Gespot

Paypool: Online spaar tool

0

Paypool is een handige, veilige en leuke online tool waarmee je alleen of samen met anderen kunt sparen of betaalde rekeningen kunt delen. Je maakt heel eenvoudig een zogenaamde Pool aan en nodigt mensen via e-mail of sociale media uit om daaraan bij te dragen. Medeoprichter Maurits van Rijckevorsel vertelt over de dienst.

Wat is Paypool?

Paypool lijkt op een reguliere bankrekening. Het grote verschil is de gezamenlijke toegang om bijvoorbeeld het saldo of transacties te kunnen zien. Natuurlijk kan alleen de organisator betalingen doen vanuit de rekening. Zo heeft iedereen altijd overzicht en kun je elkaar via het interne berichtensysteem aanmoedigen om te sparen of te betalen. Denk bijvoorbeeld aan iets waar je voor spaart en waar anderen aan kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld door samen sparen te voor een doel zoals een reis, auto of een feest. Of sparen voor de afdelings-pot voor verjaardagen of uitjes. Of sparen voor een gezamenlijk cadeau, of de collectieve rekening voor een sportteam of collecteren voor jouw goede doel.”

Waarom dit initiatief?

“Het is onze ambitie om een dienst aan te bieden waarmee het sparen en inzamelen van geld leuk, makkelijk en veilig wordt. De dienst is ontstaan vanuit het inzicht dat veel van de huidige bank- en betalingssystemen nogal star en absoluut niet sociaal zijn. Als gebruiker kun je niet makkelijk en transparant samen sparen, samen betalen of informatie delen. Bij Paypool is dit wel mogelijk. Het is geen bank maar handelt wel conform de strikte regels die De Nederlandsche Bank stelt aan elektronisch geldinstellingen.”

Hoe werkt Paypool?

“Je gaat naar de website en opent met alleen een e-mailadres een account. Daarna kies je wat je wilt gaan doen. Sparen, een rekening delen, een gezamenlijk cadeau organiseren of collecteren. Je geeft het streefbedrag aan en je nodigt via Facebook of e-mail vrienden of familie uit om mee te doen. Wanneer de Pool het doelbedrag heeft bereikt kan de organisator van de Pool kiezen om het geld naar zijn eigen rekening over te maken. Gebruikers die het systeem veelvuldig gebruiken verdienen spaarpunten. Deze spaarpunten kunnen worden omgezet in contant geld.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“De dienst is half januari opengegaan voor het publiek. Inmiddels zien we dat het systeem voor verschillende doeleinden wordt gebruikt en zijn er vele honderden gebruikers. Er wordt op continue basis gewerkt aan het systeem om verbeteringen en nieuwe functionaliteit te implementeren. Hiermee spelen wij in op de wensen van onze gebruikers. Paypool is volledig gratis te gebruiken, wanneer men alles via internetbankieren regelt. Voor iDEAL en creditcard betalingen vragen wij transactiekosten. Op termijn worden er nieuwe verdienmodellen geïmplementeerd en zullen wij een deel van de rente ontvangen over het geld, wat bij Paypool is ondergebracht.”

Wie is er betrokken bij Paypool?

Paypool is opgericht door Erik van Eykelen (techniek), Adam Posma (financieel), het bedrijf TTY Internet Solutions en mijzelf, Maurits van Rijckevorsel. TTY is verantwoordelijk voor o.a. de bouw van de app, die binnenkort uitkomt voor Smartphones. Verder zijn er een aantal informal investors betrokken.”