Gespot

Peeq: Deel korte video’s met vrienden of vreemden in de buurt

0

Met peeq kun je korte videos sturen en ontvangen, waar je ook bent. En dankzij de unieke videocompressie kan dat ook bij een slechte internetconnectie. Met een klik op de knop is het mogelijk om een filmpje van 6 seconden te maken en te delen met mensen over de hele wereld, of gewoon met je vrienden. Julia Brehm, initiatiefnemer van peeq, vertelt.

Wat is het?

“Met peeq kun je nieuwe mensen leren kennen en ontdekt worden door de Telescoop – ongeacht waar iemand is! Met een klik op de knop is het mogelijk om een filmpje van 6 seconden te maken en te delen met mensen over de hele wereld, of gewoon met je vrienden. Er zijn natuurlijk al veel apps waarmee je leuke en persoonlijk video’s kunt maken om te delen met vrienden en familie. Desondanks heeft peeq eigenschappen die de app uniek maken. Zo is het bij onze app mogelijk om ook in contact te komen met vreemden in de buurt of duizenden kilometers ver. En daarnaast gebruiken wij een unieke videocompressie die het mogelijk maakt voor gebruikers met een slechte netwerkverbinding om ook video’s te ontvangen en te verzenden. Een video heeft slechts de grootte van een foto.”

Waarom dit initiatief?

“Ik ben altijd heel hecht geweest met mijn broer. Maar toen hij besloot om naar Zuid-Afrika te verhuizen en mij achter te laten, kon ik maar geen mobiele oplossing vinden om momenten te delen en om in nauw contact te blijven terwijl we “on the go” waren. Het altijd inplannen van Skype-gesprekken werkte niet voor ons, en met het verzenden van tekstberichten kun je niet genoeg emoties kwijt. Aangezien ik erg van reizen en nieuwe mensen ontmoeten hou, kreeg ik het idee om deze twee zaken met elkaar te combineren. Dit resulteerde erin dat ik samen met bevriende developers peeq heb gecreëerd.”.

Hoe werkt het?

“De gebruikers die het dichtste bij jou zijn, staan bovenaan. Hoe meer je naar beneden scrollt, hoe verder weg de personen verwijderd zijn. Men kan op een foto klikken om deze te vergroten en vervolgens de gebruiker peeq-en door op de blauwe knop te drukken. Door iemand een peeq te sturen, geef je aan dat je graag een video van diegene wilt ontvangen. De persoon die een peeq heeft ontvangen heeft een paar opties: negeren, een peeq terug of een video sturen. De video’s die gedeeld zijn tussen jou en je ‘vriend’ worden opgeslagen om zo keer op keer te kunnen bekeken te kunnen worden. Ook zal er snel een nieuwe versie uitkomen die het mogelijk maakt voor de gebruikers om hun zoektocht naar nieuwe vrienden te vergemakkelijken.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Sinds de launch op 27 februari hebben meer dan 10.000 mensen de app gedownload en worden er dagelijks honderden video’s gedeeld. Een belangrijk leerpunt voor ons is dat het heel belangrijk is om de gebruikers te begeleiden door de app. Als app zijnde heb je maar één kans om een nieuwe gebruiker te overtuigen van de app. Als zij de app niet snappen, ben je ze kwijt.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik, Julia Brehm, ben de oprichter. Bij peeq werken we met twee backend-developers, een IOS-programmer en een designer. Daarnaast beschikken wij over een tweekoppig marketingteam. Dit alles wordt ondersteund door durfkapitaal.”