Gespot

NOS Jeugdjournaal-app: De eerste volledige nieuws-app voor kinderen

0

Het NOS Jeugdjournaal lanceert de eerste volledige nieuws-app voor kinderen in Nederland. Met de nieuwe Jeugdjournaal-app kunnen kinderen snel, gemakkelijk en op elk moment van de dag nieuwsvideo’s en uitzendingen van het NOS Jeugdjournaal terugkijken, reageren op stellingen of een weerfoto insturen. Lara Ankersmit, hoofd NOS Digitale Media, en Ronald Bartlema, chef NOS Jeugdjournaal, vertellen.

Wat is het?

Ronald: “Met de NOS Jeugdjournaal-app kunnen kinderen snel het laatste Jeugdjournaalnieuws checken. Ze kunnen meepraten over het nieuws door te reageren op stellingen of vragen te stellen. Ook kunnen ze hun weerfoto insturen.”

Waarom dit initiatief?

Ronald: “Het NOS Jeugdjournaal is al ruim 33 jaar voor vele kinderen dé plek waar ze hun dagelijkse portie nieuws vandaan halen. Ooit zijn we begonnen met één tv-uitzending per dag, die je maar op één moment op de dag kon zien. Tegenwoordig voorzien we kinderen 24/7 van nieuws. Op tv, op internet en nu dus ook op hun smartphone of tablet. Wij brengen kinderen het belangrijkste nieuws op een begrijpelijke manier, zoals ze van ons gewend zijn, maar nu in een nieuw jasje.”

Lara: “Steeds meer kinderen gebruiken een smartphone of tablet. Een Jeugdjournaal-app met het overzicht van het laatste nieuws kon eigenlijk niet uitblijven. We hebben deze app gemaakt voor Androidsmartphones en -tablets. Op basis van de bevindingen na deze lancering gaan we de app doorontwikkelen en wellicht ook beschikbaar maken voor andere platforms.”

Hoe werkt het?

Lara: “Het openingsscherm van de Jeugdjournaal app, het thuisscherm, is opgebouwd uit verschillende blokken. Dit kunnen verhalen zijn, maar ook stellingen, het weer of de uitzendingen. In veel van de verhalen van Jeugdjournaal speelt video een belangrijke rol. Daarom wordt bij het openen van een verhaal automatisch de bijbehorende videoclip afgespeeld. Voor gebruikers die dit liever niet hebben, in verband met grenzen aan dataverkeer, hebben we een instelling gemaakt om dit ‘automatisch afspelen’ uit te zetten. Je vindt deze instelling onder de optie ‘Menu’ > ‘Instellingen en info’.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

Lara: “De komende periode volgen er updates waarin we de app uitbreiden en verder verbeteren. Zo gaan we aan de slag met het oormerken van verhalen als favoriet. Ook willen we – met behulp van een wereldkaart – beter uitleggen waar in de wereld verhalen zich afspelen.

We beginnen met een Android app voor smartphone en tablet. Dit heeft twee redenen. Enerzijds zien we dat er meer Android toestellen verkocht worden. Anderzijds zien we aan de andere NOS-apps dat Android apps het vaakst worden gebruikt. We beginnen daarom met een Android app.

De Jeugdjournaal-app is beschikbaar voor Android telefoons en tablets met een Android versie 2.3 en hoger. De app is in liggende stand (landscape) en staande stand (portrait) te gebruiken.”

Wie is er bij betrokken?

“Dat zijn wij twee: Ronald Bartlema, chef van het NOSJeugdjournaal, en Lara Ankersmit, hoofd NOS Digitale Media.”