Gespot

Legaldownload: Je eigen downloadshop

0

Als artiest je eigen muziek verkopen en promoten via Legaldownload. Zonder label toch platen verkopen.

Wat doet de site?

“Bij Legaldownload kun je als artiest/ label gratis een downloadshop aanmaken en je muziek als MP3 downloads verkopen en promoten. Zo maken we het voor veel artiesten mogelijk om laagdrempelig hun muziek op een professionele manier online aan te bieden. Ook voor de muziekliefhebber is het een leuke site om nieuwe muziek te vinden. We bieden muziek aan van de dance smash van 538 tot de nieuwe single van een volksartiest uit Meppel.”

Waarom deze site?

“Na jarenlang van dance muziek produceren op onze studentenkamers, stuurden we wat demo´s naar platenmaatschappijen. We kregen daar vrijwel geen reactie op terug. Nu kan dat aan onze kwaliteit hebben gelegen, maar we kwamen er al vrij snel achter dat wij niet de enige waren. Er wordt maar weinig geïnvesteerd in nieuw talent.

Vervolgens hebben we een uitgeverijcursus gevolgd en zijn we begonnen met Legaldownload, inmiddels alweer 4 jaar geleden. In eerste instantie verzorgden we alleen de distributie van de muziek van ‘eigen-beheer-artiesten’. Gaandeweg zijn we ons ook gaan richten op de promotie van de muziek en samenwerkingen aangegaan met labels, radiozenders en muziekgerelateerde websites in Nederland, België en Duitsland.

Naast dat er muziek wordt aangeboden van de bekende artiesten willen we ook graag een platform bieden voor talentvolle artiesten die nog niet bekend zijn bij het grote publiek. Je ziet de laatste tijd veel leuke artiesten en bands stoppen, en dat is jammer. Wij hebben daar natuurlijk niet de oplossing voor maar we proberen wel te helpen door juist ook voor deze artiesten een platform te bieden om hun muziek onder de aandacht te brengen. Want laat dat duidelijk zijn, er zit verrassend veel talent bij!”

Hoe werkt de site?

“Een artiest heeft een eigen admin panel en kan zelf de muziek uploaden, prijzen bepalen en realtime de verkopen volgen. De downloadshop van de artiest kan eenvoudig worden geïmplementeerd in de eigen website en bijvoorbeeld MySpace.

Naast het gratis account heeft Legaldownload een betaalde service. Bij een betaald account profiteert de artiest van een aantal extra voordelen. Zoals het aanpassen van de lay-out van de downloadshop en het promoten van zijn of haar muziek bij meer dan 1.100 radiozenders die aangesloten zijn bij Legaldownload. Verder plaatsen we op maat gemaakte downloadshops in muziekgerelateerde websites zodat de muziek via allerlei kanalen wordt aangeboden. Denk dan aan sites als SimoneFM, OnStage, Zingend Nederland en nog veel meer! Verder kan men kan de muziek bij iTunes aanbieden via het Legaldownload platform. Alle downloads tellen ook mee voor de hitlijsten.”

Wat zijn de facts?

“Er zijn bij Legaldownload 11.300 artiesten aangesloten en 1.034 labels, we zijn inmiddels ruim 4 jaar online. De site is momenteel drietalig en zal op korte termijn in 9 talen beschikbaar zijn. Het businessmodel is gericht op de premiumpakketten, een percentage van de verkoop van de downloads en advertising.”

Wie maakt de site?

“We zijn een tweeling van 29 jaar en hebben een bedrijf gevestigd in de binnenstad van Utrecht. We werken met twee vaste programmeurs die bij ons in dienst zijn en de techniek wordt dus in eigen beheer gebouwd. Naast Legaldownload hebben we meerdere websites, onder andere Clubbyclub.” (Clubbyclub is al eerder gespot, red.)

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Teun Bontrop over Legaldownload.