Gespot

Instant Magazine: Zelf digitale responsive magazines maken

0

Met de software van Instant Magazine maak je zelf responsive magazines. Dat zijn digitale magazines die direct geschikt zijn voor smartphone, tablet en desktop. Een eigen magazine in je eigen huisstijl. Daan Reijnders, initiatiefnemer van Instant Magazine, vertelt.

Wat is het?

“Instant Magazine is software om digitale magazines mee te maken, voor alle devices. Van smartphone tot smart tv en alles wat er tussen zit. Volledig meetbaar door uitgebreide statistieken, full screen video, personalisatie, veel animaties, keuze uit 25 pagina-templates en meerdere magazine-thema’s.”

Waarom dit initiatief?

“Communicatie wordt steeds meer een commodity. Oftewel, een dienst die je ‘inkoopt’. Daarnaast wordt B2B steeds meer zelfredzaam. In deze lijn kunnen onze gebruikers, zonder kennis van HTML of grafische pakketten, zelf mooie magazines maken. En tot slot: alles wordt natuurlijk mobile.”

Hoe werkt het?

“Het systeem leidt je door het ‘maakproces’. Als je een nieuw magazine maakt, creëer je eenmalig een ‘magazine categorie’. Aan deze categorie is je domeinnaam, logo, Google Analytics-code, een thema en vormgeving gekoppeld. Bij het maken van een tweede magazine selecteer je de categorie en alle instellingen staan automatisch goed. Daarbij wordt er een editie-archief opgebouwd.

Na het instellen van de basics ga je simpelweg pagina’s aanmaken. Momenteel zijn er ongeveer 25 paginatypes (templates) door ons ontwikkeld. Deze zijn allemaal geoptimaliseerd voor smartphones, tablets en desktops. We hebben templates voor bijvoorbeeld covers, tekst, video’s, fotogallery’s, agenda’s en webshopproducten. Op basis van het template dat je kiest vul je de gevraagde velden in (tekst, beeld en video). Styling kun je op magazineniveau doorvoeren, maar ook op paginaniveau. De volgorde van pagina’s en subitems is eenvoudig te veranderen.

Magazines zijn te dupliceren (in zijn geheel of per pagina). Zo kun je heel snel een tweede magazine aanmaken. Verder zijn er tal van ‘advanced features’. Op elke plek van het magazine kun je content personaliseren, bijvoorbeeld de naam van de ontvanger. Maar zoals bij het verslag van de halve marathon van Egmond is ook de eindtijd en de uitslagenpagina gepersonaliseerd, erg leuk!”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Op dit moment hebben we 40 klanten die samen al meer dan honderd magazines gepubliceerd hebben. Voornamelijk bureau’s, uitgeverijen en bedrijven met een communicatie-afdeling. De grootste lering is dat mobile bezoek leidt tot een grotere betrokkenheid. Op mobiel zijn gebruikers bereid om meer pagina’s te bezoeken dan op desktop.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik ben initiator van Instant Magazine. Joost Galama is betrokken als technisch ontwikkelaar. Aan de ontwikkeling hebben verder een team van designers, front-enders en back-end developers gewerkt.”