ‘Friendgift’ geeft, zorgt ervoor dat je direct kunt reageren op Facebook-nieuws van vrienden met een bijpassend cadeau.

De ontvangers halen hun cadeaus uiteindelijk offline – in de winkel – op, waardoor ook fysieke retailers profiteren van onze social gifting-dienst.”

Waarom dit initiatief?

“Vrienden feliciteren elkaar in toenemende mate via social media. Friendgift speelt hierop in. Niet met onpersoonlijke cadeaukaarten, maar met ervaringen zoals een spectaculaire skydive of een gezellige high-tea. Ons aanbod bestaat uit traktaties en activiteiten voor buiten de deur, die tegelijkertijd leuke aanleidingen zijn voor vrienden om met elkaar af te spreken.

Daarnaast merkte ik een toenemende onvrede onder restaurants en retailers over het ‘kortingengeweld’ van kortingssites. Dat dergelijke acties doorgaans geen winst en veel koopjesjagers opleveren, is een veelgehoorde klacht. Friendgift zet niet de prijs, maar juist de beleving rondom het product en bedrijf in de spotlight. Hierdoor is het verlenen van hoge kortingen niet langer een vereiste om nieuwe klanten aan te trekken en ontstaat volgens ons een betere basis voor retailers om een klantrelatie voor de langetermijn op te bouwen.”

Hoe werkt het?

“De consument gaat naar Friendgift.nl, kiest een cadeau uit en selecteert een Facebook-vriend als ontvanger. Na betaling via iDeal wordt het cadeau automatisch via Facebook naar de ontvanger gestuurd. De ontvanger ziet het cadeau met een persoonlijk bericht op zijn of haar Facebook-wall verschijnen met een bijgevoegde link naar de digitale giftcoupon.

Om het cadeau te verzilveren gaat de ontvanger naar de winkel en laat de giftcoupon met zijn of haar smartphone zien aan de kassa. De activatie van de giftcoupon wordt automatisch door ons systeem geregistreerd, waardoor het voor de kassamedewerker makkelijk en snel werkt.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Samenwerking met bedrijven verloopt op ‘no cure no pay’-basis. Wij vragen pas een vergoeding -een percentage van de opbrengst- zodra het cadeau is verzilverd door de consument.

Naast offline bezoek en kans op up-selling in de winkel, profiteren deelnemende bedrijven van de waardevolle zichtbaarheid van hun product of dienst op Facebook. De cadeautjes verspreiden zich op virale wijze binnen vriendenkringen op Facebook, zonder dat een bedrijf hier iets voor hoeft te doen. Met Friendgift bieden wij bedrijven de helpende hand door marketing via social media concreet en laagdrempelig te maken met een kant-en-klaar product dat direct resultaat oplevert.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik, Emiel Reinhardt (26), en Teis Elferink (23) zijn de oprichters van Friendgift. Tineke de Buck is verantwoordelijk voor het webdesign en Richard de Ruijter voor de huisstijl. De website is ontwikkeld door Thijs Vogel en Florian Francken.”