Gespot

Pikas-app: Lees korte verhalen & stem op de afloop

0

Het is opvallend dat tegelijkertijd met de groei van mobile devices geen sprake is van dezelfde groei van content voor deze ‘mediadragers’. Jongeren lezen steeds meer op hun smartphone of tablet en besteden minder tijd aan klassieke mediaconsumptie. Wie content wil verkopen aan deze doelgroep, moet binnen hun mobiele ecosysteem komen. Pikas doet dit. Ric Hofmans, oprichter van Pikas, vertelt.

Wat is het?

"Pikas Media ontwikkelt verhalen van twintig minuten voor smartphones en tablets. Ieder verhaal kent een standaardformat van blokken van 200 woorden en drie einden of vervolgen, waar je als lezer op kunt stemmen. Hierdoor speel je als lezer een rol in de ontwikkeling van verhalen en beleef je twintig spannende en verrassende minuten.

De series (inmiddels vier) kennen een frequentie van één aflevering per week, waarbij de lezers bepalen hoe het verhaal verder gaat. De auteurs schrijven op basis van de stemming verder aan de vervolgen. Er zijn verschillende genres (tot nu toe: humor, erotiek, drama of kinderen) en categorieën (losse verhalen en series)."

Waarom dit initiatief?

"Wij vinden dat smartphones en tablets als nieuwe mediadragers serieus genomen moeten worden door uitgevers en niet als een kanaal moeten worden gezien waar simpelweg content 'ingepusht' kan worden. De schermen van deze devices zijn inmiddels van een formaat en kwaliteit waarop goed gelezen kan worden. Wij komen dan ook met verhalen die er speciaal voor ontworpen zijn om op deze schermen en binnen een bepaalde tijd te worden gelezen.

Ook geven we de lezers een nieuwe en logische rol, door hen te laten meedoen met het vertellen van verhalen. Daarnaast is er een speciale schrijftool ontwikkeld, zodat iedereen een Pikas-verhaal kan schrijven en uploaden. De redactie bepaalt dan of het verhaal kan worden gedeeld met de andere gebruikers"

Hoe werkt het?

"Zoek via het hoofdmenu van de app naar nieuwe verhalen of series. Je kunt gratis de 'Pikas van de week' downloaden en lezen en stemmen op de einden en de vervolgen. Wil je zelf een Pikas schrijven? Log dan in op de site en gebruik de schrijftool."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"We zijn op 5 november live gegaan. De eerste dagen lag het aantal downloads boven verwachting. In totaal staan er nu 30 verhalen en vier series in. Iedere week verschijnen er minimaal vier afleveringen en twee verhalen. Op 22 november is de wekelijkse 'Gratis Pikas van de week-wedstrijd' gestart, waarin iedereen kan participeren door met de schrijftool een Pikas te schrijven en naar onze redactie te sturen. De redactie bepaalt dan of de Pikas wordt gepubliceerd in de app. Zodra dat het geval is, doet die Pikas ook mee aan een wedstrijd waarbij elke week de beste wordt gekozen door een jury (Jan Dijkgraaf is de voorzitter) op basis van aantal downloads, waardering en inhoudelijke kwaliteiten. "

Wie is er bij betrokken?

"Ik, Ric Hofmans, heb inmiddels 25 jaar ervaring in de uitgeefwereld en ben bedenker en oprichter van Pikas. Er is een groep van circa dertig mensen bij de opzet van Pikas betrokken geweest, waaronder auteurs (onder andere Marelle Boersma en Jan Dijkgraaf), marketeers, software-ontwikkelaars, communicatiedeskundigen en vormgevers."

Bron:   Pikas-app  - Download