Gespot

Fruess: Raad je Facebook-vrienden met ‘Wie is het?’ 2.0

0

Wie kent zijn vrienden het best, wie stelt de juiste vragen en wie komt als eerste uit bij de juiste persoon? Deze week is Fruess, een app voor moderne vriendengroepen, gelanceerd.  Het succesvolle spel ‘Wie is het?’, maar dan met gemeenschappelijke Facebookvrienden in de hoofdrol. De initiatiefnemers van Fruess vertellen er meer over.

Wat is het?

“Fruess is gebaseerd op het spel ‘Wie is het?’. Bij Fruess gaat het echter niet om fictieve figuren zoals Bill, Olga en Anita, maar staan gemeenschappelijke Facebookvrienden op het speelveld. Nodig elkaar uit om Fruess te spelen en ontdek wie het meeste weet over mensen die je beiden kent. Haal gezamenlijke herinneringen op van de basisschooltijd tot nu, stel persoonlijke vragen over en weer en beantwoord deze met ‘ja’ of ‘nee’. Wees alle tegenspelers voor en kom als eerste uit bij de juiste persoon.

Met Fruess leren spelers hun vrienden écht kennen, want achter elke vraag zit wel een leuk verhaal. Deelnemers zijn niet gebonden aan vragen over snorren, brillen en andere uiterlijke kenmerken, maar kunnen naar hartenlust variëren door herinneringen en geheimen aan te boren. Bijzondere verhalen en de laatste roddels komen spontaan naar boven. Juist dat maakt Fruess tot een verslavend spel dat keer op keer verrast!”

Waarom dit initiatief?

“Al sinds de opkomst van apps spelen wij verschillende spelletjes op de smartphone. Van onbekende games tot grote successen als Wordfeud, Draw Something en SongPop. Totdat we met het idee kwamen om zelf een spel te ontwikkelen. Fruess speel je niet alleen met en tegen je vrienden, maar gaat vooral ook óver je vrienden. Dat maakt deze app uniek.”

Hoe werkt het?

“Aanmelden is heel eenvoudig. Wanneer de app gedownload is, wordt er gevraagd om te bevestigen dat je in het bezit bent van een Facebook-profiel. Zo word het dus mogelijk gemaakt om de gemeenschappelijke vrienden die je met je tegenstander hebt, in het spel te betrekken. In het menu van Fruess staan al je Facebook-vrienden. Door middel van één druk op de knop kun je ze uitnodigen voor een spelletje Fruess. Fruess maakt alleen gebruik van de profielfoto en de namen van de gemeenschappelijke Facebookvrienden van jou en je tegenspeler.

Wanneer je de app download zal de de app vragen of deze berichten namens jou mag plaatsen op Facebook. Berichten worden geplaatst wanneer je het spelletje hebt gedownload en wanneer je gewonnen hebt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om mensen uit te nodigen via Facebook. Als je hiervoor kiest word automatisch een berichtje geplaatst op de tijdlijn van je vriend.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Fruess is gelanceerd op 5 maart. Na veel brainstormsessies hebben we contact gezocht met mensen die ons op weg konden helpen. Uiteindelijk vonden we de juiste personen. Ook in hun omgeving is de app zeer enthousiast ontvangen. Natuurlijk hopen we dat Fruess ook aanslaat bij andere vriendengroepen. Het is een verslavend spel dat keer op keer verrast. We hebben voor de toekomst overigens nog veel meer ideeën in petto.”

Wie is er bij betrokken?

“Luuk Haegens is een van de bedenkers van de app, hij is student commerciële economie. Rob de Groot en Koen Kerkhof van Artform internetprofessionals zijn verantwoordelijk voor concept, creatie en marketing en PhaseFour heeft de technische realisatie op zich genomen.”