Gespot

Left2Cook: Recepten met de ingrediënten uit je voorraadkast

0

Nooit meer lastminute naar supermarkt om boodschappen te halen voor het avondeten, terwijl je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Left2Cook helpt je namelijk om een recept te bedenken aan de hand van de ingrediënten die je nog in huis hebt. Raimondo Semprevivo, bedenker van Left2Cook, vertelt.

Wat is Left2Cook?

Left2Cook helpt je om recepten klaar te maken zonder eerst naar de winkel te hoeven voor ingrediënten. Left2Cook is een nieuwe app die het consumenten mogelijk maakt om eenvoudig en lekker te koken. De app helpt je om een origineel recept klaar te maken zonder eerst naar de winkel te hoeven voor ingrediënten. In tegenstelling tot bestaande recepten gaat deze app namelijk uit van wat er thuis al in de koelkast ligt. De Left2Cook iPhone- en iPad-app kunnen voor € 0,79 worden gedownload in de Appstore.”

Waarom dit initiatief?

“Left2Cook heeft dezelfde opzet als een online kookboek, maar voegt daar iets aan toe: gemak. De app werkt net andersom, want de ingrediënten die al in huis zijn bepalen welke recepten er mogelijk zijn. Daarmee speelt Left2Cook in op de wens naar meer convenience in de keuken. Nederlanders krijgen wel steeds meer aandacht voor lekker eten en drinken, maar het ontbreekt hen ook regelmatig aan tijd om eerst boodschappen te gaan doen. In de praktijk liggen er echter meer dan genoeg ingrediënten al in de koelkast of de provisiekast te wachten om mee aan de slag te gaan.

Met de nieuwe app kan ook succesvol de strijd worden aangegaan met de voedselverspilling. Veel overgebleven voedingsmiddelen verdwijnen in de afvalcontainer. Bekend is dat er per hoofd van de bevolking in Nederland per jaar veertig kilo voedsel wordt weggegooid, een hoeveelheid die gelijk staat aan 1,2 miljoen vrachtwagens.”

Hoe werkt Left2Cook?

“De werking van Left2Cook is heel eenvoudig. De app is op 2 manieren te gebruiken. De eerste optie is dat je alle ingrediënten die al in huis zijn invoert. Vergeet daarbij vooral niet de oliën en kruiden aan te vinken en laat je verrassen door de vele eenvoudige, verse en heerlijke recepten die tevoorschijn komen. Krijg je een groene melding, dan heb je alle ingrediënten in huis en kun je direct aan de slag. Een oranje melding? Oeps! Je mist een ingrediënt… Misschien je buren lief aankijken? Een rode melding betekent dat je meer dan twee ingrediënten mist en het toch echt tijd is om boodschappen te halen.

De tweede werkwijze kun je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld even geen inspiratie hebt om bijvoorbeeld een lekkere pasta te bereiden. Vink in dat geval alleen pasta aan en de echte authentieke Italiaanse pastagerechten komen te voorschijn. Dit kan met elk ingrediënt dat je hebt, zolang je er maar een per keer aanvinkt.”

Wat zijn de facts?

“De app Left2Cook is afgelopen zondag gelanceerd dus we hebben nog geen cijfers van het aantal downloads. Wel staan we momenteel op de tweede plek in de Appstore onder lifestyle-top betaald.”

Wie is er betrokken bij Left2Cook?

“Ik, Raimondo Semprevivo, ben de bedenker van het concept. Het ontwerp en de technische realisatie is verzorgd door de Appsfabriek. De gerechten zijn ontwikkeld in samenwerking met een gepassioneerde kok, Giuseppe Semprevivo, die afkomstig is uit Sicilië. Die keus is niet toevallig: Mediterraanse gerechten lenen zich er bij uitstek voor om met een minimaal aantal ingrediënten te worden bereid. Ook uit andere landen zijn veel receptentips aanwezig. Nu al zijn er 316 verschillende ingrediënten in Left2Cook ingevoerd, goed voor een totaal van ruim vijfhonderd recepten. De variatie is groot: van een koude pasta alla carrettierra tot een courgette-omelet.”