Gespot

P.I.M.P.: Eenvoudig je eigen app maken & publiceren

0

Vanaf deze week is het voor iedereen mogelijk om een eigen app te publiceren. Met P.I.M.P. kan voor € 10,- per maand een app worden gemaakt. Het idee dat het publiceren van apps duur is en alleen voor grote bedrijven of ontwikkelaars is passé. Wendy Toering, productmanager, vertelt.

Wat is het?

"P.I.M.P., een afkorting voor Personal Interactive Mobile Publishing, biedt gebruikers een eenvoudige webinterface waarin apps kunnen worden ontwikkeld aan de hand van sjablonen. De sjablonen zijn beschikbaar in allerlei soorten thema’s en designs. Wanneer de app gereed is, kan de app worden gepubliceerd als native app voor de iPad en HTML5 app."

Waarom dit initiatief?

"Ieder persoon heeft wel een verhaal te vertellen, dat kan worden uitgegeven. Van een passie, hobby of een belangrijke gebeurtenis (vakantie, wereldreis, bruiloft, geboorte of jubileum) tot een portfolio. Met P.I.M.P. bieden we een tool die het mogelijk maakt om een verhaal op een laagdrempelige manier te delen.

P.I.M.P. is een dienst van LayerGloss. Het online app creatie platform, de LayerGloss App Creator, is oorspronkelijk gebouwd voor designers en uitgevers, maar aangezien iedereen een 'uitgever' kan zijn, hebben we het platform geschikt gemaakt voor het grote publiek."

Hoe werkt het?

"Omdat P.I.M.P. voor iedereen is, hebben we het maken van een app zo makkelijk mogelijk gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen is sjablonen te kiezen en deze te vullen met foto’s of andere afbeeldingen. Ook kun je teksten toevoegen. Voor diegene die behoefte hebben aan meer vrijheid en functionaliteiten (audio, video, animatie, weblinks etc.) zijn er sjablonen zonder design die naar eigen creativiteit zelf te vullen zijn. Voor ieder wat wils dus.

Tijdens het ontwikkelen van de app kan het resultaat direct op de iPad worden bekeken. Wanneer men helemaal tevreden is, kan de app met een druk op de knop worden gepubliceerd als iPad app in de App Store of HTML5 app. De app is dan een web app die in iedere browser en dus op ieder device kan worden bekeken. In principe heb je dan ook gelijk een website. Later dit jaar wordt het ook mogelijk om te publiceren voor iPhone en Android devices. De gebruiker kan er tevens voor kiezen om de app alleen beschikbaar te maken voor een select publiek.

Nadat de app is gepubliceerd kan men de inhoud van de app updaten. Ook kunnen push berichten worden verstuurd om de gebruikers van de app op de hoogte te brengen van nieuwe content.

Met een gratis account kunnen gebruikers al direct aan de slag. Om toegang te krijgen tot alle functionaliteiten van de tool, kan men het account upgraden voor €10,- per maand, waarbij de eerste app gratis kan worden gepubliceerd. Voor iedere volgende app die men publiceert betaalt men €10,- per maand. De app wordt gepubliceerd onder het LayerGloss account in de App Store. Men hoeft dus niet de uitdaging aan te gaan om zelf een Apple Developer Account aan te vragen. En zeker niet onbelangrijk: Ondanks het lage bedrag van €10,- per maand bevatten de apps geen advertenties van derden."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"LayerGloss is vorig jaar door accelerator en investeerder Startupbootcamp geselecteerd uit 450 aanmeldingen wereldwijd en is door Wired UK benoemd als één van hottest startups. Ook hebben we vorig jaar een half miljoen dollar investeringsgeld opgehaald."

Wie is er bij betrokken?

"P.I.M.P. is een dienst van LayerGloss. LayerGloss is opgericht door Phuong Do (CEO) en Martin van Spanje (CTO)."