Gespot

Kunstveiling: Online verkoop van kunst en design

0

Op zoek naar echte (betaalbare) kunst? Een gesprek met Arthur Brouwers over Kunstveiling.

Wat doet de site?

“Kunstveiling is een online veilingsite voor Kunst en Design. Anders dan bij open marktplaatsen laat Kunstveiling alleen kunst en design toe die veilingwaardig is en past binnen het concept. Dus geen nadrukken, posters, canvasprints et cetera, maar echte kunst. Wel is het mogelijk, anders dan bij een normaal veilinghuis, om zelf items aan te bieden, mits deze aan de voorwaarden voldoen.

De missie van Kunstveiling is om zo veel mogelijk kunst daar te krijgen waar het hoort. Aan de muur bij mensen thuis of op kantoor. En dan dus wel echte kunst en geen canvasprint van IKEA.”

Waarom deze site?

“De site is ontstaan uit irritatie over het aanbod op de grote marktplaatsen en online veilingen. Hier wordt het aanbod bepaald door goedkope prints en ander werk dat het predicaat kunst niet verdient. Dit is ook logisch, het zijn immers open platformen. Maar hierdoor is het voor een liefhebber wel onmogelijk om een rubriek te blijven volgen. Er staat zoveel rommel in, of dubieus aanbod, dat het niet alleen vervelend is, maar ook nog eens mensen aanzet tot het kopen van items die geen enkele waarde hebben.

Toch hoeft echte kunst helemaal niet duur te zijn. Door het aanbod goed in de gaten te houden bieden wij op Kunstveiling goede werken tegen een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Kunst koop je natuurlijk in de eerste plaats omdat je het mooi vindt, dat is echt het belangrijkste, maar het is dan wel prettig om te weten dat je een goede koop hebt gedaan tegen een reële prijs. Daar staan wij voor.”

Hoe werkt de site?

“Op Kunstveiling kun je kunst en design kopen en verkopen. Kunstveiling rekent geen commissies voor eigen inbreng en is dus gratis voor particulieren.”

 

Wat zijn de facts?

“Kunstveiling haalt haar inkomsten uit veilingen die in opdracht gedaan worden, doordat bijvoorbeeld een bedrijf een deel van haar collectie wil verkopen. Deze items worden aangeboden door de veilingmeester zelf en wij nemen dan ook de volledige afhandeling over. Daarnaast vragen wij mensen (handelaren) die de site intensief gebruiken een kleine vergoeding in de vorm van een abonnement.

Kunstveiling is pas net live, maar het is leuk om te zien dat er in de eerste weken al aardig wat items zijn verkocht. Van een mooi vaasje van de Nederlandse glaskunstenaar A.D. Copier tot bijvoorbeeld een schilderij van Herman Brood. Over enkele weken zal het aanbod overigens flink toenemen, omdat wij dan een deel van een zeer grote verzameling zullen gaan veilen en hierdoor wekelijks veel nieuwe items zullen aanbieden.”

Wie maakt de site?

Kunstveiling heb ik zelf opgezet. Ik ben oud directeur van de vroegere veilingsite Ricardo en kunstliefhebber. De website is gebouwd door Encage uit Eindhoven.”