Gespot

Payst: Laat klanten je aanbevelen op social media in ruil voor korting of een gratis product

  • Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe beloningssysteem Payst maakt van social media een krachtige marketingtool. Klanten krijgen bij een online aankoop direct een voordeelcoupon wanneer zij via een klik op de Payst-button informatie over het product via Facebook of Twitter delen. Marco Groenendijk, CEO bij Payst, vertelt.

 

Wat is het?

“Payst is een nieuw systeem waarmee online klanten in ruil voor een beloning (zoals korting) hun aankoop meteen kunnen delen via Twitter of Facebook. Het is de droom van elke marketeer. Consumenten die twitterend en postend je merk aanbevelen via hun sociale netwerk. ‘Rumour around the brand’ brengt tenslotte geld in het laatje. Maar hoe krijg je een klant aan het posten en twitteren? Het onlangs gelanceerde Payst – inderdaad, klinkt als ‘paste’ – is de veelbelovende schakel tussen social media en keiharde marketing. Zo gewoon als nu de like-button is, zo gewoon is straks de Payst-knop.”

Waarom dit initiatief?

“Er gaat niets boven mond-tot-mondreclame. De kracht van deze reclame is tegelijk het nadeel: het wordt voor je gemaakt. Je hebt er nauwelijks grip op. Dat gold ook altijd voor de berichtgeving in social media. Hoe krijg je klanten zover dat ze zich als actieve ambassadeur gaan opstellen? Met Payst krijgen bedrijven eindelijk een mogelijkheid om klanten – als part of the deal – reclame te laten maken. Niet naderhand, maar direct op het moment van aankoop of keuze zelf. Zo’n systeem bestond nog niet en het is dan ook veelbelovend. De communicatiewaarde van sociale netwerken is daarmee simpeler dan ooit te benutten.”

Hoe werkt het?

“Payst werkt heel eenvoudig. Op websites en in webshops staat een Payst-button, waar bedrijven een specifiek voordeel aan koppelen. Wie een product niet gewoon bestelt maar ‘payst’, krijgt bijvoorbeeld korting of een extra product. Dat ‘paysten’ is zo gebeurd: klik op de button, log in bij Facebook of Twitter, kies het bericht dat je wilt delen en ontvang direct een voordeelcoupon.

Op dat moment gaat de recente aankoop als een lopend vuurtje door het sociale netwerk. En de betreffende consument profiteert tegelijkertijd van aantrekkelijk voordeel.

Aanbieders implementeren de Payst-widget eenvoudig in hun webomgeving. Ongeveer even gemakkelijk als het plaatsen van een video op YouTube.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Payst is onlangs gelanceerd. Binnenkort volgen een Facebook-app en een mobiele app. De oprichters verwachten dat de markt zichzelf zal creëren. Zodra bedrijven het paysten gaan aanbieden, zullen consumenten direct het voordeel inzien en daar gebruik van maken. Daardoor zullen nog meer aanbieders de Payst widget gaan implementeren en zal het al snel gemeengoed zijn. Het systeem is zo universeel toepasbaar, dat het ook interessant is voor aanbieders en consumenten in andere landen. Payst heeft dan ook internationale ambities.”

Wie is er bij betrokken?

“Payst is een initiatief van mij (Marco Groenendijk), Ruben de Baat, Joël de Baat en Harm Bandstra. Ze werken al geruime tijd aan de voorbereiding, maar hun enthousiasme is nog onverminderd. Sterker nog, door de positieve reacties op Payst wordt het vuur alleen maar aangewakkerd. Payst is precies wat ondernemers en marketeers nodig hebben. Deze tool verbindt online marketing met sociale media. Als klanten over een aankoop gaan praten in hun eigen netwerk, levert dat enorm veel exposure op. En belangrijker: voor veel bedrijven zal het meetbaar extra omzet opleveren.

Omdat Payst zowel voor aanbieders als consumenten eenvoudig is in gebruik, verwachten de oprichters een snelle uitrol. Zwaarwegende nadelen, weerstanden en risico’s zijn er niet voor nieuwe gebruikers. Binnenkort is even paysten de gewoonste zaak van de wereld. Daar zijn we zeker van!


Bron:  Payst