Gespot

Haerlem.nu: Virtueel rondstruinen

0


Haerlem.nu
geeft niet alleen alle weetjes en historische feitjes over dit pittoreske stadje weer; bezoekers kunnen ook zelf verhalen en afbeeldingen toevoegen. Hiermee is Haerlem.nu een geosociaal netwerk boordevol feiten en anekdotes over het heden en verleden van de stad. In gesprek met Menno den Engelse, mede-eigenaar van Bitman, een van de initiatiefnemers van deze site.

Wat is het?

“Haerlem.nu is een historisch geosociaal netwerk gericht op Haarlem. Hier kunnen verhalen en feiten over de geschiedenis met anderen gedeeld worden. Iedereen kan afbeeldingen, anekdotes en Wikipedia-artikelen op de kaart zetten. Naast de algemene kaart is er ook een mogelijkheid om een thematische kaart aan te maken en deze op je eigen site of blog zetten. Er is al een themakaart over de bierhistorie van Haarlem en een kaart met krantenknipsels uit het archief van de Koninklijke Bibliotheek.”

Waarom dit initiatief?

“Wij maken regelmatig kaarten voor Google en wilde graag iets leuks voor onze eigen stad Haarlem doen. De afzonderlijke onderdelen van deze kaart zijn niet nieuw. Het is de combinatie die het bijzonder maakt; informatie over gebeurtenissen, plekken of personen op de kaart tonen, plus de publieksparticipatie, plus de historische invalshoek. plus de mogelijkheid een eigen kaart te maken en deze op je eigen site of blog te plaatsen. Deze onderdelen maken Haerlem.nu uniek. Het publiek brengt zelf het verleden van Haarlem in kaart.”

Hoe werkt het?

“De geografische kaart van Haarlem staat centraal. Bezoekers kunnen zoeken en op de kaart virtueel rondstruinen langs afbeeldingen, teksten, monumenten en Wikipedia-informatie. Nadat een gebruiker een account heeft aangemaakt, kan hij zelf verhalen en afbeeldingen op de kaart zetten en reageren op items van anderen.

 

Ook bestaat de mogelijkheid om themakaarten te maken, die vervolgens – met een simpele code zoals bij Youtube – op een eigen site of blog kunnen worden geplaatst.”

Wat zijn de facts?

“De site is net gelanceerd en we zijn hard bezig om het onder Haarlemmers bekend te maken want de kaart moet nu gevuld gaan worden. We zien het geosociale netwerk als een proeftuin voor technische applicaties en publieksparticipatie. Er wordt continu aan gewerkt. Zo hebben we net een laag met rijksmonumenten toegevoegd.

 

Binnenkort komt er een app voor de iPhone, wordt Google Streetview toegevoegd, kun je video’s aan een plek koppelen en zelf je data exporteren. Met de achterkant van de kaart willen we de boer op. Vergeet Haarlem en vergeet het historische aspect. Er zijn meer projecten waarbij het leuk is je stad  te taggen. Denk aan een kaart met locaties waar films zijn opgenomen. Kortom, voor ieder project waarbij locatie en de crowd een issue is, is deze kaartapplicatie interessant.”

Wie is betrokken?

Haerlem.nu is een initiatief van een groep Haarlemse creatieve ondernemers die elk hun eigen kennis en netwerk inbrengen om de geschiedenis van de stad te ontsluiten. Yvon Thewessen  van zo!ontwerp en Erik Duyvis van Tekst en Uitleg waren de initiatiefnemers van Haerlem.nu. Bitman is de drijvende kracht achter de site. Met onze kennis van geografische systemen en ervaring met de erfgoedsector waren wij ‘the right men on the job’. Ook inhoudelijk hebben wij dit project een flinke slinger gegeven.”