Gespot

Photofacts Academy: Online je fotobewerkingskennis bijspijkeren

0

Als fotograaf kom je er tegenwoordig niet meer met alleen maar het fotograferen zelf. Foto’s moeten geselecteerd en nabewerkt worden. De software hiervoor is best complex, Photofacts Academy leert je online hoe je hier het meeste uit kunt halen. Elja Trum, oprichter van Photofacts Academy, vertelt.

 

Wat is het?

"Photofacts Academy is een site waarop fotografen hun kennis kunnen bijspijkeren. Op de sites staan online video's in HD kwaliteit waarin precies getoond wordt hoe je het meeste uit Adobe Photoshop Lightroom kunt halen."

Waarom dit initiatief?

"Leren werken met de software voor het nabewerken van je foto's is best lastig. Er bestond nog geen eenvoudige Nederlandstalige online leerschool waar je laagdrempelig en op je eigen tempo kunt leren."

Hoe werkt het?

"Na je aanmelding en betaling krijg je toegang tot alle video's die we aanbieden. Elk kwartaal komt er minimaal 2,5 uur aan leerzaam materiaal bij. Heb je na het bekijken van de video nog vragen, dan kun je die direct online stellen. Ook kun je precies zien welke programma's of apparatuur er gebruikt is en zijn er oefenbestanden te downloaden zodat je hiermee direct ook zelf aan de slag kunt.

Momenteel richten we ons op Adobe Photoshop Lightroom met zo nu en dan uitstapjes naar Photoshop en andere bewerkingssoftware. In de toekomst is het ook de bedoeling online video workshops aan te bieden waarbij je bijvoorbeeld leert fotograferen in een studio of juist op locatie met een model."

<iframe src="//player.vimeo.com/video/75779804" height="300" width="600" allowfullscreen="" frameborder="0"></iframe>

<a href="https://vimeo.com/75779804">Photofacts Academy Introductie</a> from <a href="https://vimeo.com/photofactsacademy">Elja Trum</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>

Wat zijn de belangrijkste facts?

"In oktober zijn we in 'kickstarter-stijl' gestart. Binnen anderhalve maand wilden we 250 betalende leden hebben. Haalde we dit niet, dan kreeg iedereen zijn geld terug en ging het project niet door. Deze doelstelling werd binnen vier dagen gehaald. De eerste 250 leden kregen een speciaal tarief van 49 euro per jaar. De volgende 250 leden betalen 59 euro per jaar en daarna geldt de standaardprijs van 69 euro per jaar.

In de maand oktober hebben we 400 inschrijvingen behaald. De site werd in die periode 7.000 keer bezocht. Sinds vorige week vrijdag zijn we 'echt' van start gegaan en staat de eerste volledige Basiscursus Lightroom 5 online. In totaal staat er nu ruim negen uur aan online videotutorials op de site (in zo'n zestig video's)."

Wie is er bij betrokken?

"Ik, Elja Trum, ben de oprichter van de populaire weblog Photofacts.nl (4.000 bezoekers per dag) en heb in een samenwerking met Adobe Certified Lightroom expert Piet Van den Eynde Photofacts Academy opgericht. Piet heeft uitgebreide kennis van Lightroom en schreef onder andere het boek Lightroom 5 ontmaskerd. Piet zal de meeste cursussen verzorgen en ik heb de website ontwikkeld, verzorg de administratie en maakt eveneens videotutorials."