Gespot

Magzmaker: Ontwerp & publiceer online magazines

0

Magzmaker is een cms waarmee online publicaties in de vorm van een webapp kunt ontwerpen en publiceren voor alle devices. Het cms is in eerste instantie gemaakt zodat organisaties duurzame relaties kunnen realiseren met hun doelgroepen. Herman van Oorschot, Partner bij internetbureau Fullmoon, vertelt.

Wat is het?

“Magzmaker is een cms dat gebruikers de mogelijkheid geeft gemakkelijk online publicaties in de vorm van een webapp te ontwerpen en te publiceren. Door het gebruik van HTML5 is de applicatie na het ontwerp direct beschikbaar voor alle devices.”

Waarom dit initiatief?

“Organisaties communiceren steeds inhoudelijker, zeker op internet. Voor contentmarketing gebruiken ze meestal hun website, gecombineerd met e-mailnieuwsbrieven en social media. Volgens mij mis je dan een kans om een echt rijke ervaring te bieden. Ik ben ervan overtuigd dat een online magazine, in samenhang met je website en social media, onontbeerlijk is om je doelgroep inhoudelijk aan je te binden en een betere merkbeleving te bieden.

Eind 2012 ontstond het idee voor het maken van een goed werkend, gebruiksvriendelijk cms voor online magazines en andere publicaties. Het moest organisaties de mogelijkheid geven zelfstandig een online magazine te (laten) ontwerpen en te publiceren. Het internet kan namelijk prima figureren als distributiekanaal, zodat er geen tussenpersonen of organisaties meer nodig zijn. Een waardevol voordeel voor gebruikers van Magzmaker”

Hoe werkt het?

“Organisaties die Magzmaker gebruiken hoeven geen kennis van HTML of HTML5 in huis te hebben. Templates kun je geheel zelfstandig maken door tekst en afbeeldingen met ‘drag and drop’ te positioneren en door parameters zoals kleur, afmetingen, uitlijnen en transparantie in te stellen . Op deze manier kun je je creatie precies op maat maken en publiceren.

Klanten kunnen een template ook door ons laten maken. We bieden een starter-kit aan waarin wij op basis van een briefing van de klant een aantal templates maken. Vervolgens krijgt de klant een cursus om op basis van die templates edities van het blad samen te stellen. Hij of zij plaatst dan zelf nieuwe content in de templates en past deze eventueel aan. Aangepaste templates kun je weer als nieuwe templates voor hergebruik opslaan.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Magzmaker beleefde 26 november 2013 een soft launch, waarna de eerste belangstellenden zich meldden. Begin 2014 hebben we al ruim tien online bladen met Magzmaker ontwikkeld en gepubliceerd. Op dit moment hebben we vijftien bladen in ontwikkeling en zijn we met zeker tien geïnteresseerden in gesprek. Ondertussen werkt ons team aan updates met nieuwe magazinefuncties en –mogelijkheden. Iedere maand verschijnt een nieuwe release. Het is onze ambitie dat er in een jaar minstens 100 magazines met Magzmaker worden gepubliceerd.”

Wie is er bij betrokken?

“Magzmaker is ontwikkeld door het internetbureau Fullmoon. Alle ontwikkelaars zijn medewerkers van Fullmoon. Ik ben zelf nauw betrokken bij de ontwikkelingen en het team.”