Gespot

Greencode: Maakt duurzaamheid van gebouwen zichtbaar

0

Duurzaamheid maakt ook in de architectuur een ware revolutie door. Dat is goed nieuws, want gebouwen hebben een enorme impact op het milieu. Of deze gebouwen ook duurzaam zijn, kun je vaak niet zien. Greencode is geen app, maar een crossmediaal platform dat de duurzaamheid van gebouwen zichtbaar maakt. Oprichter Marco Dees vertelt over dit nieuwe initiatief.

Wat is Greencode?

“Wanneer je op een gebouw het Greencode logo ziet, scan je met jouw smartphone de QR-code in het logo. Je krijgt dan direct alle informatie over duurzaamheid van dat specifieke gebouw te zien. Bijvoorbeeld dat het gebouw 70% van zijn energie uit aardwarmte haalt en de rest uit de zonnepanelen op het dak. Of dat die mooie loungebanken in de lobby 100% recyclebaar zijn, net als de vloerbedekking die lijmloos is gelegd zodat jij geen giftige lijmdampen inademt.

Greencode creëert een duurzame uitstraling en is een informatieplatform voor gebouwbezitters en -gebruikers. Voor leveranciers van duurzame producten en diensten is Greencode daarnaast een manier om te laten zien wat hun bijdrage is geweest aan het gebouw. Ook maakt Greencode het voor deze bedrijven mogelijk om in contact te komen met particulieren of bedrijven die in hun oplossingen geïnteresseerd zijn.”

Waarom dit initiatief?

“Zowel particulieren als bedrijven willen steeds vaker bewust kiezen voor duurzame oplossingen, als deze tenminste even mooi en minstens zo betaalbaar zijn. Alleen wanneer je voor duurzaam wilt kiezen, moet je natuurlijk wel weten welke oplossingen er bestaan en waar je ze kunt vinden. Greencode is opgezet om in beeld te brengen wat vaak niet zichtbaar is. Met het idee ‘bekend maakt bemind’ in ons achterhoofd, genereren we met Greencode bekendheid voor duurzame organisaties, oplossingen en leveranciers.”

Hoe werkt Greencode?

“Greencode vormt de verbinding tussen duurzame locaties, duurzame leveranciers en particulieren of bedrijven die bewust willen kopen of investeren. Locaties die hun duurzaamheid willen laten zien, kunnen zich bijvoorbeeld via de website aanmelden en betalen in 2012 geen maandkosten. Greencode zorgt voor het samenstellen van hun mobiele website en de logo’s voor op hun pand. Duurzame leveranciers betalen in 2012 slechts € 19,- per maand en kunnen na aanmelding via het Greencode CMS eenvoudig hun eigen mobiele website creëren. Via het CMS kunnen ze vervolgens hun persoonlijke QR-code downloaden om eventueel in hun eigen communicatiemiddelen te verwerken. Verder is het eenvoudig om Google Analytics aan de mobiele website te koppelen en om de normale website zo in te stellen dat bij benadering door smartphone de mobiele versie van de website automatisch wordt getoond.”

 

Wat zijn de facts?

Greencode is net een week online, dus het is nog wat vroeg om conclusies te trekken. De statistieken zijn daarbij sowieso niet te vergelijken met die van consumentenapplicaties, maar vanaf dag één heeft Greencode al wel betalende deelnemers. We zijn momenteel in gesprek met vastgoedpartijen, gebouwbeheerders en belangrijke leveranciers die allemaal belang hebben bij het in beeld brengen van hun duurzaamheid. We zoeken actief naar pilotlocaties en deelnemers die nu in de opstartfase voordelig kunnen instappen.”

Wie zijn er betrokken bij Greencode?

“Zelf heb ik Greencode volledig bedacht en ontwikkeld. De technische realisatie heb ik met Alexander Goverse van Clear:right gedaan en de online marketing doen we in samenwerking met Hubert Mooren van Netnotion.”